müminbiri
- 13 Ağu 2025
- 1,354 Mesaj
- TIM Görevleri
- 1
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Merhabalar ben yues25 Lojistik grup adına paylaşılan Blog Yazılarını 10 Kat Hızlandıran AI Prompt Teknikleri adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Blog Yazılarını 10 Kat Hızlandıran AI Prompt Teknikleri
Blog yazarlığına ilk başladığım zamanları düşündüğümde en çok zorlandığım şeyin yazmak değil, yazıya başlamaya karar vermek olduğunu hatırlıyorum. Saatlerce bilgisayarın başında oturuyor, hangi başlığı kullanacağımı, giriş paragrafını nasıl yazacağimi veya içeriği nasıl ilerleteceğimi düşünüyordum. Günün sonunda ise bazen tek bir makaleyi bitirmek bile saatlerimi alıyordu.Son birkaç yıldır ise bu süreci tamamen değiştiren bir alışkanlık edindim. Yapay zekâyı sadece "yazı yazan bir araç" olarak kullanmayı bıraktım ve onu birlikte çalışan bir ekip arkadaşı gibi görmeye başladım. Asıl farkı oluşturan şeyin de yapay zekâ değil, ona verdiğim komutlar yani promptlar olduğunu zamanla fark ettim.
Bugün bir blog yazısını eskisine göre çok daha kısa sürede hazırlayabiliyorsam bunun en büyük nedeni, doğru prompt tekniklerini kullanıyor olmam. Bu yazıda da bana en çok zaman kazandıran yöntemleri paylaşmak istiyorum.
Yazıya Hiçbir Zaman "Makale Yaz" Diyerek Başlamıyorum
İlk zamanlarda yaptığım en büyük hata buydu. ChatGPT'ye sadece "Yapay zekâ hakkında makale yaz." diyordum ve ortaya çıkan içerik genellikle herkesin yazabileceği kadar sıradan oluyordu.Şimdi ise önce konuyu analiz ettiriyorum.
Örneğin şu şekilde başlıyorum:
Böylece yazıya başlamadan önce okuyucunun gerçekten ne aradığını öğrenmiş oluyorum."Bu konu hakkında insanların en çok merak ettiği soruları listele ve hangi başlıkların daha fazla ilgi görebileceğini söyle."
Önce İçerik İskeletini Oluşturuyorum
Makalenin tamamını tek seferde yazdırmak yerine önce başlıklarını hazırlatıyorum.Bu yöntem bana hem zaman kazandırıyor hem de yazının daha düzenli ilerlemesini sağlıyor.
Genellikle şu tarz bir prompt kullanıyorum:
Bundan sonra her başlığı tek tek geliştirmek çok daha kolay oluyor."Bu konu için SEO uyumlu H1, H2 ve H3 başlıklarından oluşan detaylı bir içerik planı hazırla."
Yapay Zekâya Hedef Kitlemi Anlatıyorum
Bence en önemli noktalardan biri de bu.Eskiden sadece konuyu yazıyordum.
Şimdi ise okuyucunun kim olduğunu da anlatıyorum.
Örneğin;
veya"Bu makaleyi yapay zekâ hakkında hiçbir bilgisi olmayan küçük işletme sahipleri için yaz."
Bu küçük detay bile ortaya çıkan içeriği tamamen değiştiriyor."Bu içeriği yazılım geliştiricileri okuyacak. Teknik ama anlaşılır bir dil kullan."
Her Bölümü Ayrı Ayrı Yazdırıyorum
Eskiden tek seferde 2.000 kelimelik makale hazırlatmaya çalışıyordum.Şimdi ise giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini ayrı ayrı hazırlıyorum.
Bu yöntem sayesinde hem tekrarlar azalıyor hem de içerik daha doğal ilerliyor.
Gerçek İnsan Gibi Yazmasını İstiyorum
Benim en sık kullandığım komutlardan biri şu:Bunu eklediğim andan itibaren içeriklerin dili çok daha akıcı olmaya başladı."Bu makaleyi yapay zekâ tarafından yazılmış gibi değil, gerçekten bu alanda deneyimi olan bir kişinin doğal anlatımıyla yaz."
SEO'yu En Sona Bırakıyorum
Eskiden önce anahtar kelimeleri yerleştirmeye çalışıyordum.Şimdi ise önce kaliteli içerik oluşturuyor, ardından SEO düzenlemelerini yaptırıyorum.
Bunun için kullandığım prompt şu oluyor:
Bence bu yöntem hem okuyucu hem de arama motorları açısından çok daha başarılı sonuç veriyor."Bu makaleyi doğal yapısını bozmadan SEO açısından optimize et."
Aynı İçeriği Farklı Platformlara Uyarlıyorum
Bir blog yazısını hazırladıktan sonra onu sadece internet sitesinde bırakmıyorum.Yapay zekâdan aynı içeriği farklı platformlara uygun hâle getirmesini istiyorum.
Örneğin;
- Instagram paylaşımı
- LinkedIn yazısı
- Facebook gönderisi
- X (Twitter) paylaşımı
- E-posta bülteni
- YouTube video senaryosu
Her Zaman Daha İyisini İstiyorum
İlk oluşturulan metni neredeyse hiçbir zaman doğrudan kullanmıyorum.Genellikle şu tarz komutlarla geliştirmeye devam ediyorum:
"Bu metni daha doğal hâle getir."
"Daha samimi yaz."
"Gereksiz tekrarları kaldır."
"Okuyucunun sıkılmayacağı şekilde yeniden düzenle."
Her düzenleme sonrasında içerik biraz daha güçleniyor."Bu makaleye gerçek hayattan örnekler ekle."
Bana En Çok Zaman Kazandıran Prompt
Bugüne kadar kullandığım yüzlerce prompt arasında en çok kullandığım komut sanırım şu oldu:Bu komut sayesinde hazırlanan içeriklerin kalitesinde ciddi bir fark oluştuğunu söyleyebilirim."Bu makaleyi gerçekten bu konuda yıllardır çalışan bir uzmanın anlatımıyla yaz. Yapay zekâ dili kullanma. Gereksiz tekrar yapma. Okuyucuyla sohbet ediyormuş gibi doğal ilerle. Her bölüm birbirine mantıklı şekilde bağlansın ve okuyucu sonuna kadar okumak istesin."
Yapay zekâ kullanmaya başladığım ilk günlerle bugünü karşılaştırdığımda, aslında değişenin yapay zekâdan çok benim çalışma şeklim olduğunu görüyorum. Eskiden ondan doğrudan yazmasını bekliyordum, bugün ise nasıl düşünmesini ve nasıl yazmasını istediğimi anlatıyorum.
Blog yazılarını gerçekten hızlandıran şey, tek bir mucizevi prompt değil; doğru soruları doğru sırayla sormak. Önce konuyu analiz etmek, sonra içerik planını oluşturmak, hedef kitleyi tanımlamak ve son olarak metni geliştirmek… Bu süreci oturttuktan sonra hem çok daha hızlı içerik üretmeye başladım hem de ortaya çıkan yazıların kalitesinin belirgin şekilde arttığını fark ettim.
Benim tavsiyem, yapay zekâyı sadece içerik yazan bir araç olarak değil, birlikte çalışan bir editör gibi görmeniz. Ona ne kadar doğru yön verirseniz, alacağınız sonuç da o kadar başarılı olacaktır. Bugün hazırladığım blog yazılarının büyük kısmında hâlâ aynı yöntemi kullanıyorum ve her yeni içerikte bu tekniklerin bana saatler kazandırdığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.
LOJİSTİK TİM SUNDU
LOJİSTİK TİM SUNDU