Hoşgeldin Misafir

10 Adımda Anahtar Kelime Optimizasyonu

CyberHawk

CyberHawk

WebMaster
Adana
12 Ara 2018
16,070 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
keyword_1__.png

-
1. Adım: Zemin hazırlayın.-

Bu aslında ilk adım değil, ilk adımdan önceki süreç. Herhangi bir  anahtar kelime için trafik almayı beklemeden önce, elverişli koşulları  yaratmanız lazım:
-
- Optimize edilmiş bir web sitesi: Web siteniz ne  kadar doğru tasarlanır, ne kadar dış bağlantı oluşturursa o kadar iyi.  Sitenizin, SEO kuralları ile tasarlanmış, kodlanmış ve optimize edilmiş  olması gerekir. Bunun ne demek olduğunu bilmiyorsanız Google Webmaster Guideline‘ı inceleyerek ile başlayabilirsiniz.-
- Yararlanabileceğiniz bir ağ: Bir anahtar kelime  için en hızlı şekilde sonuçlarda yer almak istiyorsanız; yeni  içeriklerinizi paylaşabilmek için Blog, Facebook ve Twitter gibi sosyal  ağlarda sizi takip eden ve içeriklerinizi paylaşan bir kitleye  ihtiyacınız olacaktır.-
Bu konularda sabırlı olmanızı öneririz. Bahsettiğimiz dış  bağlantılar, içeriklerin oluşturulması, sosyal medya kitlesi oluşturma  gibi uygulamaları çok erken yaparsanız, sonra tekrar yapmak zorunda  kalırsınız.

2. Adım: İlk anahtar kelime aramanızı yapın.-

Anahtar kelime listenizi oluşturduktan sonra, rekabeti ve anahtar kelimenin arama hacmini belirlemek için Google AdWords Keyword Tool gibi anahtar kelime araçları kullanın.
-
Anahtar kelime araçları ile gözden geçirmeniz gerekenler;-
- İyi bir hacmi olan fakat çok da yüksek hacimli olmayan anahtar kelimeler seçmek: Daha  popüler olan eşdeğer bir anahtar kelime varken, daha düşük bir arama  hacmi olan anahtar kelimeyi hedeflemek istemezsiniz. Anahtar kelimeler  arasındaki fark bazen iki-üç kat görünebilir. Fakat her zaman en yüksek  hacimli anahtar kelimeleri seçmek için uğraşmayın çünkü bazı anahtar  kelimeler üzerinde yüksek rekabet vardır ve bu kelimelerle optimizasyon  yapmak için değerli zamanınızı harcamaya değmez. Örneğin gerçekten bir  havayolu şirketi değilseniz, “havayolu” kelimesi için ne kadar  optimizasyon yapsanız da trafik çekmek neredeyse imkansızdır.

-
anahtar-kelime.jpg

- - İş modelinizle alakalı bir anahtar kelime seçmek: Eğer  terim sizin işiniz ve web sitenizle alakalı olursa anahtar kelimeniz  için trafik alma şansınız artar. Unutmayın ki işe yarayacak bir trafik  ve potansiyel müşterilerin web sitenize gelmesi için bu uygulamayı  yapıyorsunuz. -
Sürecin bu kısmında, anahtar kelimenizin farklı kullanımlarının ve  kombinasyonlarının da bir listesini yapmalısınız. Bu, ileride  içeriğinizi oluşturuken ve optimize ederken işinize yarayacaktır.

