Merhaba THS ailesi. Uzun zamandır özgür işletim sistemlerinde kafaları karıştıran önemli bir konuya değinmek istedik. Özellikle PHP tabanlı web uygulamaları geliştiren kişilerin tercih ettiği linux ekosistemine bağlı işletim sistemleri arasında karar vermekte zorlanan arkadaşlarımız için Linux ekosisteminin iki dev yazılımı Debian ve Ubuntu Sunucu dağıtımlarını inceleyerek projelerinize en uygun sistemi kurmanıza rehberlik edecek bir makale hazırladık.
Sunucu dünyasında istikrar, güvenlik ve uzun süreli destek (LTS) her şeyden önemlidir. 2025 yılı itibarıyla Linux ekosisteminin iki ağır topu, Debian ve Ubuntu Server, hâlâ en çok tercih edilen açık kaynaklı sunucu işletim sistemleri arasında yer alıyor.
Peki bu iki dev dağıtım arasında hangisi 2025’te daha stabil, daha güvenli ve kurumsal kullanıma daha uygun?
Bu makalede Debian ve Ubuntu’yu köklerinden, paket yönetiminden, güncelleme politikalarına kadar her açıdan karşılaştıracağız.
Köken ve Felsefe Farkı
Debian: Saf Özgürlük ve Kararlılık
Debian, 1993’ten bu yana var olan, tamamen topluluk tarafından geliştirilen, “evrensel işletim sistemi” mottosuna sahip bir dağıtımdır.
Debian’ın en büyük hedefi, özgür yazılım felsefesine sadık kalmak ve mutlak kararlılık sunmaktır. Bu nedenle Debian sürümleri, yeni yazılımlar içermekte yavaş olabilir; ancak bu yavaşlık, onun en büyük gücüdür: taş gibi stabilite.
Ubuntu: Debian Üzerine Kurumsal Konfor
Ubuntu, 2004 yılında Canonical Ltd. tarafından geliştirilmeye başladı. Debian tabanlı olmasına rağmen, daha güncel yazılım paketleri, kullanıcı dostu yapılandırma araçları ve kurumsal destekle öne çıkar.
Ubuntu’nun misyonu, “Linux’u herkes için erişilebilir kılmak”tır. Sunucu versiyonu da bu vizyonu kurumsal dünyaya taşır.
Bu iki işletim sisteminin ön tanımını yaptıktan sonra karşılaştırmaya geçebiliriz. Unutmayınız ki bu makale THS uzmanlarımız tarafından iki sistem kendi sunucularımıza kurularak denemiş ve ailemiz için test edilmiştir. Çıkan sonuçlar global makalelerle karşılaştırılarak uzun çabalar sonucunda bilgilerinize sunulmaktadır. Buradaki amacımız herkesin ulaşabildiği yapay zeka uygulamalarının verdiği akademik bilgilerinin dışında gerçekten tecrübe ettiğimiz sonuçları paylaşarak size rehberlik etmektir.
2025 Sürüm Durumu
|
Bu tabloya bakarak Ubuntu'nun daha güncel çekirdek ve paket sürümleri sunduğu görülüyor; Debian ise daha olgun, uzun test süreçlerinden geçmiş bir yapı sunuyor. Bizim yaptığımız karşılaştırmada her iki yazılımda kendine has özel seçeneklerle geldiği görülüyor. Şöyle düşünebiliriz: Yenilikleri sürekli takip etmek istiyorsam Ubuntu, daha stabil kararlı ama az güncellemeyle yoluma devam edeyim diyorsam Debian sistemi öne çıkıyor.
Stabilite Karşılaştırması
Debian, yayın döngüsünde yaptığımız testlerde “testing → stable” aşamasından geçerken, her paket aylarca test edilir. Bu yüzden üretim ortamında beklenmeyen hata olasılığı çok düşüktür.Ubuntu, Debian “testing” dalını temel aldığı için daha güncel, ancak potansiyel olarak daha fazla risk içerir. Bununla birlikte, LTS sürümleri 5 yıl boyunca güvenlik yamalarıyla desteklenir, bu da uzun vadeli kararlılık sağlar. Başta da söylediğimiz gibi bu tablonun sonucunu iki madde de basitçe açıklayabiliriz.
- Eğer “güncelleme değil istikrar” diyorsan → Debian.
- Eğer “dengeli güncellik ve istikrar” diyorsan → Ubuntu LTS.
Güvenlik ve Güncelleme Politikaları
- Debian Security Team, güvenlik açıklarını hızlıca yamalar ama bazı yamalar, kararlılığı bozmamak için gecikebilir.
- Ubuntu Security Team (Canonical), kurumsal destek modeline sahip olduğu için güvenlik yamalarını çok daha hızlı yayınlar.
- Ubuntu ayrıca Livepatch özelliğiyle, çekirdek güncellemelerini yeniden başlatma olmadan uygulayabilir. Bu, 7/24 çalışan sunucular için ciddi bir avantajdır.
Burada karşımıza çıkan sonuç Debian sistemde tam kontrol elde edebilirsiniz ancak güvenlik açıklarını kapatmak için kendi bilgi ve becerinize güvenmek zorundasınız. Ama size her zaman stabil bir sistem sunacaktır.
