Hoşgeldin Misafir

BigBlueButton Nedir? WebRTC Tabanlı Açık Kaynak Sanal Sınıf Sistemi

Stronger_Cracker

25 Tem 2022
6,408 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
BigBlueButton, özellikle eğitim senaryoları için tasarlanmış açık kaynak kodlu bir web konferans sistemidir. Görünüm olarak Zoom ya da benzeri ticari çözümlerle kıyaslansa da, mimari yaklaşımı ve geliştirme felsefesi tamamen öğretim süreçlerine odaklanmıştır. Amaç yalnızca görüntülü görüşme sağlamak değil; ders anlatımı, etkileşim, ölçme ve sınıf yönetimini bütünleşik bir yapıda sunmaktır. CW’de farklı bir sistemi kullanıyorduk ismini unuttum hatırlayan yazabilir mi J Sarı yada turuncuya yakın bir renge sahipti.

BigBlueButton’ın en önemli özelliği, gerçek zamanlı iletişimi WebRTC tabanlı bir altyapı ile sağlamasıdır. Tarayıcı üzerinden çalışan HTML5 istemci sayesinde kullanıcıların ek yazılım kurmasına gerek kalmaz. Katılımcılar mikrofon ve kamera erişimiyle derse bağlanabilir, birden fazla kamera yayını yapılabilir ve moderatör tarafından mikrofon yetkilendirmesi merkezi olarak kontrol edilebilir. Bu yapı özellikle kalabalık toplantı / sınıflarda disiplinli bir akış sağlar.

Sistemin eğitim odaklı olmasını sağlayan temel bileşenlerden biri çok kullanıcılı beyaz tahta altyapısıdır. PDF veya sunum dosyaları sisteme yüklenebilir ve eş zamanlı olarak anotasyon yapılabilir. Öğretim elemanı vurgulama, çizim ve işaretleme araçlarını kullanırken öğrenciler de yetki verilmesi durumunda katkı sağlayabilir. Bu özellik klasik ekran paylaşımının ötesinde, gerçek bir sınıf tahtası deneyimi sunar. Sadece pdf değil ppt(x) dosyalarınıda desteklemektedir.

Alt grup odaları (breakout rooms) BigBlueButton’ı akademik açıdan güçlü kılan başka bir özelliktir. Eğitmen ana sınıfı belirli süreli alt gruplara bölebilir, öğrenciler küçük ekipler halinde çalışma yapabilir ve süre sonunda otomatik olarak ana odaya dönebilir. Bu mekanizma özellikle proje tabanlı öğrenme ve atölye çalışmalarında etkin şekilde kullanılmaktadır.

Ekran paylaşımı tarayıcı üzerinden yapılır ve kullanıcılar uygulama ya da sekme bazlı paylaşım gerçekleştirebilir. Ders sırasında yapılan tüm oturumlar kayıt altına alınabilir ve kayıtlar HTML5 tabanlı oynatıcı üzerinden izlenebilir. Böylece dersler arşivlenebilir ve asenkron erişim sağlanabilir. CA ailesi bu ekran paylaşımı sırasında en çok sevidğim özelliği Tüm ekran, Pencere(Word, Tarayıcı, Pdf) veya sadece Tarayıcı Sekmesi paylaşım özellikleri mevcuttur.

Teknik açıdan bakıldığında BigBlueButton modern ve modüler bir yapıya sahiptir. Çekirdek iletişim katmanı WebRTC ile sağlanırken, NodeJS servisleri sinyalizasyon ve arka plan işlemlerini yürütür. Redis geçici veri yönetiminde kullanılır. Ses yönlendirme FreeSWITCH üzerinden gerçekleştirilir. Medya işleme ve akış yönetiminde Kurento Media Server görev alır. Ön uçta Nginx reverse proxy konumlandırılır. HTML5 istemci kullanıcı arayüzünü oluşturur. İsteğe bağlı olarak Greenlight adı verilen Ruby on Rails tabanlı arayüz ile bağımsız bir kullanıcı yönetimi paneli sağlanabilir.

BigBlueButton doğrudan herkese açık bir toplantı sistemi olarak tasarlanmamıştır. Çalışma mantığı API tabanlıdır. Toplantı oluşturma ve katılım işlemleri, sistem yöneticisinin belirlediği gizli anahtar ile imzalanmış çağrılar üzerinden gerçekleştirilir. SHA tabanlı checksum doğrulaması sayesinde yetkisiz meeting üretimi engellenir. Kullanıcılar moderatör ve katılımcı rolleri ile ayrıştırılır. HTTPS zorunluluğu ve sunucu taraflı kontrol mekanizmaları güvenlik katmanını güçlendirir. Çoğu kurumsal senaryoda BigBlueButton, bir LMS üzerinden tetiklenerek kullanılır ve kullanıcı doğrulaması LMS tarafından yapılır. (Moodle)

Sunucu gereksinimleri açısından sistem ciddi kaynak talep eder. Ubuntu 20.04 veya 22.04 önerilen işletim sistemidir. Minimum 8–16 GB RAM ve 8 çekirdek işlemci önerilir. Disk tarafında SSD tercih edilmelidir. Ağ tarafında ise düşük gecikmeli ve yüksek bant genişlikli bağlantı gereklidir. Eş zamanlı kullanıcı sayısı arttıkça CPU ve ağ kullanımı doğrusal şekilde yükselir.

Kurumsal üretim ortamlarında genellikle tek sunucu yerine çoklu BigBlueButton node mimarisi tercih edilir. Yük dengeleme için HAProxy kullanılabilir. SSL sertifikalarının merkezi yönetimi yapılır. Performans izleme ve log analizi aktif tutulur. NAT arkasındaki kullanıcılar için TURN/STUN yapılandırması devreye alınır. Bu sayede yoğun sınav haftalarında veya eş zamanlı çoklu ders senaryolarında sistem stabil çalışabilir.

BigBlueButton’ın tercih edilme sebepleri arasında açık kaynak olması, lisans maliyeti oluşturmaması, LMS entegrasyonuna uygun API kontrollü mimarisi ve eğitim süreçlerine özel geliştirilmiş özellik seti bulunur. Kurum kendi sunucusunda barındırma yaparak veri kontrolünü elinde tutar ve dışa bağımlı SaaS çözümlerine kıyasla daha esnek bir yapı elde eder.

Sonuç olarak BigBlueButton yalnızca bir görüntülü toplantı aracı değil; eğitim kurumları için tasarlanmış, ölçeklenebilir ve entegre edilebilir bir sanal sınıf platformudur. Doğru mimari ve doğru kapasite planlaması ile üniversite ve kamu ölçeğinde güvenle kullanılabilecek bir altyapı sunar.