Bu projemizde Arduino’muza android cihazımızdan bluetooth ile bağlanıp sesli komut göndereceğiz. Hadi başlayalım!
Gerekli malzemeler
Bağlantılarımızı yaptıktan son
sonra çayımızdan bir yudum alıyoruz ve sonrasında Arduino’muza aşağıdaki kodu yüklüyoruz.
Arduino’muz hazır! Sıra geldi android cihazımız ile eşleştirmeye. Daha önce eşleştirme yaptıysanız tekrar yapmanıza gerek yok. Android cihazımızın bluetooth’unu açıyoruz ve arduinomuza bağlı olan bluetooth modülüne bağlanıyoruz. Şifre isterse “1234” veya “0000” olarak girin. Eşleştirme yaptıktan sonra sıra geldi gerekli uygulamayı yüklemeye.
Bu proje için yapmışolduğum android uygulamayı şuradan indirin (Meraklısına; bu android uygulamanın yapımını ayrı bir yazıda anlatacağım). İndirdikten sonra cihazımızın bluetooth’unu açıyoruz ve yüklediğimiz uygulamayı açıyoruz. “Connect” butonuna basıyoruz ve listeden “HC-05” i seçiyoruz (Benim modülümün adı HC-05). Daha sonra ortadaki mikrofon simgesine dokunup “ledi yak” veya “ledi kapat” diyoruz. Arduino üzerindeki ledin yanıp kapandığını göreceksiniz!
Arduino’muza sesli olarak komut vermeyi öğrendik. Artık gerisi hayal gücünüze kalmış. İster ledi açın kapatın. İster klimayı, televizyonu açın kapatın.
Başka bir projede görüşmek üzere..
Gerekli malzemeler
- Arduino prototipleme kartı (UNO R3 modelini kullandım)
- Bluetooth modülü (HC-05 kullandım)
- Android cep telefonu veya tablet
- Bir bardak çay (ince bellide demli demli)
Bağlantılarımızı yaptıktan son
Kod:
/*
Arduino Sesli Kontrol
Yazar: Cem PEHLİVAN
*/
String readString = "";
#define led 13 // 13. kapıya bağlı olan ledi kontrol edeceğiz. ledi tanımladık
void setup() {
pinMode(led, OUTPUT);
digitalWrite(led, LOW);
Serial.begin(9600); //Bluetooth modülümüz ile 9600 bandında haberleşeceğiz
}
void loop() {
while (Serial.available()) { // gelen komutu alıyoruz
char c = (char)Serial.read();
readString += c;
}
if (readString.length() > 0) { // komut var ise
if (readString == "ledi yak") { // gelen komut kontrolüne göre işlem yaptırıyoruz
digitalWrite(led, HIGH);
}
if (readString == "ledi kapat") {
digitalWrite(led, LOW);
}
readString = ""; //gelen mesajı sıfırlıyoruz
}
delay(100);
}
sonra çayımızdan bir yudum alıyoruz ve sonrasında Arduino’muza aşağıdaki kodu yüklüyoruz.
Arduino’muz hazır! Sıra geldi android cihazımız ile eşleştirmeye. Daha önce eşleştirme yaptıysanız tekrar yapmanıza gerek yok. Android cihazımızın bluetooth’unu açıyoruz ve arduinomuza bağlı olan bluetooth modülüne bağlanıyoruz. Şifre isterse “1234” veya “0000” olarak girin. Eşleştirme yaptıktan sonra sıra geldi gerekli uygulamayı yüklemeye.
Bu proje için yapmışolduğum android uygulamayı şuradan indirin (Meraklısına; bu android uygulamanın yapımını ayrı bir yazıda anlatacağım). İndirdikten sonra cihazımızın bluetooth’unu açıyoruz ve yüklediğimiz uygulamayı açıyoruz. “Connect” butonuna basıyoruz ve listeden “HC-05” i seçiyoruz (Benim modülümün adı HC-05). Daha sonra ortadaki mikrofon simgesine dokunup “ledi yak” veya “ledi kapat” diyoruz. Arduino üzerindeki ledin yanıp kapandığını göreceksiniz!
Arduino’muza sesli olarak komut vermeyi öğrendik. Artık gerisi hayal gücünüze kalmış. İster ledi açın kapatın. İster klimayı, televizyonu açın kapatın.
Başka bir projede görüşmek üzere..