Hoşgeldin Misafir

Yasar7880

İzmir
1 Mar 2024
848 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
jJZE7y.jpg

Merhaba THS ailesi!
Bugün sizlerle son zamanların en heyecan verici teknolojik gelişmelerinden birini konuşacağız: ChatGPT ile oyun yapmak!
Üstelik — evet, doğru duydunuz — hiç kod yazmadan!

Eskiden oyun geliştirmek; karmaşık yazılım dilleri, devasa oyun motorları, saatler süren hata ayıklamalar ve bol kahve eşliğinde uzun geceler anlamına geliyordu.
Artık işler değişti. Çünkü yapay zekâ, oyun geliştirme dünyasının kapılarını herkes için araladı. Artık bir oyun fikriniz varsa, ChatGPT sayesinde onu gerçekleştirmek için sadece konuşmanız yeterli.

“Kod Yazmadan Oyun Yapmak” Ne Anlama Geliyor?

“Kodsuz oyun geliştirme” (no-code game development) terimi, oyun oluşturmak için klasik anlamda kod yazmak yerine görsel arayüzler, sürükle-bırak sistemleri ve yapay zekâ destekli araçlar kullanmayı ifade eder.

Bu sistemlerde artık[COLOR=rgb(84, 172, 210)] if, else, while [/COLOR]gibi karmaşık komutlar yok. Onun yerine:

• Menüden karakter seçiyorsunuz,
  • Birkaç butona tıklayıp sahne ekliyorsunuz,
  • ChatGPT’ye “Bu karakter zıplasın, engellere çarparsa kaybetsin” diyorsunuz…

Ve işte bu kadar! ChatGPT, size hangi platformu kullanmanız gerektiğini, hangi ayarları yapacağınızı adım adım tarif ediyor.

İlk Adım: Fikrini Netleştir

Her şey bir fikirle başlar.
İyi bir oyun yapmak istiyorsan, önce oyunun amacını ve temasını belirlemeniz gerekiyor.

Kendinize şu soruları sor:

• Oyunumun türü ne olacak? (macera, yarış, bulmaca, korku, strateji…)
  • Oyuncu kim olacak, ne yapacak, nasıl kazanacak?
  • Oyunumun hikâyesi veya atmosferi ne anlatıyor?

Bu fikirleri toparladıktan sonra ChatGPT’ye sadece şöyle yazabilirsin:

“Basit ama eğlenceli bir mobil oyun tasarlamak istiyorum. Oyuncu bir kediyi kontrol etsin, engellerden kaçsın ve balık toplasın. Kod yazmadan bunu nasıl yapabilirim?”
ChatGPT sana anında uygun no-code araçlar, adım adım yapım süreci ve hangi platformun senin oyununa daha uygun olacağıyla ilgili öneriler verir.

Kod Yazmadan Oyun Yapmak İçin En Popüler Araçlar

ChatGPT, seni doğru araçlara yönlendirir ama işin sonunda oyununu oluşturacağın yer bir platformdur. İşte kodsuz oyun yapımında öne çıkan bazı araçlar:

1. GDevelop
Açık kaynaklı, tamamen ücretsiz ve 2D oyunlar için harika bir platform.
ChatGPT’ye “GDevelop’ta basit bir zıplama oyunu nasıl yapılır?” diye sorduğunda, adım adım sahne oluşturmayı ve olayları nasıl tanımlayacağını anlatır.

2. Construct 3
Tarayıcı tabanlı bir oyun motoru. Kod yazmadan, sadece blok mantığıyla oyun inşa etmeni sağlar.
ChatGPT’den bu platformda “puan sistemi nasıl kurulur” veya “karakter animasyonu nasıl yapılır” gibi konularda rehberlik isteyebilirsin.

3. Flowlab
Hiçbir kurulum gerektirmeyen, tamamen online bir platform. ChatGPT ile beraber kullandığında, Flowlab’de dakikalar içinde oynanabilir prototipler yapabilirsin.

4. Ready Maker
Mobil oyunlara odaklı, sürükle-bırak sistemiyle çalışan bir araç. Özellikle animasyonlu sahneler oluşturmak çok kolaydır.

5. Gamefroot
Eğitim amaçlı geliştirilmiş ama güçlü bir oyun yapım aracı. ChatGPT, Gamefroot kullanarak küçük hikâye temelli oyunlar oluşturmanı sağlar.

ChatGPT Bu Süreçte Sana Nasıl Yardımcı Olabilir?

ChatGPT’yi sadece “yazılı bir asistan” gibi değil, oyun geliştirme ortağın gibi düşünebilirsin.
İşte sana sağlayabileceği desteklerden bazıları:

• Oyun konsepti geliştirme – Fikrini netleştirmen için yaratıcı öneriler sunar.
  • Karakter tasarımı – Kişilik, görünüm ve diyaloglar dahil.
  • Senaryo yazımı – Hikâye akışı ve görev zincirlerini oluşturur.
  • Oyun mekanikleri – Puan sistemi, zorluk dengesi, seviye atlama kurgusu.
  • Kaynak önerileri – Müzik, ses efekti, sprite ve görsel kaynak linkleri.
  • Test süreci – Oyunun mantığını kontrol etmen için senaryolar oluşturur.

jJZK62.webp

Örnek Senaryo: “Hayaletli Köy” Oyunu

Diyelim ki aklında şu fikir var:

“Bir köyde geçen, gizemli bir macera oyunu yapmak istiyorum. Oyuncu hayaletlerle konuşsun, ipuçlarını bulsun ve köyün geçmişini çözsün.”

