Hoşgeldin Misafir

En İyi Ücretsiz Yapay Zeka Araçları (Temmuz 2026)

müminbiri

müminbiri

Ne kadar sessiz olursan, o kadar çok işitebilirsin
13 Ağu 2025
1,327 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:

Merhabalar ben yues25 Lojistik grup adına paylaşılan En İyi Ücretsiz Yapay Zekâ Araçları (Temmuz 2026) adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.

En İyi Ücretsiz Yapay Zekâ Araçları (Temmuz 2026)

Son birkaç yıldır yapay zekâ araçlarını neredeyse her gün kullanıyorum. İlk başlarda sadece meraktan denediğim bu uygulamalar, zamanla iş yapış şeklimin önemli bir parçası hâline geldi. Blog yazıları hazırlarken, kod yazarken, görsel üretirken hatta bazen uzun raporları incelerken bile yapay zekâdan destek alıyorum.

Elbette piyasada yüzlerce farklı AI aracı var. Ancak açık konuşmak gerekirse bunların hepsi gerçekten kullanışlı değil. Kimisi gereğinden fazla kısıtlı, kimisi ise ücretsiz sürümünde neredeyse hiçbir işe yaramıyor.

Bu yazıda, Temmuz 2026 itibarıyla benim de kullandığım veya düzenli olarak takip ettiğim, ücretsiz planıyla gerçekten iş gören yapay zekâ araçlarını bir araya getirdim. Eğer "Nereden başlamalıyım?" diye düşünüyorsanız, aşağıdaki liste size güzel bir rehber olacaktır.

1. ChatGPT

Yapay zekâ denildiğinde aklıma gelen ilk araç hâlâ ChatGPT oluyor. Yazı yazmaktan kod geliştirmeye, fikir üretmekten metin düzenlemeye kadar birçok konuda bana ciddi anlamda zaman kazandırıyor.

Özellikle blog içerikleri hazırlarken önce taslağı burada oluşturuyor, ardından kendi yorumlarımı ekleyerek son hâline getiriyorum. Böylece hem daha hızlı çalışıyorum hem de ortaya daha düzenli içerikler çıkıyor.

En çok kullandığım özellikler:

• Blog ve makale yazımı
  • SEO içerikleri hazırlama
  • Kod yazma ve hata düzeltme
  • Metin düzenleme
  • Beyin fırtınası yapma

2. Google Gemini

Google servislerini sık kullandığım için Gemini de zaman zaman başvurduğum araçlardan biri.

Özellikle araştırma yaparken veya Gmail üzerinde çalışırken oldukça pratik oluyor. Google ekosistemiyle uyumlu çalışması büyük avantaj sağlıyor.

Bence en başarılı olduğu alanlar:

• Güncel araştırmalar
  • Google Dokümanlar desteği
  • E-posta hazırlama
  • Bilgi özetleme

3. Claude AI

Uzun belgeler üzerinde çalışmam gerektiğinde genellikle Claude'u tercih ediyorum.

Bazen onlarca sayfalık PDF dosyalarını incelemek gerekiyor. Böyle durumlarda belgeyi yükleyip önemli noktaları özetlemesini istediğimde oldukça başarılı sonuçlar alıyorum.

Bana göre en güçlü tarafı, uzun metinleri doğal bir şekilde analiz edebilmesi.

4. Microsoft Copilot

Microsoft Office kullananlar için Copilot gerçekten faydalı bir yardımcı.

Excel tablolarını analiz etmek, PowerPoint sunumu hazırlamak veya Word belgelerini düzenlemek istediğimde işimi kolaylaştırıyor.

Özellikle ofis çalışanları için ciddi zaman kazandırabilecek bir araç olduğunu düşünüyorum.

5. Canva AI

Grafik tasarım konusunda profesyonel değilseniz Canva AI büyük kolaylık sağlıyor.

Sosyal medya gönderileri, reklam afişleri veya sunum görselleri hazırlarken birkaç dakika içinde oldukça başarılı tasarımlar oluşturabiliyorum.

Özellikle hızlı çalışmam gereken zamanlarda sık kullandığım araçlardan biri.

6. Perplexity AI

Bir konu hakkında araştırma yaparken en çok hoşuma giden araçlardan biri Perplexity AI oldu.

Beni cezbeden tarafı yalnızca cevap vermesi değil, kullandığı kaynakları da göstermesi. Böylece verilen bilgileri doğrulamak çok daha kolay oluyor.

Özellikle teknik konular araştırırken oldukça faydasını görüyorum.

7. NotebookLM

Eğer öğrenci olsaydım sanırım en çok kullandığım yapay zekâ aracı NotebookLM olurdu.

PDF dosyalarını yükleyip soru sorabiliyor, uzun notları özetletebiliyor ve çalışılması gereken konuları daha anlaşılır hâle getirebiliyor.

Araştırma yapanlar için gerçekten başarılı bir yardımcı.

8. CapCut AI

Video içerikleri hazırlayan biriyseniz CapCut AI mutlaka denemeniz gereken araçlardan biri.

Otomatik altyazı oluşturması, arka plan temizlemesi ve kısa videoları düzenlemesi gerçekten zamandan tasarruf sağlıyor.

Özellikle sosyal medya içerikleri hazırlayanların işini oldukça kolaylaştırıyor.

9. ElevenLabs

İlk kez kullandığımda en çok şaşırdığım araçlardan biri ElevenLabs olmuştu.

Ürettiği sesler oldukça doğal geliyor. Video seslendirmeleri, reklam projeleri veya podcast hazırlayan kişiler için kaliteli sonuçlar sunuyor.

Ücretsiz sürümüyle bile oldukça başarılı işler çıkarmak mümkün.

10. Cursor AI

Yazılım geliştirme tarafında ise son dönemde en fazla kullandığım araçlardan biri Cursor AI.

Kod yazarken eksik kalan bölümleri tamamlıyor, hataları tespit ediyor ve bazen aklıma gelmeyen çözümler bile önerebiliyor.

Özellikle büyük projelerde ciddi zaman kazandırdığını söyleyebilirim.

Peki Ben Hangilerini Daha Çok Kullanıyorum?

Günlük işlerimde en sık kullandığım araçlar sırasıyla ChatGPT, Cursor AI, Canva AI ve Perplexity AI oluyor.

Yazı hazırlarken ChatGPT, kod geliştirirken Cursor AI, görsel tasarlarken Canva AI ve araştırma yaparken Perplexity AI benim için vazgeçilmez araçlar hâline geldi.

Tabii herkesin ihtiyacı farklı olabilir. Bir içerik üreticisinin öncelikleriyle bir yazılımcının veya öğrencinin beklentileri aynı olmayacaktır. Bu yüzden farklı araçları deneyerek size en uygun olanları belirlemenizi tavsiye ederim.

Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.

LOJİSTİK TİM SUNDU

14.png

Son düzenleme: