Selamün Aleyküm , Değerli THS Ailesi
Ben Phoen1x, bugün sizlere " GateWay ( Ağ Geçidi ) Nedir " bundan bahsedeceğim...
umarım faydalı olur...
Bugün Ağların en temel ama en kritik kavramlarından biriyle tanışacağız : GateWay ( Ağ Geçidi )
Hiç Network ( Ağ ) bilgin yoksa bile sonuna kadar okuyunca "Aaa şimdi anladım!" diyeceksin. Hazır mısın? Başlıyoruzz
1. Gateway [ Ağ Geçidi ] Nedir ?

Gateway'i [ Ağ Gecidi ] şöyle düşünelim :
Evimizden, dışarı çıkmak için kapı kullanıyoruz değil mi ?
İşte internet dünyasında da bizim bilgisayarımızın telefonumuzun veya diğer ağ'a bağlı cihazlarımızın dış dünya'ya ( internete veya başka ağlara ) çıkmak için kullandığı kapı'ya GateWay [ Ağ Geçidi ] diyebiliriz...
Yani:
- Gateway = Ağımızdaki cihazların dışarıya açılan kapısı
- Çoğu zaman bu kapı bir router (yönlendirici) veya modem/router cihazıdır.
Evde WiFi kullanmamızı sağlayan o kutu (modem/router karışımı) tam olarak Gateway'dir Kapıdır.
Kablosuz modem/router'ın arkasında yazan IP adresi (genelde 192.168.1.1 veya 192.168.0.1) tam olarak bu Gateway [ Ağ Geçidi ] adresidir . Kapı adresidir.
2. Default Gateway (Varsayılan Ağ Geçidi) Nedir ?
İnsanlar "Gateway" derken neredeyse hep Default Gateway'i kasteder.Default Gateway = "Eğer paketin nereye gideceğini bilmiyorsan, onu bana (bu adrese) gönder, ben hallederim" diyen kapı.
Ev ağında bu adres, router'ınızın (veya modem/router kutunuzun) IP'sidir. Bilgisayarınız internete bir şey gönderecekse, paketi otomatik olarak bu adrese yollar.
Basit örnek :
- Senin bilgisayarının IP'si: 192.168.1.100
- Default gateway'in (router'ın) IP'si: 192.168.1.1
Şimdi 2 durum var:
Durum 1 – Aynı evdeki (aynı ağdaki) birine mesaj atıyorsun
Hedef: Kardeşinin telefonu 192.168.1.50
Bilgisayarın: "Aynı ağdayız, direkt gönderiyorum, gateway'e gerek yok" der.
Durum 2 – İnternete gidiyorsun (YouTube, Google vs.)
Hedef: youtube.com (mesela 142.250.190.174 IP'si)
Bilgisayarın: "Bu adres benim ev ağımda değil, o zaman paketi default gateway'e (192.168.1.1) gönderiyorum" der.
Router paketi alır, internete yollar, cevap gelir, sana geri verir.
Kısaca: Default gateway = Dışarı çıkmak istediğinde her paketin otomatik gittiği ilk durak.
3. Gateway Nasıl Çalışır? Adım Adım Paket Yolculuğu (Sıfırdan Anlatım)
Sen tarayıcıya "www.youtube.com" yazdın diyelim.Ne oluyor?
- Bilgisayarın DNS'e sorar: "youtube.com'un IP'si ne?" → Cevap: 142.250.190.174
- Bilgisayarın kendi IP'sini (192.168.1.100) ve hedef IP'yi karşılaştırır (subnet mask ile bakar, genelde 255.255.255.0).→ "Aynı ağda mıyız?" Hayır!
- Paketi default gateway'e (192.168.1.1) gönderir.
- Router (gateway) paketi alır.
- Router kendi routing tablosuna bakar: "Bu paket internete gidecek" der.
- Paketi ISP'ye (Turk Telekom Vodofone vs.) yollar → internette dolaşır → YouTube sunucusuna ulaşır.
- Cevap aynı yoldan geri gelir: YouTube → ISP → router → senin bilgisayar.
Tüm bu işlem milisaniyeler içinde olur, sen fark etmezsin bile!
4. Modem, Router ve Gateway Arasındaki Farklar
Birçok yerde "Gateway ayrı, Router ayrı" diye yanlış yazılıyor ama gerçek hayatta ev ağında şöyle:- Modem: ISP'den gelen sinyali (fiber, ADSL, kablo) dijital veriye çevirir. Sadece interneti eve sokar. WiFi vermez, birden fazla cihaz bağlamaz. Saf modem nadirdir artık.
- Router (Yönlendirici): Modemin getirdiği interneti evdeki cihazlara dağıtır. WiFi yayın yapar, IP verir (DHCP), firewall korur, trafiği yönetir. Evdeki asıl "beyin".
- Gateway (Ağ Geçidi): Geniş anlamda "köprü" demek. Evde kullandığımız cihazların %95'i gateway'dir çünkü modem + router bir arada (all-in-one kutu). ISP'nin verdiği kutuya "modem" deriz ama teknik adı residential gateway (ev tipi ağ geçidi). Default gateway IP'si de bu kutunun LAN tarafındaki adresidir (192.168.1.1 gibi).
| Cihaz | Görev | WiFi verir? | Birden fazla cihaz bağlar? | Örnek IP (evde) |
|---|---|---|---|---|
| Modem | ISP sinyalini çevirir | Hayır | Hayır (sadece 1'e) | Yok |
| Router | İnterneti dağıtır, yönlendirir | Evet | Evet | 192.168.1.1 |
| Gateway (Evde) | Modem + Router bir arada | Evet | Evet | 192.168.1.1 (default gateway) |
5. Bilgisayarında Default Gateway'i Nasıl Görürsün? (Pratik)
Windows:
- CMD aç → "
ipconfig" yaz →Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1 - İşte bu senin Gateway Adresin...

Linux/Mac:
ip route | grep default- veya
netstat -nr | grep default

6. Neden Bu Kadar Önemli ?
Savunma: Gateway, ağının kalkanıdır. Firewall burada çalışır, dışarıdan gelen saldırıları keser. İyi korursan ( şifre değiştir, güncelle ) ev ağın güvende kalır.
Saldırı : Tüm trafik buradan geçtiği için hacker'lar burayı hedef alır.
- ARP Spoofing: Hacker kendini gateway gibi gösterir, trafiği kendine çeker.
- Sonuç: Şifrelerini görür, mesajlarını okur, internetini keser (MITM saldırısı).
Yani Gateway'ını ele geçiren biri tüm ağını ele geçirmiş olur...
Eğer buraya kadar okuduysan sabrın'ı takdir ediyorum.
Sabr çok önemlidir...
Like atıp anlamadığınız yerleri yorumlarda belirtebilirsiniz...
Yeni başlayan biri olduğum için hatalarım olmuş olabilir belirtirseniz düzeltmek için elimden geleni yapacağım...
Hayırlı Forumlar
Ve's-selam /