Hoşgeldin Misafir

Analistler: Gelecek Hafta Altın Bu Seviyelerde Olabilir

AriannaBininger

3 Ara 2021
1,240 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Federal Biriki’in faiz oranı sonucu ve Ukrayna’daki gelişmeler, kıymetli metalin üstün dereceli seviyelere koşmasının arkasından gelecek hafta altın fiyatının yönünde belirleyici olacak.

“Altın 1.980 dolardan kapanırsa, o vakit ben boğayım”-

Ekonomistler olarak bildirdiğimiz suretiyle altın, Rusya’ya yönelik yaptırımların ithalat yasaklarını çoğaltması, Ukrayna’daki savaşın tırmanması ve emtia piyasasında kaos yaratmasıyla bu hafta güvenli liman alımlarıyla terfi etti. Nisan Comex altın vadeli işlemleri, hafta başlangıcında kısa bir süreliğine 2.070 doların üstüne çıktıktan sonrasında son olarak 1.990,50 dolardan işlem görmüş oldu.

Analistlere nazaran, altın kısa vadede 2.000 dolar civarında gezinmeye devam edecek. “Altın 1.980 dolardan kapanırsa, o vakit ben boğayım” diyen OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, verdiği bir demeçte, altın 2.010 dolara yükselirse o vakit yansız kalacağını belirtiyor.

Edward Moya’ya nazaran, altın gelecek hafta bu aralıkta işlem görebilir-

Birçok finansal piyasadaki mevcut oynaklık sebebiyle altın alım satım aralığı oldukça geniş. Önde gelen iki itici güç, Federal Biriki’in Çarşamba günkü toplantısı ve Rusya’ya yönelik yaptırımlar ile Ukrayna’daki savaşla ilgili yeni gelişmeler olacak. Edward Moya, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Sarı metal gelecek hafta 1.960 dolar ile 2.050 dolar içinde işlem görebilir. Ukrayna’daki durumun hassasiyeti göz önüne alındığında oldukça geniş bir yelpazeye bakıyor. ABD merkez bankasının enflasyon görünümünü iyi mi ele alacağı ve daha da önemlisi ileriye dönük sıkılaştırma yolunun nasıl biteceği mevzusunda bazı büyük değişimler sağlayabilecek Fed siyaset toplantısı var.

Çarşamba günkü duyuruyu Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısı takip edecek. Tüm gözler yeni ekonomik projeksiyonlarda, nokta planında ve Powell’ın Ukrayna’daki çatışmanın ‘istenmeyen neticelerini’ ele alışında olacak. “Powell netlik sağlamalı. Piyasa beklentilerini belirlemesi gerekiyor” diyen Edward Moya, bundan sonrasında, yaz süresince fazlaca büyük bir faiz artışı riski olup olmadığının daha iyi anlaşılacağını ifade ediyor.

Paul Ashworth: QT’nin bu senenin ortasına kadar başlatılmasını beklemiyoruz-

Piyasalar şu anda gelecek hafta 25 baz puanlık bir artış için %95,1 şansla fiyatlanıyor. Bu beklentiler, ABD Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Şubat ayında 40 senenin en yüksek seviyesi olan %7,9’a yükseldiğini gösteren son enflasyon verileriyle daha da güçlendi. Ek olarak, Powell geçen hafta Mart toplantısında geleneksel 25 baz puanlık bir artırımı destekleyeceğini beyan etti. CIBC World Markets baş ekonomisti Avery Shenfeld, gelişimleri şu şekilde yorumluyor:

Yatırımcılar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ABD para politikası için ne anlama geleceğine ilişkin değerlendirmelerinde bir U dönüşü yapmış oldu. Savaşın ekonomik maliyetlerinin faiz artırım yolunu yumuşatacağı fikriyle kısa bir flört, Şubat TÜFE verilerinin enflasyonun neredeyse her ana mal ve hizmet kategorisinde patlak verdiğini bir kez daha hatırlatmasıyla hızla tersine çevrildi.

Capital Economics, 2021’de minimum beş faiz artırımına ve 2023’te ek dört faiz artırımına işaret edecek yeni tahminler öngörüyor. Bu, Fed Fon oranını %2,25 ile %2,50 arasına yükseltecek. Capital Economics başkanı Şimal ABD, ekonomist Paul Ashworth, şunları söylüyor:
Fed Başkanı Jerome Powell, basın toplantısında Fed’in niceliksel sıkılaştırma (QT) planları hakkında daha çok detay sunabilir. Sadece QT’nin bu senenin ortasına kadar başlatılmasını beklemiyoruz.

Frank Cholly: Altın için boğa trendi hala bozulmadı-

RJO Futures kıdemli piyasa stratejisti Frank Cholly, 2.000 doların üstüne çıktıktan sonrasında konsolidasyonun altın için iyi bir şey bulunduğunu söylüyor. Frank Cholly, verdiği bir demeçte, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bir geri çekilme düzeltmesi iyidir. Piyasanın enerjisini kontrol ediyor. Altın 2.050 dolar bölgesine yükselmeye devam edecek. Gelecek hafta faiz artırımının piyasaya zarar vereceğini düşünmüyorum. Artık büyük bir kopuş yaşadığımıza nazaran, boğa olmaya devam ediyorum. Boğa trendi hala bozulmadı. Ve şu anda, bu iyi bir satın alma fırsatı.

“Altının yeniden 1.800 dolara düşeceğini düşünmüyorum”-

Stratejist, kısa vadede altının kolayca 2.050 dolar seviyesine geri döneceğini de sözlerine ekliyor. Ek olarak, Fed’in ekonomiyi resesyona sokmamak için faiz oranlarını yükseltirken daha davranışlarında ölçülü bir yaklaşıma işaret etmiş olduğu için 50 baz puanlık bir artışla sürpriz yapmasını pek ihtimaller içinde bulmuyor. Frank Cholly ek olarak Ukrayna’daki savaşın aylarca sürdüğünü ve altının potansiyel olarak 1.900 dolara dönebileceğini öngören fazlaca fazla korku unsuru görmüyor ve mevzuyu şu şekilde açıklıyor:

Er ya da geç bir çözüm bulunacaktır. Bu {hiç de} Putin’in düşündüğü şeklinde gitmiyor. 1.900 dolara geri çekilmemiz ihtimaller içinde. Sadece Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmiş olduğu 24 Şubat’tan ilkin bile altın piyasası boğa görünümü almaya başlamıştı. Artık dağıldığımıza ve bu seviyelerin üstünde olduğumuza nazaran altının yeniden 1.800 dolara düşeceğini düşünmüyorum.