Hoşgeldin Misafir

Alman bilim insanlarından sarsıntı açıklaması: İstanbul için net ikaz

By_N4rK0ZzZzz

10 Ocak 2023
2,049 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Kahramanmaraş başta olmak üzere 10 kenti etkileyen ve etraf ülkelerden de hissedilen zelzelede hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artarken Almanya’dan tasa yaratan açıklamalar geldi.

Türkiye’de yaşanan zelzelelerle ve bir müddettir bilim insanlarının konuştuğu muhtemel İstanbul sarsıntısı ile ilgili kapsamlı bir haber yayınlayan Almanya’nın çok okunan gazetelerinden Bild, bilim insanları ve uzmanlarla konuştu.

Gazetenin, “Uzmanlar: İstanbul’da tehlike çok yüksek” tabirleriyle okurlarına duyurduğu haberde, “Türkiye ve Suriye’de çok sayıda insanın ölmesi İstanbul için fecî bir ihtar manasına geliyor. Türkiye, Dünya üzerindeki sismik olarak en faal bölgede yer alıyor. Ülkede en ağır hayatın olduğu İstanbul bölgesinde bir zelzele olması sürpriz olmaz” denildi.

hatay-reuters1.jpg


Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.


Gazeteye konuşan Alman Jeobilimler Araştırma Merkezi’den Profesör Dr. Marco Bohnhoff, “Orada 7.4 büyüklüğünde bir zelzele olabilir.” derken erken ikaz sisteminin tesirinin de kâfi olmayacağını öne sürdü. Profesör Dr. Bohnhoff, “Levhaların aralığı yakın olduğu için erken ihtar sisteminin algılaması çok güç olabilir. En düzgün senaryoda birkaç saniye kazandırabilir” dedi.

MARAŞ’TAKİ SARSINTI İSTANBUL’U ETKİLEMEDİ AMA…”

Bohnhoff, fay sınırının Marmara Denizi’nin altından İstanbul’un güneyinden geçtiğini söylerken, “Büyük bir zelzelenin yıkıcı tesirleri olabilir” dedi.

maras-reuters.jpg


Tevekkeli Köyü’nden toprakta yaşanan kırılma gözler durumun boyutunu ortaya koydu.


Merkezi Hanover’de bulunan Jeobilimler Federal Enstitüsü’nden sismolog Gernot Hartmann ise, “Kahramanmaraş’ta meydana gelen sarsıntılar İstanbul’daki zelzele riskini değiştirmedi. Lakin esasen İstanbul’da sarsıntı riski çok yüksek” tabirini kullandı.

“SESSİZLİK NE KADAR UZUN SÜRERSE…”

Bild’e konuşan Bohnhoff, İstanbul’da ortalama olarak büyük sarsıntı yaşanma sıklığının 250 yılda bir olduğuna dikkat çekerken son büyük sarsıntının 1766’da olduğunu söyledi. Hartmann, “Marmara Denizi’nde uzun bir müddettir güçlü bir sarsıntı olmadı. Ama Kuzey Anadolu Fay Sınırı oradan geçiyor ve bu bölgede tansiyon yükseliyor. Münasebetiyle sessizlik ne kadar uzun sürerse, güçlü bir zelzele olma riski de o kadar artıyor” yorumunu yaptı.

Hartmann, “Marmara Denizi, İstanbul’un tabanı ve bu kent bilhassa etkilenir. Zelzele yakın bir gelecekte de olabilir onlarca yıl sonra da olabilir. Bunu bilmek imkansız ancak mevcut tehlikeyi fark etmek ve şimdiden hazırlanmak çok önemli” dedi. Öte yandan Bohnhoff, İstanbul’daki birtakım noktalarda tabanın de uygun olmadığını ve hasara sebep olabileceğini lisana getirdi.