Hoşgeldin Misafir

FIFA (Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği)

Eray490

24 Haz 2021
1,561 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
(Fransızca: Fédération Internationale de Football Association, FIFA)

Futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris'te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Sepp Blatter yürütmektedir. 208 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930'dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası'dır. Bu kupa 2010'daki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek ondokuz kez düzenlenmiştir.

Merkezi Zürih'te bulunan FIFA, İsviçre Kanunları çerçevesinde kurulmuş bir federasyondur.

FIFA'nın en yüksek organı FIFA Kongresi, üye federasyonların temsilcilerinden oluşan bir kuruldur. Kongre, olağanüstü durumlar dışında 1998 yılından bu yana yılda bir kez toplanmaktadır. Kongre, FIFA'nın tüzüğünde değişiklik yapabilecek tek kuruldur. Kongrede FIFA Başkanı, FIFA Genel Sekreteri ve FIFA Yönetim Kurulu'nun üyeleri seçilir.

FIFA Yönetim Kurulu, FIFA Kongresi'nin toplanma aralıkları sırasında ana karar organıdır. Yönetim kuruluna bağlı Finans Komitesi, Disiplin Kurulu, Hakemler Komitesi gibi birçok alt FIFA kurulu vardır.

Dünya çapında FIFA'ya bağlı birçok uluslararası futbol konfederasyonu bulunmaktadır. Ulusal futbol federasyonlarının oluşturduğu bu konfederasyonlar kıtalarına göre ayrılmaktadır. Konfederasyonlar da tıpkı FIFA gibi kendi tüzüklerine ve yönetim organlarına sahiptir, ayrıca uluslararası futbol turnuvaları düzenlemektedirler. Fakat yönetim yetkileri FIFA tüzüğünde belirtilen yetkilerle kısıtlanmıştır.

FIFA Başkanları

Başkanlar

FIFA kurulduğu günden bu yana yalnızca sekiz başkan görmüştür. FIFA'nın başkanlığını şimdiye dek üç kez İngiliz, iki Fransız ve birer kez de Belçikalı, İsviçreli ve Brezilyalı futbol adamları üstlenmiştir.

* 1904-1906 Robert Guérin
* 1906-1918 Daniel Burley Woolfall
* 1921-1954 Jules Rimet
* 1954-1955 Rodolphe William Seeldrayers
* 1955-1961 Arthur Drewry
* 1961-1974 Sir Stanley Rous
* 1974-1998 João Havelange
* 1998-2010 Joseph Sepp Blatter

FIFA'nın düzenlediği turnuvalar

Erkekler:

* FIFA Dünya Kupası
* FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası