Hoşgeldin Misafir

Debian 11'e PHP 8.0 Kurulumu

CemC

3 Eki 2021
668 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Debian 11'e PHP 8.0 Kurulumu-
Bilindiği üzere geçen hafta Debian 11 üzerinde 7.4 kurulumuna değinmiştik. [Debian 11'de PHP 7.4 kurulumu]

-Açıklama-
PHP, dinamik web siteleri oluşturmak için HTML programlama diliyle birlikte kullanılan ücretsiz, sunucu taraflı bir programlama dilidir. Tüm işletim sistemleri için mevcuttur, ancak bu makalede kurulumunu Debian 11 (Linux OS) Bullseye üzerinde tartışacağız. Bu kılavuzu okuduktan sonra PHP'yi Debian 11'e başarıyla kuracaksınız.
PHP'nin Debian Sisteminize başarılı bir şekilde yüklenmesi için aşağıdaki adımları izleyin:

-Önkoşullar-
İlk olarak, aşağıda belirtilen komutla sistemin tüm paketlerini güncelleyin:-

$ sudo apt update

Paketleri güncelledikten sonra, şimdi aşağıda belirtilen komutun gerektirdiği bağımlılıkları kurun:

$ sudo apt install software-properties-common ca-certificates lsb-release apt-transport-https

-Adım 1 – SURY Deposunu Etkinleştirme-
Aşağıdaki yönergeleri uygulayarak SURY deposunu sistemimize ekleyin. SURY, PHP yazılımını bir araya getiren, Debian tabanlı bir üçüncü taraf PHP deposudur, SURY deposu eklemek için aşağıdaki komutu çalıştırın:-

$ sudo sh -c 'echo "deb https://packages.sury.org/php/ bullseye main" > /etc/apt/sources.list.d/php.list'

Depo için GPG anahtarını aşağıda belirtilen komutla içe aktarma:

$ wget -qO - https://packages.sury.org/php/apt.gpg | sudo apt-key add -

-Adım 2 – Debian 11'e PHP Kurulumu-
Şimdi, php'yi yüklemeden önce, paketleri yeni eklenen SURY deposuyla senkronize etmek için tekrar güncelleyin: -

$ sudo apt update

SURY deposu PHP 8.0, 7.4, 7.3, 7.2 içerir. 7.1, 7.0 ve PHP 5.6. PHP'nin en son kararlı sürümü 8.0 olduğundan, ancak çok sayıda web sitesi hala PHP 7'ye ihtiyaç duyuyor. Bu depo aynı zamanda şu anda beta sürümünde olan PHP 8.1 paketlerini de içeriyor. Gerekli PHP sürümlerinden herhangi birini sisteminize yükleyebilirsiniz.
PHP 8'i Debian 11'e kurmak için aşağıdaki komutu çalıştırın:

$ sudo apt install php8.0

Başka bir sürüm değişikliği yüklemek için 8.8'i yüklemek istediğiniz sürümle değiştirin. Ayrıca tek bir sisteme birden fazla sürüm yükleyebilirsiniz.

-Adım 3 – PHP Uzantısını Yükleme-
Ayrıca, aşağıdaki sözdizimi ile php uzantısını da ekleyebiliriz:-

$ sudo apt install php8.0-[extension]

[uzantı]'yı kurmak istediğiniz uzantıyla değiştirin, birden fazla uzantı eklemek istiyorsanız bunları parantez içine alın, "php-mbstring, php-cli, php-xml, php-common ve php-'yi yükleyeceğim. curl” aşağıda belirtilen komutu çalıştırarak:

$ sudo apt install php8.0-cli php8.0-mbstring php8.0-xml php8.0-common php8.0-curl

Kullanıcılar farklı PHP sürümü yüklediler, 8.0'ı gerekli PHP sürümüyle değiştirmeleri gerekiyor.

-Adım 4 – PHP Sürümünü Kontrol Etme-
Şimdi kurulumdan sonra, aşağıda belirtilen komutla sürüm numarasını kontrol ederek doğru PHP sürümünün kurulu olduğunu doğrulayın:-

$ php -v

Ekran016.jpg

kaynak : techadmin
-

Not: Eğer
$ php -v
komutu verdiğinize önceden kurulu alt sürüm (ör: 7.4) geliyorsa, üst sürümün güncellenebilmesi için
$ sudo apt -y upgrade
yazarak paketleri üst sürüme güncelleyebilirsiniz. Bu işlem sonrası
$ php -v
komutu verdiğinizde yeni kurulan sürümü görebileceksiniz.