Hoşgeldin Misafir

Anthropic’ten Yapay Zeka Ajanları İçin Yeni Standart Fiziksel Cihazlar Artık Daha Güvenli Olacak 31.08.2026

müminbiri

müminbiri

Ne kadar sessiz olursan, o kadar çok işitebilirsin
13 Ağu 2025
1,354 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Merhabalar ben Müminbiri Lojistik grup adına paylaşılan Anthropic’ten Yapay Zeka Ajanları İçin Yeni Staanthndart Fiziksel Cihazlar Artık Daha Güvenli Olacak adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.

Anthropic’in yapay zekâ ajanlarının fiziksel cihazlarla nasıl çalışacağına yönelik geliştirdiği yeni Model Hardware Standard (MHS) oldukça dikkat çekici.

Benim açımdan burada asıl önemli nokta, yapay zekânın artık sadece ekranda çalışan bir yazılım olmaktan çıkıp fiziksel dünyadaki cihazlarla daha güvenli ve standart bir şekilde iletişim kurabilmesinin hedeflenmesi.

Anthropic’in 27 Ağustos 2026’da araştırma önizlemesini duyurduğu MHS; mikroskoplar, robotik kollar ve laboratuvar cihazları gibi farklı donanımların yapay zekâ ajanları tarafından ortak kurallar üzerinden kullanılabilmesini amaçlıyor.

Sistem sayesinde farklı cihazların kendi özel bağlantılarını tek tek oluşturmak yerine ortak bir yapı üzerinden haberleşmesi hedefleniyor. Böylece bir laboratuvar veya üretim tesisindeki cihazların yapay zekâ tarafından birlikte yönetilmesi haftalar yerine saatler hatta bazı durumlarda dakikalar içinde mümkün olabilir.

Fakat benim için en kritik konu “hız” değil, güvenlik.

Çünkü bir yapay zekâ ajanına fiziksel cihazları kontrol etme yetkisi verdiğimizde hata yapmanın sonucu yalnızca yanlış bir metin üretmek olmuyor. Yanlış bir komut gerçek bir cihazı, üretim sürecini veya laboratuvar deneyini etkileyebilir.

Anthropic de bu nedenle standardı şimdilik araştırma önizlemesi olarak seçilmiş araştırma laboratuvarları ve ileri üretim şirketleriyle test ediyor. Amaç, sistem tamamen açık kaynak hâle gelmeden önce güvenlik değerlendirmeleri ve kullanım standartları geliştirmek.

Bence önümüzdeki dönemde yapay zekâ yarışının önemli bir bölümü sadece “hangi model daha akıllı?” sorusundan ibaret olmayacak.

Asıl soru şu olacak:

Yapay zekâ fiziksel dünyada ne kadar yetkili olacak ve bu yetkiyi ne kadar güvenli kullanabilecek?

MHS bu konuda atılmış önemli adımlardan biri olabilir. Ancak Anthropic’in de belirttiği gibi, fiziksel dünyayı anlamada yapay zekânın hâlâ sınırlamaları bulunuyor ve insan gözetimi önemini koruyor.

Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.

LOJİSTİK TİM SUNDU

14.png

Son düzenleme: