Graves
- 9 Eki 2024
- 10,458 Mesaj
- TIM Görevleri
- 2
Aktiflik
Seviye
Deneyim
CentOS’ta EPEL Deposu Kurulumu ve Kullanımı
Merhabalar Ben @Phobos Lojistik grup adına paylaşılan CentOS’ta EPEL deposu kurulumu ve kullanımı makalesinde sizi görmekten mutluyum.
CentOS kullanıcıları, sistemlerine daha fazla yazılım paketi kurmak istediklerinde, varsayılan depoların sunduğu içerikler yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda EPEL (Extra Packages for Enterprise Linux) adlı ek depo devreye girer. Bu yazıda EPEL deposunun ne olduğu, neden kullanıldığı ve nasıl kurulduğu adım adım anlatılmaktadır.
EPEL, CentOS’un kararlılığını bozmadan, daha geniş yazılım yelpazesine erişmenizi sağlar. Özellikle sistem yöneticileri ve geliştiriciler için faydalı birçok araç bu depo üzerinden kurulabilir.
Komut çalıştırıldığında listede aşağıdaki gibi bir satır görmeniz gerekir
rust
epel Extra Packages for Enterprise Linux ...
EPEL deposu, CentOS sisteminizi daha işlevsel hale getirmek için vazgeçilmez bir kaynaktır. Güvenilir, güncel ve açık kaynaklı yazılım paketlerine ulaşmanızı sağlar. Kurulumu oldukça basit olup, sistem kararlılığına zarar vermeden gelişmiş yazılımlar kurmanıza imkan tanır.
Merhabalar Ben @Phobos Lojistik grup adına paylaşılan CentOS’ta EPEL deposu kurulumu ve kullanımı makalesinde sizi görmekten mutluyum.
CentOS kullanıcıları, sistemlerine daha fazla yazılım paketi kurmak istediklerinde, varsayılan depoların sunduğu içerikler yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda EPEL (Extra Packages for Enterprise Linux) adlı ek depo devreye girer. Bu yazıda EPEL deposunun ne olduğu, neden kullanıldığı ve nasıl kurulduğu adım adım anlatılmaktadır.
EPEL Nedir?
EPEL, Fedora topluluğu tarafından geliştirilen ve Red Hat Enterprise Linux (RHEL), CentOS ve benzeri türev sistemler için hazırlanmış bir yazılım deposudur. Bu depo, CentOS sistemine yüzlerce ekstra açık kaynak yazılım paketi eklemenize olanak sağlar.EPEL, CentOS’un kararlılığını bozmadan, daha geniş yazılım yelpazesine erişmenizi sağlar. Özellikle sistem yöneticileri ve geliştiriciler için faydalı birçok araç bu depo üzerinden kurulabilir.
Neden EPEL Kullanılır?
- Varsayılan depolarda bulunmayan yazılımları sisteme eklemek
- Geliştirici ve yönetim araçlarını kurmak (htop, fail2ban, ansible vb.)
- Topluluk tarafından desteklenen güvenilir ve güncel paketlere erişmek
Kurulum Nasıl Yapılır?
CentOS sürümüne göre değişmekle birlikte, genel kurulum adımları aşağıdaki gibidirCentOS 7 için
Kod:
sudo yum install epel-release
CentOS 8 / CentOS Stream 8 için
Kod:
sudo dnf install epel-release
CentOS 9 Stream için
Kod:
sudo dnf install epel-release
sudo dnf config-manager --set-enabled crb
Not: CRB (CodeReady Builder) deposu bazı bağımlılıklar için gereklidir.
Alternatif Yöntem – RPM Dosyası ile Kurulum
Kod:
sudo yum install https://dl.fedoraproject.org/pub/epel/epel-release-latest-7.noarch.rpm
Yukarıdaki komut CentOS 7 içindir. Diğer sürümler için uygun olan bağlantıyı EPEL resmi sitesinden edinebilirsiniz.
Kurulum Sonrası Kullanım
EPEL kurulduktan sonra sisteminize yeni paketleri doğrudan yum veya dnf komutları ile kurabilirsiniz.Örnek: htop kurmak
Kod:
sudo yum install htop
Paket aramak
Kod:
yum search <paket-adı>
EPEL Deposu Aktif mi Kontrol Etmek
Kod:
yum repolist
Komut çalıştırıldığında listede aşağıdaki gibi bir satır görmeniz gerekir
rust
epel Extra Packages for Enterprise Linux ...
EPEL Deposu Nasıl Geçici Olarak Devre Dışı Bırakılır?
Belli bir işlemde EPEL deposunu kullanmak istemiyorsanız:
Kod:
yum --disablerepo=epel install <paket-adı>
Sık Kullanılan Bazı EPEL Paketleri
| Paket Adı | Açıklama |
|---|---|
| htop | Sistem kaynaklarını izleme aracı |
| fail2ban | SSH brute force engelleme |
| ntfs-3g | NTFS dosya sistemi desteği |
| iperf3 | Ağ hızı testi aracı |
| ansible | Otomasyon ve yapılandırma aracı |
| nagios-plugins | İzleme sistemleri için eklentiler |
EPEL deposu, CentOS sisteminizi daha işlevsel hale getirmek için vazgeçilmez bir kaynaktır. Güvenilir, güncel ve açık kaynaklı yazılım paketlerine ulaşmanızı sağlar. Kurulumu oldukça basit olup, sistem kararlılığına zarar vermeden gelişmiş yazılımlar kurmanıza imkan tanır.
LOJİSTİK TİM SUNDU