Merhaba Turkhacks üyeleri,
Bir süredir ilan sitesi (sahibinden tarzı) projeleri üzerinde çalışıyorum. Forumda da zaman zaman lisanslı veya açık kaynak olarak paylaşılan scriptler görüyorum. Bu konuda kafama takılan ve netleştirmek istediğim bazı noktalar var, tecrübeli arkadaşların görüşlerini almak isterim.
Özellikle dikkatimi çeken konular şunlar:
Bu noktada şu sorular ortaya çıkıyor:
Amacım kimseyi zan altında bırakmak değil; doğru ve güvenli şekilde ilerlemek. Bu tarz scriptleri kullanıp uzun süredir sorun yaşamayan veya hukuki tarafını bilen arkadaşların tecrübeleri benim için çok değerli olacaktır.
Şimdiden fikirlerini paylaşan herkese teşekkür ederim.
Herkese iyi forumlar.
Bir süredir ilan sitesi (sahibinden tarzı) projeleri üzerinde çalışıyorum. Forumda da zaman zaman lisanslı veya açık kaynak olarak paylaşılan scriptler görüyorum. Bu konuda kafama takılan ve netleştirmek istediğim bazı noktalar var, tecrübeli arkadaşların görüşlerini almak isterim.
Özellikle dikkatimi çeken konular şunlar:
- Bazı arkadaşlar “açık kaynak” veya “ücretsiz” olarak ilan scriptleri paylaşıyor.
- Ancak scriptin ilham aldığı ya da birebir benzer olduğu bazı firmalar (örneğin sahibinden tarzı büyük platformlar), kendi sitelerinde “tasarım, işleyiş ve yazılım mantığının izinsiz kullanımında hukuki yaptırım uygulanır” şeklinde açıklamalar yapmış.
Bu noktada şu sorular ortaya çıkıyor:
- Forumda paylaşılan açık kaynak / lisanslı kodları kullanmak gerçekten sorunsuz mu?
- Paylaşan kişinin “açık kaynak” demesi tek başına yeterli mi, yoksa mutlaka lisans türünü (MIT, GPL, Apache vb.) kontrol etmek gerekir mi?
- Sahibinden benzeri ilan scriptlerini kullanırken:
- Tasarımın birebir benzememesi yeterli olur mu?
- Veritabanı yapısı, işleyiş mantığı, kategori sistemi gibi unsurlar da risk oluşturur mu?
- Olası bir hukuki sorun yaşamamak için sizce hangi önlemler alınmalı?
- Tasarımın tamamen özgünleştirilmesi
- Kodun baştan yazılması (logic benzer olsa bile)
- Lisans dosyasının projede açıkça belirtilmesi
- Ticari kullanım öncesi ekstra izin alınması
Amacım kimseyi zan altında bırakmak değil; doğru ve güvenli şekilde ilerlemek. Bu tarz scriptleri kullanıp uzun süredir sorun yaşamayan veya hukuki tarafını bilen arkadaşların tecrübeleri benim için çok değerli olacaktır.
Şimdiden fikirlerini paylaşan herkese teşekkür ederim.
Herkese iyi forumlar.