3. Adım: Rekabeti kontrol edin.-

Bir anahtar kelimeyi kararlaştırdığınızda, onu Google’da aratın ve  rekabetin ne düzeyde olduğunu görebilmek için diğer arama motorlarından  da yararlanın. Dikkat etmeniz gerekenler;
-
- Alan adları ve URL bağlantıları: Kaç adet birebir uyumlu alan adı var? En üst 10 sonuçtaki her bağlantı anahtar kelime içeriyor mu?-
- Başlıklar: Başlık etiketleri anahtar kelime içeriyor mu?-
- Sonuçlarda yer alan içeriklerin türü: Ürün sayfaları mı? Blog sayfaları mı? Videolar mı?-
- Sonuçlarda yer alan marka çeşitleri: Büyük markalar mı? Küçük iş yerleri mi? Yeni siteler mi?-
- Bu siteler ne kadar güvenilir: En üst 10 sonuçtaki  sitelerin ne zamandan beri var olduğunu, kaç adet dış bağlantıları  olduğunu ve daha fazlasını kontrol etmek üzere SEO eklentileri (plugin)  kullanabilirsiniz.-
Kendinizi farklı kılmanın yollarını arayın. En az rakiplerinizin  uğraştıkları kadar uğraşmalısınız. İdeal olarak onlardan daha fazlasını  ve daha iyisini yapmalısınız.

4. Adım: İçeriği göz ardı etmeyin.-

Anahtar kelimelerinizi özelleştirerek yani daha spesifik kombinasyonlar  kullanarak, arama yapanlar sitenize veya varış sayfanıza geldiklerinde  “amacını” anlayabilir ve sonrasında aradıklarını bulabilmeleri için daha  iyi optimizasyon yapabilirsiniz. Arama Motoru Optimizasyonu ve pazarlama, kullanıcının arama sorgulamasında gerçekten ne istediğini  anlamanız için en iyi tahmin araçlarındandır. Anahtar kelimeleri  kontrol edin ve kelimelerden nasıl tahmin yürütebileceğinizi düşünün.
-
Google’ın kurucuları kusursuz arama motorunun tek bir sonuç hizmeti  verdiğini söylüyorlar. Arama yapanların, tekrar arama sonuçlarına dönüp  daha iyi cevaplar aramamaları için ihtiyaçlarını karşılamak üzere  anahtar kelime optimizasyonu yapmalısınız.

5. Adım: İçeriği kavramsallaştırın.-

Seçilen anahtar kelime ile sitenize trafik sağlamak üzere yaratacağınız  güncel içerikler için bir planlama yapın. Anahtar kelimenin sitenize  trafik sağlaması için birçok içerik formatı vardır. Bunlardan bazıları:
-

• Makale-
    [*]Blog yazısı-
    [*]Ürün sayfası-
    [*]Bağlantı yönetimi (sitenizdeki iç sayfalara ya da diğer sitelerdeki dış sayfalara verilen bağlantılar)-
    [*]Güvenilir rehber-
    [*]İnfografik-
    [*]Video-

İçerik üretmek ne kadar zaman alır? Kim içerik üretmeli? Her şeyi  kurum içi mi yoksa dış kaynak kullanımıyla mı yapıyorsunuz? İhtiyacınız  olan tüm kaynak ve bütçeye sahip misiniz?-
Endişeye kapılmayın; firma büyüklüğünüz ya da bütçeniz ne olursa  olsun, blog içeriği üretebilirsiniz fakat infografik ve video gibi  içerikler daha fazla öz kaynak ve zaman gerektirir.

6. Adım: İşleme koyun.-

Burası sürecin en zor kısmı, planınızı işleme koymak… Unutmayın, bu  adımda aceleci olmamak çok daha önemli. Arama motorları; arama yapan  kullanıcılara yararlı olabilecek, anahtar kelimelerle “spam”  oluşturmayan, reklamlarla dolu olmayan yüksek kaliteli içeriklere önem  veriyor.
-
Ücretsiz organik trafik sağlamak için bunca uygulamayla  uğraşmak yerine trafiği satın almayı tercih ederseniz, SEM yani Google  Adwords gibi Arama Motoru Pazarlama yöntemlerini de tercih  edebilirsiniz.

