Hoşgeldin Misafir

Claude’a Gizli Filigran Dönemi Yapay Zeka Tarafından Üretilen Metinler Nasıl Anlaşılacak? 31.08.2026

müminbiri

müminbiri

Ne kadar sessiz olursan, o kadar çok işitebilirsin
13 Ağu 2025
1,578 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Merhabalar ben Müminbiri Lojistik grup adına paylaşılan Claude’a Gizli Filigran Dönemi Yapay Zeka Tarafından Üretilen Metinler Nasıl Anlaşılacak? adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.

Claude’da gizli filigran dönemi başladı: Yapay zekâ
metinleri artık anlaşılabilecek mi?

Anthropic’in son duyurusu bence yapay zekâ dünyasında oldukça önemli bir dönüm noktası.

Şirket, yeni Claude modellerinin ürettiği metinlere okuyucunun fark edemeyeceği gizli bir dijital filigran yerleştirmeye başladı. Üstelik bu, metnin içine görünür bir işaret veya gizli karakter eklemek şeklinde çalışmıyor.

Sistem, Claude’un bir sonraki kelimeyi seçerken yaptığı küçük ve doğal seçimleri kullanarak istatistiksel bir desen oluşturuyor. Daha sonra bu desen özel bir anahtarla analiz edilerek, metnin Claude tarafından üretilmiş olma ihtimali hesaplanabiliyor.

Yani bundan sonra bir metne bakıp “Bu kesin Claude tarafından yazılmış” demek mümkün olmayacak. Bunun yerine sistem, “Bu metnin Claude tarafından üretilmiş olma olasılığı yüksek mi?” sorusuna cevap verecek.

Benim dikkatimi çeken en önemli noktalardan biri de filigranın metnin kalitesini değiştirmemesi. Anthropic, filigranın okuyucu tarafından fark edilemeyeceğini ve metnin anlamını, okunabilirliğini veya yaratıcılığını pratikte etkilemediğini belirtiyor.

Ama sistem kusursuz değil.

Kısa metinlerde filigranın tespit edilmesi zorlaşabiliyor. Ayrıca bir metin ciddi şekilde yeniden yazılır, başka şekilde ifade edilir veya yoğun biçimde düzenlenirse filigranın tespit edilebilirliği azalabiliyor. Dahası, filigranın bulunması yalnızca Claude’un metnin üretiminde veya düzenlenmesinde rol almış olabileceğini gösteriyor; metnin tamamını Claude’un yazdığını kanıtlamıyor.

Anthropic şu anda filigran tespit sistemini özel önizleme kapsamında belirli kuruluşlara açıyor ve erişimi zamanla genişletmeyi planlıyor.

Bence asıl değişim eğitim, medya ve içerik üretiminde yaşanacak.

Çünkü yapay zekâ kullanımı arttıkça artık sadece “Bu metin iyi mi?” sorusunu değil, “Bu metnin arkasında nasıl bir üretim süreci var?” sorusunu da sormaya başlayacağız.

Yapay zekâ tarafından üretilen içerikleri tamamen gizlemek giderek zorlaşacak gibi görünüyor
.

Yapay zekâ çağında artık içerik kadar, içeriğin kaynağı da önemli hale geliyor.

Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.

LOJİSTİK TİM SUNDU
14.png
​

Son düzenleme: