ParazitVeri
- 26 Haz 2025
- 50 Mesaj
- TIM Görevleri
- 1
Aktiflik
Seviye
Deneyim
CentOS ve AlmaLinux Arasındaki Farklar Kurumsal Sunucu Mimarisi Açısından Değerlendirme
Merhabalar Ben @ParazitVeri Lojistik grup adına paylaşılan CentOS ve AlmaLinux Arasındaki Farklar Kurumsal Sunucu Mimarisi Açısından Değerlendirme makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Kurumsal sunucu mimarilerinde tercih edilen Linux dağıtımları arasında uzun yıllardır CentOS önemli bir yer tutmuştur. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) tabanlı olan CentOS, ücretsiz ve açık kaynaklı yapısıyla işletmelerin ve geliştiricilerin gözdesi olmuştur. Ancak 2020 yılında Red Hat'in CentOS'un geleneksel sürüm modelinden CentOS Stream'e geçiş kararı, pek çok kullanıcı için belirsizlik yaratmıştır. Bu gelişmenin ardından AlmaLinux gibi yeni dağıtımlar ortaya çıkmış ve RHEL tabanlı, ücretsiz, kararlı alternatifler olarak hızla popülerleşmiştir.
Bu makalede, CentOS ve AlmaLinux arasındaki temel farklar ve bu farkların kurumsal sunucu mimarisi açısından ne anlama geldiği açıklanacaktır.
Bu araç, RHEL uyumlu tüm paketleri ve ayarları koruyarak kesintisiz geçiş sağlar.
Kurumsal sunucu mimarilerinde, yüksek kararlılık ve uzun vadeli destek kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, AlmaLinux CentOS'un klasik sürüm modelinin bıraktığı boşluğu doldurarak özellikle üretim ortamları için daha uygun bir seçenek olarak ön plana çıkmaktadır.
CentOS ve AlmaLinux, RHEL tabanlı Linux dağıtımlarıdır ve kökenleri benzerdir. Ancak CentOS Stream'in yapısı, kurumsal üretim ortamları için bazı belirsizlikler yaratmaktadır. AlmaLinux ise, CentOS'un eski stabil modelini koruyarak kurumsal ihtiyaçlara cevap veren, ücretsiz ve destekli bir alternatif sunar.
Kurumsal sunucu mimarilerinde seçim yaparken, kararlılık, destek, güncelleme döngüsü ve uzun vadeli kullanım kriterlerinin öncelikli olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kriterlerle AlmaLinux, günümüzde CentOS'un yerini alma konusunda güçlü bir adaydır.
Merhabalar Ben @ParazitVeri Lojistik grup adına paylaşılan CentOS ve AlmaLinux Arasındaki Farklar Kurumsal Sunucu Mimarisi Açısından Değerlendirme makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Kurumsal sunucu mimarilerinde tercih edilen Linux dağıtımları arasında uzun yıllardır CentOS önemli bir yer tutmuştur. Red Hat Enterprise Linux (RHEL) tabanlı olan CentOS, ücretsiz ve açık kaynaklı yapısıyla işletmelerin ve geliştiricilerin gözdesi olmuştur. Ancak 2020 yılında Red Hat'in CentOS'un geleneksel sürüm modelinden CentOS Stream'e geçiş kararı, pek çok kullanıcı için belirsizlik yaratmıştır. Bu gelişmenin ardından AlmaLinux gibi yeni dağıtımlar ortaya çıkmış ve RHEL tabanlı, ücretsiz, kararlı alternatifler olarak hızla popülerleşmiştir.
Bu makalede, CentOS ve AlmaLinux arasındaki temel farklar ve bu farkların kurumsal sunucu mimarisi açısından ne anlama geldiği açıklanacaktır.
Tarihçe ve Arka Plan
- CentOS: 2004 yılında kurulan CentOS, RHEL kaynak kodlarından türetilerek oluşturulan, tamamen ücretsiz ve topluluk tarafından desteklenen bir dağıtımdır. 2020 yılında Red Hat, CentOS'un klasik sürümlerini durdurup, CentOS Stream’e odaklanacağını açıkladı. CentOS Stream, RHEL'in ön izlemesi gibi çalışarak daha güncel ama potansiyel olarak daha az stabil bir yapı sundu.
- AlmaLinux: 2021 yılında CloudLinux tarafından CentOS kullanıcılarının alternatif ihtiyacını karşılamak için çıkarılan, RHEL ile %100 uyumlu, tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. AlmaLinux, klasik CentOS'un yerini almak için tasarlanmıştır ve uzun vadeli destek sunar.
