Hoşgeldin Misafir

Avrupa Birliği Yapay Zeka Yasası'nda Yeni Dönem AI İçeriklerine Filigran Zorunluluğu Başladı 17.08.2026

müminbiri

müminbiri

Ne kadar sessiz olursan, o kadar çok işitebilirsin
13 Ağu 2025
1,354 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

Merhabalar ben Müminbiri Lojistik grup adına paylaşılan Avrupa Birliği Yapay Zeka Yasası'nda Yeni Dönem AI İçeriklerine Filigran Zorunluluğu Başladı adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.

Avrupa Birliği Yapay Zekâ Yasası'nda Yeni Dönem: AI İçeriklerine Filigran Zorunluluğu Başladı

Yapay zekâ ile içerik üretmeye başladığımdan beri en çok dikkatimi çeken konulardan biri, ürettiğim içeriğin karşı tarafta nasıl algılandığı oldu. Özellikle gerçekçi görseller, videolar ve sesler üretmek artık o kadar kolaylaştı ki, bazen bir içeriğin gerçekten yaşanmış bir olaya mı ait olduğunu anlamak bile zorlaşabiliyor.

Tam da bu nedenle Avrupa Birliği'nin yapay zekâ konusunda attığı adımları yakından takip ediyorum. 2 Ağustos 2026 itibarıyla AB Yapay Zekâ Yasası'nın belirli şeffaflık yükümlülükleri uygulanmaya başladı. Fakat internette bu konu hakkında "Artık bütün AI görsellerine zorunlu filigran geliyor." şeklinde biraz fazla basitleştirilmiş bilgiler görüyorum.

Aslında konu bundan biraz daha farklı.

AI İçeriklerinin Kaynağı Artık Daha Önemli

Benim bu düzenlemede en önemli gördüğüm nokta şeffaflık.

Bugün yapay zekâ ile birkaç dakika içerisinde gerçek bir insana benzeyen fotoğraf oluşturabiliyorum. Bir kişinin hiç söylemediği bir cümleyi söylemiş gibi gösteren video hazırlayabiliyorum. Hatta gerçek bir görüntüyü değiştirerek tamamen farklı bir olay yaşanmış izlenimi oluşturmak mümkün.

Böyle bir ortamda insanların gördüğü içeriğin yapay zekâ tarafından oluşturulup oluşturulmadığını anlayabilmesi oldukça önemli.

AB'nin yeni kuralları da temel olarak bu güven problemini azaltmaya çalışıyor. AI Act'in 50. maddesi kapsamında belirli yapay zekâ tarafından oluşturulan veya değiştirilen içeriklerin makine tarafından okunabilir şekilde işaretlenmesi ve bazı durumlarda kullanıcıya açıkça bilgi verilmesi gerekiyor.

Yani benim anladığım kadarıyla amaç yapay zekâ kullanımını engellemek değil, AI kullanımını daha şeffaf hâle getirmek.

Her Görselin Üzerine "AI" Yazılmayacak

Burada özellikle bir yanlış anlaşılmayı düzeltmek gerekiyor.

Ben bu konuyu araştırırken "Her yapay zekâ görseline filigran zorunluluğu geldi." şeklindeki başlıklarla karşılaştım. Fakat düzenlemenin kendisine bakıldığında durum bu kadar basit değil.

Her AI içeriğinin üzerine büyük bir "AI GENERATED" yazısı eklenmesi gibi genel bir zorunluluktan bahsetmek doğru olmaz.

Bunun yerine içeriklerin makine tarafından tespit edilebilir şekilde işaretlenmesi öne çıkıyor.

Örneğin bir AI sistemi tarafından oluşturulan görselin içerisine teknik olarak okunabilecek bilgiler eklenebilir. Kullanıcı bunu doğrudan görmeyebilir ancak platformlar veya doğrulama sistemleri bu bilgileri kullanabilir.

Bence gelecekte bu sistemlerin daha da yaygınlaşması oldukça muhtemel.