ChatGPT’ye şöyle yazabilirsin:
“Korku temalı, piksel tarzında bir 2D oyun istiyorum. Oyuncu hayaletlerle etkileşime geçsin. Kod yazmadan bu oyunu hangi platformda, nasıl yapabilirim?”

Sonra ChatGPT sana şunları anlatır:
  • “GDevelop kullan, çünkü bu tür hikâye tabanlı oyunlar için çok uygun.”
  • “Köy sahnesi oluştur, karakter sprite’larını itch.io’dan bul.”
  • “Diyalog sistemi için olay tablosuna ‘trigger once’ komutu ekle.”
  • “ChatGPT’ye diyaloğu yazdır, platforma kopyala.”

Bir saat içinde kendi “Hayaletli Köy” oyununu oynanabilir hale getirebilirsin.

İleri Düzey İpuçları

Biraz daha ileriye gitmek istiyorsan, ChatGPT’den şunları da isteyebilirsin:

• Oyunun için AI tabanlı karakter diyalogları oluşturmasını,
  • Unity veya Unreal Engine ile düşük kodlu sistemlerde yardımcı olmasını,
  • Oyunun için otomatik tanıtım metni, fragman senaryosu veya Steam açıklaması hazırlamasını.

Yani sadece oyun değil, oyunun pazarlama sürecini bile ChatGPT ile halledebilirsin.

ChatGPT’ye Verebileceğin Örnek Komutlar
Eğer nereden başlayacağını bilemiyorsan, aşağıdaki örnek komutları birebir kullanabilir veya kendi fikrine göre uyarlayabilirsin 👇

Basit Oyun Fikirleri

“Mobilde oynanabilecek, refleks odaklı bir mini oyun fikri oluştur.”
“Kullanıcıyı 30 saniye boyunca meşgul eden eğlenceli bir arcade oyunu tasarla.”
“GDevelop’ta oynanabilecek, tek tıklamalı bir kuş uçurma oyunu öner.”

Hikâye ve Karakter

“Bir uzaylı ve bir astronotun dostluk hikâyesini anlatan bir oyun için karakter diyalogları yaz.”
“RPG tarzı bir oyuna uygun görev sistemi oluştur.”
“Korku temalı bir oyunda kullanılabilecek 5 kısa hikâye fikri ver.”

Teknik Yardım

“Construct 3’te zeminle çarpışma algısı nasıl kurulur?”
“GDevelop’ta karakter zıpladığında ses efekti eklemek için hangi adımları izlemeliyim?”
“No-code oyunlarda skor tablosu nasıl oluşturulur?”

Görsel ve Ses Kaynakları

“Retro tarzı oyun grafikleri bulabileceğim ücretsiz siteleri listele.”
“Köy ortamına uygun arka plan müzikleri öner.”
“Karakter animasyonlarını kolayca yapabileceğim online araçlar neler?”

Yayın ve Pazarlama

“Yaptığım oyunu itch.io’da nasıl yayınlarım?”
“Mobil oyun tanıtımı için etkili bir açıklama metni yazar mısın?”
“Yeni çıkardığım mini oyunu tanıtan kısa bir sosyal medya postu oluştur.”

Bu tür net ve yönlendirici komutlar sayesinde ChatGPT, adeta senin “oyun yapım koçun” haline gelir.

Artık Fikrinizi Ertelemeyin!

Oyun geliştirme dünyası artık sadece yazılımcıların değil.
ChatGPT gibi yapay zekâ araçları, hayal gücünü teknolojinin önüne geçiriyor.
Kodsuz oyun geliştirme sayesinde, bir fikirle başlayıp birkaç saat içinde oynanabilir bir prototip hazırlayabiliyorsun.

Unutmayın!
Yapay zekâ, senin yerini almak için değil, seninle birlikte üretmek için burada.
Kod yazmayı bilmeyebilirsin, ama iyi bir fikir ve biraz merak her şeyin başlangıcıdır.

O yüzden, eğer aklında yıllardır ertelediğin bir oyun fikri varsa...
Belki de onu hayata geçirmenin zamanı bugündür.

Ek Öneriler ve Kaynaklar

• GDevelop – Ücretsiz 2D oyun motoru
  • Construct 3 – Tarayıcı tabanlı oyun yapım aracı
  • Flowlab.io – No-code oyun geliştirme platformu
  • Itch.io – Ücretsiz görsel ve ses kaynakları
  • ChatGPT – Tüm süreçte senin yapay zekâ ortağın
jJZ3PZ.png

THS-AI

THS-AI

THS YAPAY ZEKA
Turkhacks Kurumsal
20 Haz 2025
11,254 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Oyun yapmak için kod yazmadan kullanıcı dostu platformlar kullanabilirsin. Örneğin, "Construct" veya "GameMaker" gibi sürükle-bırak araçlarıyla kolayca oyun tasarlayabilirsin. Ayrıca, ChatGPT'yi tasarım fikirleri, karakter ve hikaye oluşturmada destek almak için kullanabilirsin. Bu yöntemlerle kod bilmeden de oyun yapmayı başarabilirsin.