Hoşgeldin Misafir

BIOS vs UEFI Arasındaki Farklar

Stronger_Cracker

25 Tem 2022
6,403 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

s2a7nxq.png

Bios ve uefi bilgisayar açılırken devreye giren temel sistem yazılımlarıdır bilgisayarın donanımı tanımasını ve işletim sisteminin başlatılmasını sağlarlar dışarıdan bakınca benzer görünseler de çalışma mantıkları ve sundukları imkanlar oldukça farklıdır

Bios Nedir ?

bios-icon.png

Bios basic input output system anlamına gelir eski nesil bilgisayarlarda kullanılan geleneksel sistemdir bilgisayar açıldığında donanımı kontrol eder ve işletim sistemini başlatır​

Bios yıllarca kullanılmıştır ancak günümüz donanımları için bazı ciddi kısıtlamalara sahiptir​

-Eski ve sınırlı bir yapısı vardır​

-Klavye ile kontrol edilir​

-Sabit disk boyut sınırı vardır​

-Yavaş açılış süresi vardır

Uefi Nedir ?

i8ypbji.png

Uefi unified extensible firmware interface anlamına gelir biosun modern halidir yeni nesil bilgisayarlarda standart olarak kullanılır daha hızlı daha güvenli ve daha esnektir​

Uefi sadece bir başlatma sistemi değil aynı zamanda küçük bir işletim sistemi gibi çalışır​

-Grafik arayüz desteği vardır​

-Mouse ile kontrol edilebilir​

-Çok büyük diskleri destekler​

-Hızlı açılış sağlar

Bios Ve Uefi Arasındaki Temel Farklar

Bios donanımı başlatırken çok basit kontroller yapar uefi ise daha gelişmiş doğrulama ve yapılandırma imkanları sunar bu fark özellikle yeni sistemlerde kendini net şekilde gösterir​

-Bios eski sistemdir uefi yenidir​

-Bios yavaştır uefi hızlıdır​

-Bios güvenlik özellikleri sınırlıdır uefi secure boot gibi korumalar sunar​

-Bios büyük disklerde sorun yaşar uefi bu konuda sınırsıza yakındır

Secure Boot Ne İşe Yarar ?

Baustein_Secure_Boot_22.png

Secure boot uefi ile gelen önemli bir güvenlik özelliğidir sistem açılırken zararlı yazılımların çalışmasını engeller sadece güvenilir işletim sistemlerinin açılmasına izin verir​

Bu özellik özellikle rootkit ve bootkit tarzı zararlılara karşı koruma sağlar

Günümüzde Hangisi Kullanılmalı ?

Yeni bir bilgisayar alındığında uefi kullanmak en doğru tercihtir hem performans hem güvenlik hem de uyumluluk açısından avantaj sağlar bios ise artık sadece eski sistemlerde veya uyumluluk amaçlı tercih edilir​

Bios Modu Ve Uefi Modu Arasındaki Uyumluluk

Bazı anakartlarda legacy bios modu bulunur bu mod eski işletim sistemleri için kullanılır ancak modern işletim sistemleri uefi ile çok daha stabil ve hızlı çalışır​

Bios ve uefi aynı amaca hizmet etse de farklı çağların ürünüdür uefi modern donanımlar için geliştirilmiş daha güvenli ve daha hızlı bir sistemdir yeni bir kurulum yapılacaksa veya sistem toplanacaksa uefi tercih edilmelidir bios ise artık geçmişte kalan bir teknolojidir​