Deepfake İçerikler Daha Farklı Değerlendiriliyor

Bana göre düzenlemenin en önemli bölümlerinden biri deepfake konusu.

Bir kişinin yüzünü başka bir kişinin vücuduna yerleştirmek veya gerçek bir insanı hiç söylemediği bir şeyi söylüyormuş gibi göstermek artık teknik olarak çok kolay.

Bu tür içerikler özellikle seçimler, haberler, ünlüler, şirketler ve kamuoyunu ilgilendiren olaylarda ciddi sorunlara yol açabilir.

AB kuralları kapsamında deepfake niteliğindeki görüntü, ses ve video içeriklerinde bunların yapay olarak oluşturulduğunun veya değiştirildiğinin açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Bunun gerekli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir insanın sahte bir videoyu gerçek sanarak karar vermesi, sıradan bir AI görselinden çok daha ciddi sonuçlara yol açabilir.

Blog Yazarları İçin de Önemli Bir Konu

Ben web sitesi ve içerik tarafında çalıştığım için bu kısmı özellikle önemli buluyorum.

Örneğin yapay zekâ kullanarak bir blog yazısı hazırladığımı düşünelim.

Burada "Bu yazıyı ChatGPT ile hazırladım, o hâlde mutlaka filigran koymalıyım." şeklinde düşünmek doğru değil.

Kurallar içeriğin niteliğine ve kullanım şekline göre farklılaşıyor.

Özellikle kamu yararına ilişkin konularda yayımlanan belirli AI üretimi veya değiştirilmiş metinlerde şeffaflık yükümlülükleri bulunuyor. Bunun dışında her AI destekli blog yazısının aynı şekilde etiketlenmesi gerektiğini söylemek doğru olmaz.

Bu ayrımı bilmek önemli.

Sosyal Medya Kullanıcıları Ne Yapmalı?

Ben sosyal medya içerikleri hazırlarken bundan sonra özellikle gerçekçi AI görselleri ve videolarında daha dikkatli olmayı tercih ederim.

Örneğin tamamen yapay zekâ ile oluşturulmuş gerçekçi bir insan fotoğrafı kullanıyorsam, bunu gerçek bir kişiymiş gibi sunmamak gerekiyor.

Bir olayın videosunu AI ile oluşturduysam ve izleyen kişinin bunun gerçek olduğunu düşünmesi mümkünse, AI kullanıldığını belirtmek çok daha doğru bir yaklaşım.

Bence burada yasal zorunluluk kadar etik taraf da önemli.

Çünkü teknoloji bize bir şeyi yapabilme imkânı veriyor diye onu insanları yanıltacak şekilde kullanmak doğru olmuyor.

Avrupa Birliği Neden Bu Kadar İleri Gidiyor?

AB'nin yapay zekâ konusunda oldukça kapsamlı bir düzenleme yaklaşımı var.

AI Act yalnızca içerik etiketlerinden ibaret değil. Yapay zekâ sistemlerini risk seviyelerine göre değerlendiren ve yüksek riskli sistemler için farklı yükümlülükler getiren geniş kapsamlı bir düzenleme.

İçerik şeffaflığı ise bunun yalnızca bir bölümü.

Ben özellikle üretken yapay zekânın gelişmesiyle birlikte bu kısmın daha fazla önem kazanacağını düşünüyorum.

Çünkü bundan birkaç yıl sonra internette gördüğümüz içeriklerin önemli bir bölümünün AI desteğiyle hazırlanması şaşırtıcı olmayacak.

Yapay Zekâ İçeriğini Tespit Etmek Kolaylaşacak mı?

Burada biraz temkinli olmak gerekiyor.

Teknik olarak AI tarafından oluşturulan içeriği işaretlemek mümkün olsa da bunun her zaman kusursuz çalışacağını düşünmüyorum.

Bir görsel ekran görüntüsü olarak kaydedilebilir, yeniden işlenebilir veya farklı bir formatta paylaşılabilir.

