Hoşgeldin Misafir

ABD’li bilim insanlarından sarsıntı açıklaması: Bizde bu kadar şiddetli sarsıntıda yıkım olmaz

By_N4rK0ZzZzz

10 Ocak 2023
2,049 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Merkez üssü Kahramanmaraş’ta art geriye yaşanan şiddetli sarsıntılar ve artçıları bölgede ve etraf kent ve ülkelerde büyük bir yıkıma yol açarken, ABD’de de bilim insanları açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki Doğu Anadolu Fay Hattı’na çok benzeyen bir fay sınırı bulunan ABD’nin California eyaletinde de “Benzer bir zelzele bizde de olur mu? Yıkım olur mu?” soruları yeni bir tartışmayı başlattı. Ülkenin saygın üniversitelerinden California Üniversitesi’nde misyonlu bilim insanları ise bu mevzu ile ilgili net açıklamalarda bulundu.

profesor-youtube.jpg


ABD’li profesör, California’daki fay sınırı üzerindeki binaların sarsıntıya güçlü olduğunu söyledi.


Türkiye’de zelzele yüzünden hayatını yitirenlerin sayısı 20 bini geçerken, uzmanlar, “Türkiye ve Suriye’de California’nın büyük bir kısmının altındakine emsal fay çizgisinin sebep olduğu zelzelede meyyit sayısı 20 bini geçti” yorumu yapıldı.

California Üniversitesi’nde vazifeli sismolog profesör David Oglesby de ABD’de misal bir durum yaşanıp yaşanmayacağı ile ilgili konuştu. Oglesby, “Doğu Anadolu Fay Çizgisi, California’nın büyük bir kısmının altında bulunan San Andreas Fay Hattı’na benziyor. San Andreas Fay Sınırı California’nın altından geçen tek fay sınırı değil lakin en büyüğü o. Bu fay sınırı 8 büyüklüğünde bir sarsıntıya sebep olabilir” dedi.

“EN BÜYÜK TEHLİKE…”

Türkiye’de binlerce binanın yıkıldığına dikkat çekilirken Oglesby, “Ben bir mühendis değilim ancak bizim binalarımızın Türkiye’dekinde yaşanan depremdekinden daha güzel bir imtihan vereceğine inanıyorum. Bölgedeki binalarımızın birden fazla büyük bir sarsıntıya dayanacak halde tasarlandı. California’da binaların yıkılması Türkiye’de olduğu kadar büyük bir tehlike yaratmıyor. Birçok insan için temel büyük tehlike eşyaların üzerine düşmesi olabilir. Elbette kimi binalar yıkılabilir” yorumunu yaptı.

7.8 büyüklüğündeki bir sarsıntının her halükarda yıkıcı tesirleri olacağını ve Los Angeles kent merkezinin tabanın yumuşak olduğuna dikkat çekilirken, büyük bir sarsıntıda “jöle gibi” sallanacağını da aktardı. Bilim insanı, 2008 yılında yapılan bir tahlilde büyük çaplı bir sarsıntıda bölgede 1800’den fazla insanın ölebileceğinin ve 50 binden fazla insanın ise yaralanabileceğinin öngörüldüğünü belirtti.

Oglesby, Türkiye’de meydana gelen sarsıntıların öteki bir kıtadaki sarsıntıları tetikleme ihtimalinin de düşük olduğunu lisana getirdi.