Hoşgeldin Misafir

Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Paris'e döndü

F3th3d3nADAM

22 Ağu 2023
2,082 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Paris'e döndü

Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'nin uçağı başkent Paris'e vardı.

Nijer'de 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetimin 25 Ağustos'ta Büyükelçi Itte'ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre vermesinden yaklaşık 1 ay sonra Büyükelçi Itte Fransa'ya döndü. Ulusal basındaki habere göre, Itte'nin uçağı başkent Paris'e vardı. Itte, Paris'e Çad'ın başkenti Encemine üzerinden aktarmalı uçuşla geldi. BÜYÜKELÇİ KRİZİ

Nijer'de 26 Temmuz'da başa geçen askeri yönetim, 25 Ağustos'ta Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Itte'ye ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanımış ancak Büyükelçi Itte, ülkeden ayrılmamıştı. Fransa, "askeri cuntanın Fransız elçinin gitmesini talep edebilecek bir otorite olmadığını" belirtmişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 15 Eylül'de yaptığı açıklamada, Büyükelçi Itte'nin "rehin alındığını", Büyükelçiliğe gıda girişine izin verilmediğini dile getirmişti.

O2XtjegeC0aEd2wfSATr8Q.jpg
Macron 25 Eylül'de yaptığı açıklamada ise Büyükelçi Itte'nin Fransa'ya geleceği bilgisini paylaşmıştı. NİJER'DEKİ DARBE Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı.