Hoşgeldin Misafir

Gökyüzünde ‘geçit töreni’: Beş gezegen Ay ile aynı hizaya geldi

By_N4rK0ZzZzz

10 Ocak 2023
2,049 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Merkür, Jüpiter, Venüs, Uranüs ve Mars gezegenleri dün gece Ay ile tıpkı hizada yan yana dizildi.

BBC’nin haberine nazaran, “geçit töreni” olarak isimlendirilen olayda gezegenler, Güneş’in batmasıyla gökyüzünde Ay ile yay çizerek hizalandı. Havanın açık olması sayesinde gezegenlerin bir kısmı birkaç gün boyunca çıplak gözle görülebilecek.

Dün gece gezegenler, parlak kent ışıklarından uzakta, net ve manisiz görüntüye sahip yerlerden izlenebildi. İskoçya’nın kuzey kesitleri ve adalarında hizalanmanın yeterli gözlenebildiği kaydedildi.

Akşamın birinci saatlerinde gökyüzüne bakmayanlar süratlice ufukta kayboldukları için Merkür ve Jüpiter’i izleme talihini kaçırdı.

İngiltere’deki Greenwich Kraliyet Gözlemevi’nden gök bilimci Jake Foster, hizalanmaların Dünya’dan bakış açımızla ilgili olduğunu söyleyerek “Gezegenler aslında şu anda tıpkı hizada değil, hepsi Güneş Sistemi’ne yayılmış durumdalar. Fakat az de olsa bir ortada görmemizi sağlayacak kadar gökyüzünde yakınlaşıyorlar” dedi.

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn pek sık rastlanmayan bir gezegen kavuşumunda geçen yaz bir ortaya gelmişti. (AA)