Hoşgeldin Misafir

Crunch Kullanarak İsteğe Göre Sözlük Listesi Oluşturma

Mustafa73

20 Eyl 2023
423 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Merhaba ben Mustafa73 Lojistik Tim adına paylaşım yapıyorum.
Crunch Kullanarak İsteğe Göre Sözlük Listesi Oluşturma makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Crunch, istediğiniz formatta wordlist oluşturmak için kullanabileceğiniz bir araçtır. Wordlist, parola kırma, güvenlik testi veya veri analizi gibi çeşitli amaçlar için kullanabileceğiniz olası parola kombinasyonlarını içeren bir dosyadır. Crunch, wordlist oluştururken kullanılacak karakter setlerini, uzunlukları ve desenleri özelleştirmenize olanak sağlar.
Crunch, Kali Linux gibi çeşitli Linux dağıtımlarında önceden yüklü olarak gelir. Kali Linux, penetrasyon testi, güvenlik araştırması, bilgisayar adli analizi ve tersine mühendislik gibi çeşitli bilgi güvenliği görevleri için optimize edilmiş, açık kaynaklı, Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır.
Crunch'ı kullanmak için, bir terminal açın ve aşağıdaki komutu yazın:
crunch
Bu komut, crunch'ın nasıl kullanılacağına dair bir yardım mesajı gösterecektir. Crunch'ın kullanabileceğiniz çeşitli seçenekleri vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- -b: wordlist'in maksimum boyutunu belirtir.
- -c: wordlist'e yazılacak satır sayısını belirtir.
- -d: yinelenen karakter sayısını sınırlar.
- -e: belirli bir dizide wordlist oluşturmayı durdurur.
- -f: charset.lst dosyasından bir karakter seti listesi belirtir.
- -i: wordlist'teki karakterlerin sırasını tersine çevirir.
- -l: -t kullanırken %, @, ^ gibi karakterlerin harfiyen yorumlanmasını sağlar.
- -o: çıktı wordlist dosyasını belirtir.
- -p: yinelenen karakter olmadan permütasyonlar yazar.
- -q: -p gibi çalışır, ancak dizeleri belirtilen bir dosyadan okur.
- -r: önceki bir oturumu devam ettirir ( -s ile kullanılamaz).
- -s: wordlist'in belirli bir dize ile başlamasını belirtir.
- -t: belirli bir desen belirler. @, %, ^, , işaretleri küçük harf, büyük harf, rakam ve özel karakter anlamına gelir.
Crunch'ı aşağıdaki şekilde kullanabilirsiniz:
1. Adım: Crunch'a erişmek için ilgili yolu takip edin:
root@kali:~/Desktop# cd /usr/share/crunch/
root@kali:/usr/share/crunch# ls
Burada charset.lst isimli dosya, crunch ile birlikte kullanabileceğiniz karakter gruplarının tanımlandığı dosyadır. Örneğin yalnızca rakamlar kullanılacaksa, bu dosyada bu gruba verilen numerics charsetini kullanmalısınız. Charset.lst dosyasının içeriğinin bir kısmı aşağıdaki gibidir:
root@kali:/usr/share/crunch# cat charset.lst
mixalpha-numeric-all-space = 0123456789abcdefghijklmnopqrstuvwxyzABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ !"#$%&'()*+,-./:;<=>?@[\]^_`{|}~
mixalpha-numeric-symbol14-space = 0123456789abcdefghijklmnopqrstuvwxyzABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ!@#$%^&*()-_+=
mixalpha-numeric-symbol32-space = 0123456789abcdefghijklmnopqrstuvwxyzABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ!"#$%&'()*+,-./:;<=>?@[\]^_`{|}~
numeric = 0123456789
numeric-space = 0123456789
2. Adım: Yalnızca rakamlardan oluşan minimum 1, maksimum 8 karakterli rakamlar.txt isimli wordlist oluşturmak için:
root@kali:/usr/share/crunch# ./crunch 1 8 -f charset.lst numeric -o rakamlar.txt
Burada -f parametresi charset değerini vermek için, -o parametresi ise çıktı dosyasını belirtmek için kullanılmıştır.
Aynı işlemi şu komutla da yapabilirsiniz:
root@kali:/usr/share/crunch# ./crunch 1 8 0123456789 -o rakamlar.txt
3. Adım: Aşağıda verilen senaryoya göre wordlist oluşturmak için:
- Şifrenin ilk 4 karakteri 1453
- Şifre 10 karakterli
- Şifrenin son iki karakteri ab
- Geri kalan kısımları ise büyük harflerden oluşmaktadır. (o halde "," (virgül) işareti kullanılacaktır)
- Çıktı ozel.txt dosyasına yazdırılacaktır.
root@kali:/usr/share/crunch# ./crunch 10 10 -t 1453,,,,ab -o ozel.txt
Özel bir wordlist oluşturmak için kullanılan -t parametresi ile kullanılabilecek karakterler ve anlamları şunlardır:
- @ işareti küçük harfli karakterleri yazdırmak için
- , işareti büyük harfli karakterleri yazdırmak için
- % rakam kullanmak için

- ^ özel karakterler yazdırmak için kullanılır.
LOJİSTİK TİM SUNDU

Son düzenleme: