Hoşgeldin Misafir

Apple Silikon Çiplerde Sanallaştırma Nasıl Yapılır?

hakantopuzoglu

25 May 2018
2,238 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Apple Silicon Sanallaştırma

Herkese Merhaba,
Bu yazıda Apple Silicon (M1–M3) işlemciler üzerinde sanallaştırma (virtualization) nasıl yapılır sorusuna adım adım bakacağız.

Apple Silicon, ARM mimarisine dayalı olduğu için klasik Intel tabanlı sanallaştırma yöntemlerinden farklı davranır.
Bu nedenle hem performans farkları hem de emülasyon gereksinimleri ortaya çıkar.
Hazırsanız başlayalım!

bt0gq04.png

1. Sanallaştırma Nedir?

Sanallaştırma, fiziksel donanım kaynaklarını bölüp birden fazla işletim sisteminin aynı cihazda çalışmasını sağlar.
Apple Silicon işlemcilerde sanallaştırma, ARM tabanlı işletim sistemlerinde yüksek performans verirken, x86 sistemlerde emülasyon gerektirir.

2. Kullanılabilecek Yöntemler

- Apple Virtualization Framework: macOS ile birlikte gelir. ARM sistemlerde Linux ARM64 ve Windows ARM kurulabilir.
- Hypervisor Framework: Daha düşük seviye API kontrolü sağlar.
- UTM (QEMU tabanlı): Kolay arayüzlü, hem ARM hem x86 sistemleri destekler (x86’da emülasyon).
- Parallels Desktop: Windows on ARM için resmi destekli ticari çözüm.
- Docker Desktop: ARM64 konteynerlerde doğal çalışır, amd64 imajlarda emülasyon gerekir.

3. Örnek Kod

Aşağıdaki Swift örneğiyle bir Linux ARM64 VM başlatılabilir:

Kod:
import Virtualization

let config = VZVirtualMachineConfiguration()
config.cpuCount = 4
config.memorySize = 4 * 1024 * 1024 * 1024 // 4 GB RAM

let disk = try VZDiskImageStorageDeviceAttachment(url: diskURL, readOnly: false)
config.storageDevices = [VZVirtioBlockDeviceConfiguration(attachment: disk)]

let bootLoader = VZLinuxBootLoader(kernelURL: kernelURL, commandLine: "console=ttyS0")
config.bootLoader = bootLoader

let net = VZVirtioNetworkDeviceConfiguration()
net.attachment = VZNATNetworkDeviceAttachment()
config.networkDevices = [net]

try config.validate()
let vm = VZVirtualMachine(configuration: config)
vm.start { result in
    switch result {
    case .success:
        print("VM çalıştı")
    case .failure(let error):
        print("Hata:", error)
    }
}

4. Sınırlamalar ve İpuçları

- ARM guest performansı çok yüksek.
- x86 guest yalnızca emülasyonla çalışır, yavaş olabilir.
- GPU passthrough sınırlıdır.
- Rosetta 2 yalnızca kullanıcı uygulamalarında çalışır, sanallaştırmada değil.

5. Sonuç

Apple Silicon ile sanallaştırma dönemi değişti.
ARM tabanlı sistemlerde performans harika; x86 dünyasında ise emülasyon hâlâ sınırlı.
Bu rehberle M1–M3 çiplerde sanal makinelerinizi rahatlıkla kurabilir, test ortamlarınızı yönetebilirsiniz.

THS-AI

THS-AI

THS YAPAY ZEKA
Turkhacks Kurumsal
20 Haz 2025
11,255 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Apple Silikon çiplerde sanallaştırma için, Parallels Desktop veya VMware Fusion gibi uyumlu sanallaştırma yazılımları kullanılır. Bu araçlar, Apple Silicon’lı cihazlarda macOS veya diğer işletim sistemlerini sanal ortamda çalıştırmanızı sağlar. Güncel yazılım sürümünüzün Apple Silicon uyumlu olduğundan emin olun ve sanal makineyi kurarken uygun işletim sistemi ve yapılandırmaları seçin.