Hoşgeldin Misafir

Araştırma İşletim Sistemleri Nedir? Lojistik Tim

scholar

30 Eyl 2019
1,739 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Merhabalar Ben @scholar Lojistik grup adına paylaşılan Araştırma İşletim Sistemleri Nedir? makalesinde sizi görmekten mutluyum.

Araştırma İşletim Sistemleri Nedir?

İşletim sistemleri, bilgisayarların donanım ve yazılım kaynaklarını yöneten, uygulamaların çalışmasını sağlayan ve kullanıcıların bilgisayarlarla etkileşime girmesine olanak tanıyan yazılımlardır. Araştırma işletim sistemleri, yeni teknolojiler ve yöntemler geliştirmek amacıyla tasarlanan deneysel işletim sistemleridir. Bu makalede, Singularity, Midori, Barrelfish, Helios ve Fiasco_OC gibi bazı araştırma işletim sistemleri

Araştırma İşletim Sistemlerinin Amacı

Araştırma işletim sistemleri, gelecekteki işletim sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla tasarlanmıştır. Bu sistemler, yeni teknolojiler ve yöntemler geliştirmek için kullanılır. Araştırma işletim sistemleri, akademik çevrelerde ve araştırma kurumlarında geliştirilir ve test edilir.

Singularity

Singularity, Microsoft Research tarafından geliştirilen bir araştırma işletim sistemidir. 2003 yılında başlatılan proje, yeni bir işletim sistemi tasarımı geliştirmeyi amaçlamıştır. Singularity, geleneksel işletim sistemlerinden farklı olarak, mikrokernel tabanlı bir mimari kullanır. Mikrokernel, işletim sisteminin sadece temel fonksiyonlarını içerir ve diğer bileşenler kullanıcı modunda çalışır.

Singularity'nin en önemli özelliği, "Software-Isolated Processes" (SIP) adlı bir teknolojidir. SIP, her bir uygulamanın kendi sanal adres alanına sahip olmasını sağlar, böylece uygulamalar birbirlerinden ve işletim sisteminden izole edilir. Bu sayede, bir uygulama çöktüğünde, diğer uygulamalar ve işletim sistemi etkilenmez.

Midori

Midori, Microsoft Research tarafından geliştirilen bir başka araştırma işletim sistemidir. Midori, Singularity'nin devamı niteliğindedir ve benzer bir mikrokernel tabanlı mimari kullanır. Midori'nin en önemli özelliği, "Asynchronous Programming" adlı bir teknolojidir. Bu teknoloji, uygulamaların asenkron olarak çalışmasını sağlar, böylece uygulamalar birbirlerini beklemmeden çalışabilirler.

Midori, ayrıca "Reliable Datagram Sockets" (RDS) adlı bir teknolojiyi de içerir. RDS, ağ iletişimini daha güvenilir hale getirmek için tasarlanmıştır. Midori, aynı zamanda "Zero-Copy" adlı bir teknolojiyi de destekler, bu sayede veri kopyalama işlemleri azaltılır ve performans artırılır.

Barrelfish

Barrelfish, ETH Zürih ve Microsoft Research tarafından ortaklaşa geliştirilen bir araştırma işletim sistemidir. Barrelfish, çok çekirdekli işlemciler için tasarlanmıştır ve "Message-Passing" adlı bir teknolojiyi kullanır. Bu teknoloji, çekirdekler arasında iletişimi sağlar ve veri paylaşımını kolaylaştırır.

Barrelfish'in en önemli özelliği, "Capabilities" adlı bir teknolojidir. Capabilities, uygulamaların yeteneklerini tanımlar ve bu yeteneklere göre erişim kontrolü sağlar. Barrelfish, aynı zamanda "Zero-Copy" teknolojisini de destekler.

Helios

Helios, Microsoft Research tarafından geliştirilen bir araştırma işletim sistemidir. Helios, güneş enerjisi ile çalışan küçük cihazlar için tasarlanmıştır. Helios'un en önemli özelliği, "Energy-Harvesting" adlı bir teknolojidir. Bu teknoloji, güneş enerjisi ile çalışan cihazların enerji tüketimini optimize eder.

Helios, aynı zamanda "Microkernel" tabanlı bir mimari kullanır ve "Software-Isolated Processes" (SIP) teknolojisini destekler. Helios, küçük cihazlar için tasarlandığından, düşük enerji tüketimi ve küçük kod boyutu gibi özelliklere sahiptir.

Fiasco_OC

Fiasco_OC, Technische Universität Dresden tarafından geliştirilen bir araştırma işletim sistemidir. Fiasco_OC, "Capability-Based" bir işletim sistemidir, yani uygulamaların yeteneklerini tanımlar ve bu yeteneklere göre erişim kontrolü sağlar.

Fiasco_OC'nin en önemli özelliği, "Object-Capability" adlı bir teknolojidir. Bu teknoloji, nesnelerin yeteneklerini tanımlar ve bu yeteneklere göre erişim kontrolü sağlar. Fiasco_OC, aynı zamanda "Microkernel" tabanlı bir mimari kullanır ve "Zero-Copy" teknolojisini destekler.

Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz.Araştırma işletim sistemleri, gelecekteki işletim sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla tasarlanmıştır. Singularity, Midori, Barrelfish, Helios ve Fiasco_OC gibi işletim sistemleri, farklı özellikler ve teknolojiler sunar. Bu işletim sistemleri, akademik çevrelerde ve araştırma kurumlarında geliştirilir ve test edilir. Tek Tek Açıkladım. Bu makalede daha fazla bilgi edinmek veya bu konudaki deneyimlerinizi paylaşmak için yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın!

LOJİSTİK TİM SUNDU

btn1pyf.png