Hoşgeldin Misafir

Canlıya ait resim yapmak şirk midir?

ByJiLeT

26 Kas 2020
819 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Selamün aleyküm, aşağıda belirttiğim rivayetlere binaen canlı resmi yapmanın caiz olmadığını biliyoruz. Benim burada sorum şu, canlı resmi yapmak şirk derecesinde bir günah mıdır? Yoksa bu hadisler, o zamanki müşriklere nazaran mı söylenmiştir?

"Her kim bir canlı resmi yaparsa, Allah ona, o resme can verinceye kadar azab eder. Ressam resmine katiyyen ruh veremez ve ebediyen azab olunur." (Tecrid-i Sarih Tercümesi, 6/533).

"Şu resimleri yapanlar yok mu? İşte onlar, kıyamet gününde, 'Haydi yaptığınız resimlere can veriniz?', diye azab olunacaklardır." (Tecrid-i Sarih Tercümesi, 12/116. Müslim 2108).

İkinci sorum da bu hadis rivayeti üzerine. Dijital mecralar üzerinde önceden yapılmış resimleri (müstehcenlik olmaması kaydı ile) kullanmak caiz midir?

Resûlullah (s.a.v.) bir seferden dönmüştü. (O yokken) ben, yüklüğün önüne, üzerinde resimler bulunan bir bez (perde) çekmiştim. Resûlullah perdeyi görünce, çekip attı, (öfkeden) yüzü de renklenmişti.

"Ey Âişe!" buyurdular, "Bil ki, kıyamet günü insanların en çok azap görecek olanı Allah'ın yarattıklarını taklit edenlerdir." Hz. Âişe (r.â) devamla:

"Biz o bezi kestik, bir veya iki minder yaptık." demiştir. (Buhârî, Libâs 91,95.).

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,874 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Aleyküm selam hocam

Bu konu ihtilaflı bir konudur.

3 görüş vardır bu görüşün ilki haram olduğudur
İkincisi şayet perde veya o tür bir şeye nakşedilen resimlerdir bunlar caizdir ancak temkinli olmak gerekir üçüncü görüş bu haramlık putperestlik için konulan bir kural olduğu için haramdır şu anda zamanımızda putperestlik kalmadığı için resim çizimlerinde doğa manzara veya o tür bir şey çizmenin caiz olduğu hususudur

Sonuç olarak bu işten uzak durulması gerekiyor. Çünkü ihtilaf olmasına rağmen alimler bu işten uzak durulmasının daha evla olduğunu söylemiştir.

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Dünyalı
13 Ocak 2024
2,874 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Aynen Katılıyorum Hocam Ama Şimdi Bu Zamane İnsanlarına Desen Geri Görüşlü Kaçıncı Yüzyılda Yaşıyoruz Derler...
Onlar kınayıcıların kınamasından korkmazlar diye buyuruyor Cenab-ı Allah o yüzden sorun yok hocam biz lafı eğip bükmeyiz çünkü bazı yasaklar insanoğlunun nefsine ağır gelir o yüzden kabullenmek istemez

Biz hükümleri açıkça söyleyelim de dileyen tabi olur dileyen inkar eder

ByJiLeT

26 Kas 2020
819 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Onlar kınayıcıların kınamasından korkmazlar diye buyuruyor Cenab-ı Allah o yüzden sorun yok hocam biz lafı eğip bükmeyiz çünkü bazı yasaklar insanoğlunun nefsine ağır gelir o yüzden kabullenmek istemez

Biz hükümleri açıkça söyleyelim de dileyen tabi olur dileyen inkar eder
Bizim Tek Korkumuz ALLAH tan Hocam Ben Hiçbir Zaman Doğru Bildiğimden Şaşmadım Doğru Hep Söylerim Benide Sevmezler Zaten :)

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Dünyalı
13 Ocak 2024
2,874 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Bizim Tek Korkumuz ALLAH tan Hocam Ben Hiçbir Zaman Doğru Bildiğimden Şaşmadım Doğru Hep Söylerim Benide Sevmezler Zaten :)
Doğruları söylemekten dostum kalmadı diye buyuruyor Hz. Ömer RadıyAllahu anhuma doğru duvar yıkılmaz hocam :)