Bu nedenle yalnızca filigrana güvenmek yeterli olmayacak.

Bence gelecekte içerik kaynağını doğrulama, metadata, dijital imza ve içerik geçmişi gibi teknolojiler daha önemli hâle gelecek.

Yani bir görselin sadece "AI" etiketi taşıması yerine, mümkün olduğunda nerede, hangi araçla ve nasıl oluşturulduğunun doğrulanabilmesi çok daha değerli olabilir.

Şirketler İçin Yeni Bir Sorumluluk Alanı

Yapay zekâ araçlarını geliştiren şirketler açısından da önemli değişiklikler var.

Üretken AI sağlayıcılarının, oluşturdukları içeriklerin yapay zekâ tarafından üretildiğinin veya değiştirildiğinin tespit edilmesine yardımcı olacak teknik çözümler geliştirmesi gerekiyor.

Bu durum özellikle büyük AI platformları açısından önemli.

Ben ilerleyen yıllarda kullandığımız yapay zekâ araçlarının çıktılarına daha fazla teknik bilgi eklenmesini bekliyorum.

Bugün fark etmediğimiz bazı metadata bilgileri gelecekte içerik doğrulama sistemlerinin temel parçalarından biri hâline gelebilir.

Türkiye'deki Şirketleri de İlgilendiriyor mu?

Bu konuda da "AB'de değilim, beni ilgilendirmiyor." demek biraz aceleci olur.

Özellikle Avrupa'daki müşterilere hizmet veren Türk şirketleri, yazılım firmaları, web ajansları ve AI tabanlı ürün geliştiren işletmelerin AB düzenlemelerini takip etmesinde fayda görüyorum.

AI Act'in kapsamı şirketin yalnızca fiziksel olarak nerede bulunduğuna bakılarak değerlendirilen basit bir sistem değil.

Bu nedenle Avrupa pazarına hizmet veren bir şirketin, kullandığı yapay zekâ sisteminin hangi yükümlülüklere tabi olduğunu ayrıca değerlendirmesi gerekiyor.

Ben Bu Değişikliği Nasıl Görüyorum?

Açıkçası yapay zekâ ile içerik üretmenin yasaklanacağını düşünmüyorum.

Tam tersine, AI kullanımı daha da artacak.

Benim gördüğüm değişiklik, AI kullanmanın yanında bunu gerektiğinde açıkça belirtme kültürünün oluşması.

Nasıl bugün sponsorlu bir reklam gördüğümüzde bunun reklam olduğunu bilmek istiyorsak, gelecekte de gerçekçi bir video gördüğümüzde bunun AI ile oluşturulup oluşturulmadığını bilmek isteyeceğiz.

Bence bu oldukça doğal bir gelişme.

Bu Gelişme Sonuca Bağlanacak Olursa

Avrupa Birliği'nin yapay zekâ düzenlemeleriyle birlikte internet üzerindeki içerik anlayışımız da değişmeye başlıyor.

Ancak konuyu yalnızca "AI içeriklerine filigran zorunluluğu geldi" şeklinde değerlendirmek bana göre eksik kalıyor.

Asıl mesele şeffaflık ve güven.

Yapay zekâ ile içerik üretmeye devam edeceğiz. Hatta muhtemelen birkaç yıl içerisinde bugün hayal bile edemediğimiz kadar gelişmiş içerikler hazırlayabileceğiz.

Fakat içerik üretme teknolojisi geliştikçe, insanların neyin gerçek, neyin yapay zekâ tarafından oluşturulduğunu anlayabilmesi de aynı derecede önemli olacak.

Benim açımdan 2026'da başlayan bu yeni dönem, yapay zekânın yasaklanmasından çok daha bilinçli ve şeffaf kullanılmaya başlanması anlamına geliyor.

Ve bana kalırsa önümüzdeki yıllarda internette en değerli şey sadece kaliteli içerik değil, kaynağına güvenebildiğimiz içerik olacak.

Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.

LOJİSTİK TİM SUNDU

14.png

Son düzenleme: