Hoşgeldin Misafir

Arşimet

CyberHawk

CyberHawk

WebMaster
Adana
12 Ara 2018
16,070 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
ARŞİMET

Eski çağın en büyük matematikçisi ve mucidi olan Arşimet Sicilya Adası’nda , bir Yunan kenti olan Siracusa’ da doğdu . Öklit’in İÖ yaklaşık 300’de , Mısır’daki İskenderiye’de kurduğu okulda öğrenim gördükten sonra Siracusa’ya dönerek Geometri ile uğraştı . Bilgisini günlük yaşamda karşılaştığı sorunların çözümüne uygulayarak mühendisliği sağlam matematiksel temellere oturtan ilk bilim adamı olmuştur .

Araştırmalarının çoğunu , Siracusa Kralı 2 . Hieron’un hizmetindeyken geçekleştiren Arşimet’in çalışmalarına ve buluşlarına ilişkin pek çok öykü anlatılır . Bunlardan en ünlüsü , kralın yeni tacının saf altından olup olmadığını araştırmasıyla ilgili olandır . Öyküye göre , araştırmasını tacı parçalamadan yapmak zorunda olan Arşimet bu konuda bir süre düşünmüş , ama sorunun yanıtını ancak bir Gün hamama gittiğinde bulabilmiştir . Yıkanmak üzere havuza girdiğinde suyun taştığına dikkat eden Arşimet , o anda çözümü bulduğunu anlar . Hamamdan dışarı fırlayıp “Buldum! Buldum! Buldum!” diye bağırarak caddelerde koşmaya başlar . Arşimet’e göre , eğer taç saf altından yapılmışsa , mekanda aynı ağırlıktaki saf Altın kadar yer kaplaması gerekiyordu . Taç ve aynı ağırlıktaki saf altın sırayla su dolu bir kaba konulduklarında , taşıracakları suyun miktarı yada hacmi eşit olmalıydı . Arşimet yaptığı deneyin sonucunda bu miktarların eşit olmadığını belirledi; kral aldatılmıştı . Bu basit deneyle Arşimet cisimlerin göreli yoğunluklarını keşfetti .

Ayrıca Kaldıraç yasasını da ortaya koyan Arşimet , ağır bir cismin , ağırlık merkezine uygulanacak bir kuvvetle yerinden oynatabileceğini gösterdi . Onun “Bana bir dayanak noktası gösterin , Dünya ’yı yerinden oynatayım”dediği de söylentiler arasındadır . Arşimet , Roma ve Kartaca arasındaki uzun ve acılı bir savaş döneminde yaşadı . Kral Hierro’nun Kartacalılar’ı desteklemesi üzerine , İÖ 214’ te Claudius Marcellus komutasındaki Roma ordusu Siracusa’yı kuşattı . Arşimet bir çok savaş aracı yaparak kralın kuşatmaya karşı koymasına yardımcı olmuştur . Bir söylentiye göre , Arşimet Dev aynalar yardımıyla Güneş ışınlarını Roma gemilerinin yelkenlerine odaklayarak onları yakmıştır . Sonunda Marcellus , Siracusa’yı ele geçirdi; Arşimet ise bir Romalı Asker tarafından öldürüldü .