Hoşgeldin Misafir

Elon Musk’ın hamlesi, Çinli ve Rus hesapları güçlendirdi

By_N4rK0ZzZzz

10 Ocak 2023
2,049 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
BBC’nin haberine nazaran, trol ağlarla uğraş ünitesi Çin, İran ve Rusya üzere ülkeler tarafından kamuoyunun algısını değiştirmek ve demokrasiye müdahale etmek için koordine kampanyalar oluşturarak gerçekleştirilen bilgi operasyonlarıyla gayret ediyordu.

Fakat bu ünitede çalışan uzmanların ve eski işçinin tamamının ya kovulması ya da istifa etmeleri, dev toplumsal medya platformunu dış manipülasyonlara karşı savunmasız bıraktı. Eski çalışanlardan biri, “Twitter’ın insani kontrol düzeneği büsbütün ortadan kalktı. Tüm platform otomatik denetleme sistemlerine emanet edildi” dedi.

Musk ise 11 Nisan’da BBC ile yaptığı röportajda, Twitter’daki devletlere ilişkin mevcut troller ve bunlarla daha evvel gayret eden grup hakkında yorum yapmazken kendisinin idaresi altında daha fazla değil, daha az yanlış bilgi olduğunu argüman etti.

TROL ÇİFTLİKLERİ

Organize kümelerin tek merkezden çıkan mesajları paylaşması durumu, trol çiftliği olarak isimlendirilirken terim birinci kere Rus paralı ordusu Wagner başkanı Yevgeny Prigozhin tarafından yönetilen yaklaşık 300 fiyatlı kullanıcıları ifşa eden Rus muhabirler tarafından kullanıldı.

Son vakitlerde ise Twitter’da Rusya’nın Ukrayna savaşını destekleyen ve Rusya lehine kamuoyu oluşturan yeni bir Rus trol kümesinin etkin olduğu aktarıldı.

ABD’nin Güney Carolina’daki Clemson Üniversitesi Siber Hataları Araştırma Merkezi’nde Doçent Darren Linvill, ağın Prigozhin’in trol fabrikasından geldiğini söylüyor. ABD’deki Clemson Üniversitesindeki araştırma grubu ise Çin hükümeti tarafından desteklenen Çinli trol kümelerinin, ülkenin hassas mevzularıyla ilgili Çince ve İngilizce propaganda yaptıklarını belirtti.
Haberde, Twitter algoritmalarının bu hesapların bot ve trol olduğuna dair dijital datalara sahip olmasına karşın yeniden de kontrole takılmadıkları vurgulandı. (AA)