Hoşgeldin Misafir

125 milyon yıl önce vahşi yaşam: Kedi büyüklüğünde memeli dinozora saldırmış

By_N4rK0ZzZzz

10 Ocak 2023
2,049 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Kuzeydoğu Çin’de yaklaşık 125 milyon yıl evvel yaşayan kedi büyüklüğündeki bir memelinin dinozora saldırdığı anı gösteren, her iki canlının tamamına yakın kalıntılarını içeren fosil bulundu.

CNN’in haberinde, Kretase (Tebeşir) Dönemi’nde yaşadığı düşünülen ve kedi büyüklüğündeki porsuğa benzeyen Repenomamus Robustus isimli memelinin kendinden üç kat büyük otçul bir dinozor tipi olan Psittacosaurus’a saldırdığı esnada her ikisinin de ölerek kalıntılarının bozulmadan günümüze ulaştığı kaydedildi.

Fosilde, Psittacosaurus’un sol ön pençesiyle R. Robustus’un alt çenesini kavradığı, sol art pençesinin dinozorun art ayağını tuttuğu, memelinin dişlerini avının kaburgalarına geçirdiği görülüyor.

mammal.jpg


Araştırmanın müelliflerinden Kanada Tabiat Müzesi’nden paleobiyolog Jordan Mallon, buluntunun memelilerin dinozorlara saldıramadığı fikrini çürütebileceğini, bir hayvanın oburuyla etkileşimini gösteren ve soyu tükenmiş canlıların yırtıcı davranışlarına ışık tutan fosillerin çok ender görüldüğünü kaydetti.

Mallon, “Buradaki göğüslü, vaktinin en büyük memelilerinden biriydi ve kedi büyüklüğündeydi. Daha evvelki görüş, büyük dinozorların küçük memelileri yediği biçimindeydi. Buluntu, bu görüşü bilakis çeviriyor. Görünüşe nazaran bu memeliler, aç yahut çaresiz kaldıklarında daha büyük bir dinozoru alt edebiliyordu” dedi.

Psittacosaurus’un, o vakitler bölgede yaygın olan küçük, gagalı, koyun büyüklüğünde bir dinozor olduğunu belirten Mallon, iki canlının savaşırken, volkanik bir patlamanın akabinde apansız gelen bir çamur selinde ölmüş olabileceklerini bildirdi.

Araştırma, Scientific Reports mecmuasında yayımlandı. (AA)