7. Adım: Anahtar kelimelerinizi optimize edin.-

Aslında 6. ve 7. adım birbiriyle birleşmiş durumda…
-
Optimizasyonu sonradan yapmak yerine içeriğinizi üretirken optimize edin.-
Burada bahsettiğimiz içerik, 2. adımdaki formüle edilen anahtar  kelimelerin listesinin bulunacağı yer. Bu anahtar kelimeleri  içeriğinizde güçlendirin fakat dikkatli olun. Anahtar kelimeler için  birçok “görünmeyen” yer olduğunu unutmayın fakat tabi ki beyaz arka  planın üzerine beyaz renkte yazı eklemekten ya da Google Guideline  kurallarına aykırı herhangi bir şeyden bahsetmiyoruz. Görsel dosya  isimleri gibi öğelerden bahsediyoruz. Kullanıcılar bilinçli olarak  görsel aramıyorlarsa içeriğinizde görsel isimlerini görmeyeceklerdir ama  bu anahtar kelime kullanımı yöntemi, içeriğinizin sonuçlarda görünme  şansını mutlaka artıracaktır.

-
seo-anahtar-kelime.jpg

Sitenizde içeriği yayınlamadan önce, anahtar kelimelerinizi tekrar kontrol etmenizde her zaman fayda var.

8. Adım: Yayınlayın.-

İçeriğinizi insanlarla paylaşmanın zamanı geldi. İçeriğinizin formatına  bağlı olarak, bu adımı gerçekleştirmek için biraz daha dikkatli  olmalısınız. Bu daha çok habere, etkinliğe ya da trende bağlı içerikler  için geçerli. Ayrıca şirketinizin PR ya da ilgili diğer bölümleri ile de  koordine bir şekilde çalışmanız gerekebilir. Örneğin yeni bir ürün ya  da hizmet ile ilgili bir içerik hazırlarken…

9. Adım: Dağıtımını yapın.-

Bu adım önemli ve içeriğinizi yayınladıktan hemen sonra gelmeli. Anahtar  kelimeler ile sonuçlarda yer almak üzere şansınız olsa bile  yayınlamadan önce olabildiğince çok kişinin göz atmasını sağlayın.
-
- İçeriğinizi markanızın sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaşın: Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn vb. Eğer mümkünse şahsi hesaplarınızdan da paylaşın.-
- Bağımsız paylaşımları desteklemek için sitenizde sosyal butonlar (button) ve bileşenler (widgets) kullanın:  Site üzerinden paylaşımları kullanıcılar için kolay hale getirin. Eğer  tıklayabilecekleri bir buton varsa, kullanıcılar içeriğinizi tweet’leme  ya da paylaşmaya daha meyilli olurlar.-
- İçeriğiniz için link inşa edin: Link inşaası (link  building) hala SEO’nun büyük bir bölümünü oluşturuyor. Sizin  sektörünüzle alakalı dış sitelerden içeriğinize link vermek, SEO’nun en  önemli kurallarından birisidir.

-
anahtar-kelime-seo.jpg

10. Adım: Analiz edin.-

İşiniz daha bitmedi. İnternet canlı bir iletişim aracıdır ve içeriğinizi  daha iyi optimize etmek için hiçbir zaman geç değildir. Anahtar  kelimelerinizin trafik performansını manuel olarak ya da Google Analytics  gibi istatistik araçları ile kontrol edin. Birkaç hafta sonra eğer  anahtar kelimeleriniz sitenize trafik sağlamıyorsa, daha çok işiniz var  demektir. İçeriğinizi tekrar gözden geçirin ve doğru bir şekilde  optimize edildiğinden emin olun.
-
Seçtiğiniz anahtar kelimenin rekabet alanında olma ihtimali var. Bu  sebepten dolayı, otorite sahibi olana kadar daha az rekabet içeren  anahtar kelimeler hedeflemeyi deneyin.-
Arama motoru optimizasyonu kapsamında anahtar kelimeler ile  sitenize trafik sağlamak için, hangi sektörde olursanız olun siz de aynı  yolu izleyebilirsiniz.-