Hoşgeldin Misafir

Eşlerden Birinin Çocuk İstememesi

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,873 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Fatih Kalender Hoca ile Fetvalar

Eşlerden Birinin Çocuk İstememesi Durumunda Nasıl Davranılması Gerektiği ve Fetvası

Eşim çocuk istiyor Ama ben istemiyorum günaha girer miyim diyor Evet aslında bu soru da daha önceki derslerimizde konuştuğumuz meselelerden bir tanesidir İslam fıkhında evlilikte asıl olan çocuktur Yani bu şu Demektir çocuk yapmak üzere kişinin iradesi alınmaz çocuk yapmamak üzere kişinin iradesi alınır Dolayısıyla eşlerden biri gerek erkek olsun gerek Hanım olsun çocuk yapmak istememesi durumunda buna tek kalem kalem karar verebilecek konumda değildir ister Hanım kardeşimiz olsun ister erkek kardeşimiz olsun Eğer bu birliktelikte bu yuvada bu evlilikte çocuk talebinde bulunmuyorsa hanımını ya da eşini kocasını buna razı etmesi gerekir Dolayısıyla çocuk yapma talebinde bulunan bir taraf karşı tarafı çocuk yapma konusunda razı etmesine gerek yoktur asıl olan budur çünkü
Bilmem ifade edebildin mi dolayısıyla örnek olarak Hanım çocuk yapmak istiyor ya da beyefendi çocuk yapmak istiyorsa bu durumda karşı tarafın bu konuda ikna etme değil Aksine çocuk yapmak istemeyen taraf diğer tarafı çocuk yapmama konusunda ikna etmesi gerekecektir Çünkü evlilikte asıl olan çocuk olmasıdır O yüzden burada eşlerin birbirlerine karşı duyarlı olmalı yani taleplerini müspet anlamda karşı tarafı kırmadan ve yapıcı bir konumda Buna cevap vermesi en uygun olanıdır bu çocuk yapmak veya yapmamak konusunda da olabilir ama dediğimiz gibi asıl olan çocuktur dolayısıyla bir eş çocuk istiyorsa Diğer taraf gerek erkek olsun gerek Hanım olsun Ben istemiyorum diyerek bunu kesip atması caiz olmaz

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Dünyalı
13 Ocak 2024
2,873 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
hocam peki ekonomik zorluklar hayat pahalılığı olsun ikiside çocuk yapmak istiyor ama güzel bir şekilde bakamayabilirler ekonomik zorluklardan ötürü bu konuda ne yapmamız gerekir
Ayeti kerime var bu konu hakkında “Rızık endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin rızkın kefili benim.” Diye buyuruyor Cenab-ı Allah ayrıca evlat verilme hususu kaderi mutlak dahilindedir yani evlenenlerin ölümlerine kadar kaç evlada sahip olacakları ezelden tayin edilmiştir ve ayrıca yine ayeti Kerim’de Cenab-ı Allah buyuruyor; “ Taşa bile boşalsanız Cenab-ı Allah evlat vermeyi murad etmişse yine olur.” Hamile kalmamak için tüplerini bağlattığı halde çocuk sahibi olanların sebebi bu ayettir.

Sonuç olarak Cenab-ı Allah rızka kefildir ancak imana kefil değildir. Bskamama korkusu sadece şeytanın bir vesvesesidir vesselam…

CW-ommah

17 Ocak 2022
905 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Ayeti kerime var bu konu hakkında “Rızık endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin rızkın kefili benim.” Diye buyuruyor Cenab-ı Allah ayrıca evlat verilme hususu kaderi mutlak dahilindedir yani evlenenlerin ölümlerine kadar kaç evlada sahip olacakları ezelden tayin edilmiştir ve ayrıca yine ayeti Kerim’de Cenab-ı Allah buyuruyor; “ Taşa bile boşalsanız Cenab-ı Allah evlat vermeyi murad etmişse yine olur.” Hamile kalmamak için tüplerini bağlattığı halde çocuk sahibi olanların sebebi bu ayettir.

Sonuç olarak Cenab-ı Allah rızka kefildir ancak imana kefil değildir. Bskamama korkusu sadece şeytanın bir vesvesesidir vesselam…
anladım hocam teşekkür ederim

CW-ommah

17 Ocak 2022
905 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
hocam şunuda merak ettim kadın var kocası çok iğrenç bir insan ne evine bakıyor nede başka bir şey alkol kumar uyuşturucu ve sayamadığım diğer pis şeyler var misal
kadında bu adamdan çocuk yapmıyor yaparsa çok zor durumda kalacaktır bunuda biliyor aile zoru ile evlenmiş boşanamıyorda bu durumda ne olur

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Dünyalı
13 Ocak 2024
2,873 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
hocam şunuda merak ettim kadın var kocası çok iğrenç bir insan ne evine bakıyor nede başka bir şey alkol kumar uyuşturucu ve sayamadığım diğer pis şeyler var misal
kadında bu adamdan çocuk yapmıyor yaparsa çok zor durumda kalacaktır bunuda biliyor aile zoru ile evlenmiş boşanamıyorda bu durumda ne olur
Dediğim gibi bu söylediğin şey zan dır çünkü bilemeyiz hangisi daha hayırlıdır şer zannettiklerimiz de hayır olabilir veya tam tersi olabilir ve Cenab-ı Allah kişi ne kadar korunursa korunsun evlat vermek isterse verir bu o bacımızın imtihanı sabır şükür ve dua ile hareket etmesi icap eder şayet boşanabilirse ne ala fakat bu olmuyorsa o zaman da sabır göstermesi gerek yine de en doğrusunu Cenab-ı Allah bilir

CW-ommah

17 Ocak 2022
905 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
allah razı olsun hocam
Dediğim gibi bu söylediğin şey zan dır çünkü bilemeyiz hangisi daha hayırlıdır şer zannettiklerimiz de hayır olabilir veya tam tersi olabilir ve Cenab-ı Allah kişi ne kadar korunursa korunsun evlat vermek isterse verir bu o bacımızın imtihanı sabır şükür ve dua ile hareket etmesi icap eder şayet boşanabilirse ne ala fakat bu olmuyorsa o zaman da sabır göstermesi gerek yine de en doğrusunu Cenab-ı Allah bilir