By_N4rK0ZzZzz
- 10 Ocak 2023
- 2,049 Mesaj
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Bir flört uygulamasında biriyle tanıştınız ve sohbet ederken fotoğraf göndermeye karar verdiniz. Bir gün batımı fotoğrafı ya da kedinizle birlikte verdiğiniz bir poz… Lakin bu pek hoş ve estetik bulduğunuz fotoğraflar, şimdi size epey yabancı olan bireye, hakkınızda düşündüğünüzden çok daha fazla bilgi veriyor olabilir.
Özellikle de o an, spontane bir paylaşım yapmaya karar verdiyseniz gönderdiğiniz fotoğraf sayesinde tam olarak nerede olduğunuzu bile paylaşmış olabilirsiniz.
Teknoloji, hayatı kolaylaştırırken hakkımızdaki her bilgiyi de saklar. Uygulamalar nerede olduğumuzu takip ederken; hiç farında olmadan bilgilerimizi tanımadığımız bireylerle paylaşabiliyoruz.
Peki bu duruma nasıl son verebiliriz?
Her fotoğraf çektiğimizde, telefonumuz metadata depolar. Yani fotoğrafın hangi aygıtla, hangi kamera ayarlarıyla, nerede çekildiği üzere bilgiler metadatada yer alır. Bu, EXIF bilgileri olarak da bilinir.
Bu dataları fotoğraflar aracılığıyla göndermeye son vermek için ise şu adımları takip etmek kâfi:
iPHONE KULLANICILARI İÇİN:
Paylaşmak istediğiniz imgeyi açın ve paylaş düğmesine dokunduktan sonra
“seçenekler”i seçip pozisyonu kapatın. Bunu her görsel için yapmak zahmetli olabilir. Bu nedenle kameradaki bu pozisyon izlemeyi büsbütün devre dışı da bırakabilirsiniz.
Ayarlar’dan, saklılık ve akabinde da pozisyon servislerine gelin. ‘Kamera’ya dokunup ‘asla’yı seçin.
ANDROID KULLANICILARI İÇİN:
Android
Konumunuzu büsbütün fotoğraflardan devre dışı bırakmak için ise; kamera uygulamasının ayarlarını açıp pozisyon ayarını kapatın.
PEKİ YA TOPLUMSAL MEDYADA PAYLAŞILANLAR?
Genel olarak toplumsal medya siteleri, yüklenen fotoğraflardan metadatayı çıkarır. Bu yüzden de Instagram yahut Twitter’dan fotoğraflarınızın indirilmesi halinde fotoğrafla ve sizinle ilgili ayrıntılara ulaşılamayacaktır.
Özellikle de o an, spontane bir paylaşım yapmaya karar verdiyseniz gönderdiğiniz fotoğraf sayesinde tam olarak nerede olduğunuzu bile paylaşmış olabilirsiniz.
Teknoloji, hayatı kolaylaştırırken hakkımızdaki her bilgiyi de saklar. Uygulamalar nerede olduğumuzu takip ederken; hiç farında olmadan bilgilerimizi tanımadığımız bireylerle paylaşabiliyoruz.
Peki bu duruma nasıl son verebiliriz?
Her fotoğraf çektiğimizde, telefonumuz metadata depolar. Yani fotoğrafın hangi aygıtla, hangi kamera ayarlarıyla, nerede çekildiği üzere bilgiler metadatada yer alır. Bu, EXIF bilgileri olarak da bilinir.
Bu dataları fotoğraflar aracılığıyla göndermeye son vermek için ise şu adımları takip etmek kâfi:
iPHONE KULLANICILARI İÇİN:
Paylaşmak istediğiniz imgeyi açın ve paylaş düğmesine dokunduktan sonra
“seçenekler”i seçip pozisyonu kapatın. Bunu her görsel için yapmak zahmetli olabilir. Bu nedenle kameradaki bu pozisyon izlemeyi büsbütün devre dışı da bırakabilirsiniz.
Ayarlar’dan, saklılık ve akabinde da pozisyon servislerine gelin. ‘Kamera’ya dokunup ‘asla’yı seçin.
ANDROID KULLANICILARI İÇİN:
Android
Konumunuzu büsbütün fotoğraflardan devre dışı bırakmak için ise; kamera uygulamasının ayarlarını açıp pozisyon ayarını kapatın.
PEKİ YA TOPLUMSAL MEDYADA PAYLAŞILANLAR?
Genel olarak toplumsal medya siteleri, yüklenen fotoğraflardan metadatayı çıkarır. Bu yüzden de Instagram yahut Twitter’dan fotoğraflarınızın indirilmesi halinde fotoğrafla ve sizinle ilgili ayrıntılara ulaşılamayacaktır.
