Hoşgeldin Misafir

Apple, işlerini uygundan düzgüne Çin dışına taşıyor

CoderMustafa

1 Kas 2017
783 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Çin, gerek nüfusu ile gerekse de teknolojik gelişimiyle dünyanın en kıymetli ülkelerinden biri. Özellikle üretim konusunda dünya genelinde rakibi olmayan bu ülkenin, üretim üssü olarak nitelendirilmesi birçok durumu çarçabuk anlaşılır hale getiriyor. Bununla birlikte son birkaç yıldır yaşanan olaylar ve kimi siyasi atılımlar, Çin’in üretim üssü olma konumunun sorgulanmasına neden oldu.

Çin’de üretim yapan şirketler saymakla bitmez lakin bunların içerisinde en ünlüsü tabi ki Apple. O denli ki birtakım devirlerde Amerikalı teknoloji devi tarafından satılan iPhone’ların %95’inin Çin’de üretildiği bile oldu. Lakin bilhassa 2020 ve 2021 yıllarındaki pandemi Apple’ın bu ülkedeki varlığını sorgulamasına neden oldu.

Apple, işlerini güzelden düzgüne Çin dışına taşıyor

Çin hükümeti tarafından epeyce katı bir halde uygulanan karantina kuralları yüzünden yılın değerli bir devrinde kapalı kalan fabrikalar yüzünden tedarik konusunda önemli külfetler çeken Apple, tüm yumurtaları tıpkı sepete koymaması gerektiğini acı bir yoldan öğrenmiş oldu. İşte bu deneyiminden ders alan Amerikalı teknoloji devi, Vietnam ve Hindistan’ın akabinde Tayvan’da da üretim kapasitesini arttırmaya karar verdi.

Apple’a yakınlığıyla bilinen Ming-Chi Kuo tarafından servis edilen haberlere nazaran Apple, gelecek yıldan itibaren bu ülkedeki üretimlerini arttıracak. Yüklü olarak Çin’de üretilen aygıtların bir kısmını Tayvan’a taşımayı amaçlayan Apple, ilerleyen yıllarda bu durumu uygundan uyguna arttırarak yeni üretim üssünün bu bölge olmasını istiyor.