- Debian → Tam kontrol isteyen yöneticiler için güvenli.Ubuntu → Kurumsal destek ve “zero downtime” isteyenler için ideal.
zero downtime terimini web sitenizin veya uygulamanızın dağıtım süreci boyunca hiçbir zaman kesintiye uğramadığı veya kararsız bir durumda olmadığı bir dağıtım yöntemi olarak açıklayabiliriz.
Paket Yönetimi ve Yazılım Desteği
Her iki sistem de APT (Advanced Package Tool) kullanır, ancak Ubuntu ek olarak Snap teknolojisini entegre etmiştir. Snap, uygulamaları bağımsız paketleyip kolay güncellenebilir hale getirir; ancak bazı yöneticiler Snap’in fazla kaynak tükettiğini ve güvenlik açısından karmaşık olduğunu savunur.Debian tarafında ise minimalizm ve öngörülebilirlik hâkimdir. Paketler klasik depo sistemiyle yönetilir, gereksiz bağımlılıklar minimumdur.
Yine bizim vardığımız sonucu iki başlık altında toplayabiliriz:
- Minimal ve sade yapı istiyorsan → Debian.
- Modern, container uyumlu ortam istiyorsan → Ubuntu.
Donanım Uyumluluğu ve Bulut Desteği
Ubuntu, AWS, Azure, Google Cloud ve DigitalOcean gibi platformlarda hazır imajlar ile sunulurken, Debian genellikle manuel kurulum gerektirir.Ubuntu’nun Canonical desteği sayesinde yeni nesil donanımlara sürücü desteği daha erken gelir.
Buna karşın Debian, eski sistemlerde olağanüstü bir performans ve stabilite sunar.
Yine THS IT uzmanlarımızın yaptığı testler sonucunda Ubuntu global sistemlere tam uyumlu olarak paket halinde gelirken Debian'ın eski sistemlerde olağanüstü bir performsla çalıştığı fakat globbal sistemlerle uyum sağlayacak yazılımların manuel olarak kurulması gerektiğinden daha fazla IT bilgisi, beceri ve tecrübe gerektirdiği sonucu ortaya çıkmıştır.
Topluluk ve Kurumsal Destek
- Debian tamamen topluluk odaklıdır. Belgeler, wiki’ler ve forumlar çok güçlüdür.
- Ubuntu, hem topluluk hem de Canonical’in ücretli destek hizmetleri (Ubuntu Advantage, Landscape, ESM) ile kurumsal tarafta avantaj sağlar.
Eğer kendi başına yönetim yapabiliyorsan Kendi başına derken küçük veya büyük ölçekli bir işletmede sunucu hizmeti veriyorsanız Debian yeterli olur; ama SLA (Service Level Agreement) istiyorsan Ubuntu açık ara önde.
Service Level Agreement veya kısaca SLA, bir ürün veya hizmetin sağlayıcısı ile müşterisi arasındaki anlaşmaları içeren sözleşme anlamına gelir. Buda beraberinde bir sürü protokolle gelir ve umuma açık sunucu hizmetlerinde çokfaydalıdır.
Gerçek Dünya Kullanım Alanları
|
2025 Değerlendirmesi: Hangisi Daha Stabil?
2025 itibarıyla her iki dağıtım da kararlılık açısından zirvede.Ancak “stabilite” kelimesini nasıl tanımladığımıza göre kazanan değişiyor:
- Stabilite = Az hata + uzun ömür → Debian
- Stabilite = Güvenlik + performans + sürekli bakım → Ubuntu 24.04 LTS
Yani:
- Debian, klasik Linux sistem yöneticilerinin tercihi olmaya devam ediyor.
- Ubuntu, kurumsal altyapılarda ve bulut ortamlarında “modern stabilite” sunuyor.
Sonuç: 2025’in En Stabil Sunucu Dağıtımı
“En stabil sunucu dağıtımı” sorusunun tek bir doğru cevabı yok.
Ancak, kullanım amacına göre seçim netleşiyor:
- Kritik üretim ortamı (finans, veri ambarı, arşiv sistemleri): Debian 12 “Bookworm”
- Kurumsal servisler, bulut altyapıları, sürekli entegrasyon ortamları: Ubuntu 24.04 LTS “Noble Numbat”
Sonuç olarak:
2025’in en stabil dağıtımı, Debian;
ama en dengeli ve yönetilebilir sunucu dağıtımı, Ubuntu LTS’dir.
Burada seçim yaparken ne istediğinize karar vermeniz gerekiyor:
- Ben sorun çıkartmayan taş gibi bir sistem istiyorum sistemi ben yönetirim, sadece taş gibi çalışsın.” diyorsan → Debian.
- Sistem hem güncel hem sorunsuz çalışsın, ama yönetimi kolay olsun.” diyorsan → Ubuntu LTS.
Sevgili THS Ailesi bu makalede sizin için test ettiğimiz bu iki sistemde karar vermek için IT bilgi ve becerilirenize ve nasıl bir sistem istediğinize göre karar vermeniz gerekiyor.
Merak ettiğiniz araştırılıp test etmemizi istediğiniz konular için bize yazabilir, fikir ve önerilerinizi paylaşabilirsiniz. Mavi ekransız ve sorunsuz sistemlerle çalışmanız dileği ile hoşçakalın.