Sürüm Modeli ve Güncelleme Yaklaşımı
| Özellik | CentOS Stream | AlmaLinux |
|---|---|---|
| Güncelleme Modeli | Sürekli güncellenen "rolling release" modeli. RHEL'den önce güncellemeler gelir. | Kararlı, sabit sürüm modeli. RHEL sürümleri ile paralel ve senkron. |
| Stabilite | Daha erken güncellemeler nedeniyle bazı riskler olabilir. | RHEL ile aynı kararlılıkta, kurumsal seviyede stabil. |
| Hedef Kitle | Geliştiriciler ve RHEL’in gelecek sürümlerini takip etmek isteyenler. | Kurumsal kullanıcılar, üretim ortamları için. |
Destek ve Topluluk
- CentOS Stream: Red Hat tarafından desteklenir ancak topluluk katkısı ve Red Hat desteği arasında bir geçiş dönemindedir. Daha çok test ortamı ve geliştirme odaklıdır.
- AlmaLinux: CloudLinux şirketi ve topluluk tarafından desteklenir. Ayrıca çeşitli kurumsal destek hizmetleri sunan firmalar bulunmaktadır. Uzun vadeli destek ve kararlılık garantisi vardır.
Uyumluluk ve Migrasyon Kolaylığı
- AlmaLinux, CentOS 8’den AlmaLinux 8’e geçiş için resmi araçlar sağlar. Böylece CentOS kullanıcıları, kurumsal ortamlarını kesintisiz ve kolayca AlmaLinux'a taşıyabilirler.
Kod:
[HEADING=2]CentOS 8'den AlmaLinux 8'e geçiş için basit komut örneği[/HEADING]
curl -O https://raw.githubusercontent.com/AlmaLinux/almalinux-deploy/master/almalinux-deploy.sh
bash almalinux-deploy.sh
Bu araç, RHEL uyumlu tüm paketleri ve ayarları koruyarak kesintisiz geçiş sağlar.
Lisans ve Ücretlendirme
- Her iki dağıtım da ücretsizdir ve açık kaynak lisanslarıyla dağıtılır. Ancak AlmaLinux, kurumsal destek ve hizmet paketleri sunarak ek gelir elde ederken, CentOS Stream Red Hat ekosisteminin bir parçası olarak farklı bir modelle devam eder.
Kurumsal Sunucu Mimarisi Açısından Değerlendirme
| Kriter | CentOS Stream | AlmaLinux |
|---|---|---|
| Kararlılık | Geliştirici odaklı, güncellemeler hızlı ama riskli olabilir | RHEL ile aynı kararlılık, uzun vadeli destek |
| Güncelleme Döngüsü | Sürekli güncellemeler, yeni özelliklere erken erişim | Stabil, planlı sürüm güncellemeleri |
| Uzun Vadeli Destek | Belirsiz, RHEL desteği öncesi rolünde | Net uzun vadeli destek (LTS) ve güvenilirlik |
| Topluluk ve Destek | Red Hat ve topluluk desteği (daha çok geliştirme) | CloudLinux ve topluluk desteği, kurumsal destek opsiyonları |
| Migrasyon ve Geçiş | Var olan CentOS yapısı güncellendi | Kolay geçiş araçları ile CentOS kullanıcılarına uygun |
Kurumsal sunucu mimarilerinde, yüksek kararlılık ve uzun vadeli destek kritik öneme sahiptir. Bu bağlamda, AlmaLinux CentOS'un klasik sürüm modelinin bıraktığı boşluğu doldurarak özellikle üretim ortamları için daha uygun bir seçenek olarak ön plana çıkmaktadır.
CentOS ve AlmaLinux, RHEL tabanlı Linux dağıtımlarıdır ve kökenleri benzerdir. Ancak CentOS Stream'in yapısı, kurumsal üretim ortamları için bazı belirsizlikler yaratmaktadır. AlmaLinux ise, CentOS'un eski stabil modelini koruyarak kurumsal ihtiyaçlara cevap veren, ücretsiz ve destekli bir alternatif sunar.
Kurumsal sunucu mimarilerinde seçim yaparken, kararlılık, destek, güncelleme döngüsü ve uzun vadeli kullanım kriterlerinin öncelikli olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kriterlerle AlmaLinux, günümüzde CentOS'un yerini alma konusunda güçlü bir adaydır.