Hoşgeldin Misafir

Google Gemini Cephesinde Büyük Değişim DeepMind'daki Yönetim Yeniden Yapılanıyor

hakantopuzoglu

25 May 2018
2,223 Mesaj
TIM Görevleri
1

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Google Gemini Cephesinde Büyük Değişim: DeepMind'daki Yönetim Yeniden Yapılanıyor

Merhabalar, bu yazımızda Google'ın yapay zekâ yarışındaki en önemli merkezlerinden biri olan Google DeepMind içerisinde yaşanan büyük yönetim değişikliğini konuşacağız.

Yapay zekâ dünyasında OpenAI, Anthropic ve diğer rakiplerle yarış hızlanırken Google tarafında da önemli bir yeniden yapılanma yaşanıyor.

Özellikle Demis Hassabis'in günlük yönetimden çekilmesi ve Gemini operasyonlarının yeni bir yönetim yapısına kavuşması dikkatleri yeniden Google'ın üzerine çevirdi.

Peki bu değişiklik neden yapıldı ve Gemini'nin geleceği açısından ne anlama geliyor?

Hazırsanız başlayalım. 🚀

MAGmHFq.png

1. DeepMind'da Büyük Değişiklik Ne Oldu?

Google DeepMind'ın uzun süredir CEO'su olan Demis Hassabis, artık şirketin günlük operasyonlarını doğrudan yönetmeyecek.

Hassabis yeni dönemde Google DeepMind Başkanı ve Alphabet'in Chief Scientist yani Baş Bilim İnsanı olarak görev yapacak.

Bu değişiklik, Hassabis'in tamamen sistemin dışına çıktığı anlamına gelmiyor.

Aksine uzun vadeli yapay zekâ stratejileri, bilimsel çalışmalar ve AGI hedefleri konusunda daha geniş bir role geçmesi anlamına geliyor.

Yani Hassabis direksiyonun başından biraz geri çekilirken, yapay zekânın uzun vadeli rotasında etkisini sürdürecek.

2. Günlük Yönetimi Kim Devraldı?

Google DeepMind'ın günlük operasyonlarının başına ise şirketin CTO'su Koray Kavukcuoğlu getirildi.

Kavukcuoğlu artık Gemini modellerinin geliştirilmesi ve DeepMind'ın operasyonel yönetiminde çok daha merkezi bir konuma sahip.

Üstelik doğrudan Google CEO'su Sundar Pichai'ye bağlı çalışacak.

Bu durum Gemini'nin ürün geliştirme sürecinde daha hızlı karar alınmasını ve araştırma ile ticari ürünler arasındaki bağlantının güçlendirilmesini amaçlıyor olabilir.

3. Peki Demis Hassabis Neden Geri Çekiliyor?

Burada "görevden ayrılma" ifadesini dikkatli kullanmak gerekiyor.

Hassabis şirketten ayrılmıyor.

Tam tersine daha uzun vadeli bilimsel ve stratejik konulara odaklanabilmek için günlük operasyonlardan uzaklaşıyor.

Aynı zamanda Alphabet'in bilimsel yapay zekâ stratejisinde daha geniş bir rol üstleniyor.

Bu açıdan bakıldığında değişiklik bir görev kaybından çok görev alanının yeniden tanımlanması olarak değerlendirilebilir.

4. Gemini Yarışı Neden Bu Kadar Önemli?

Google'ın Gemini ailesi artık şirketin yapay zekâ stratejisinin merkezinde bulunuyor.

Ancak yapay zekâ yarışında rakipler de boş durmuyor.

OpenAI ve Anthropic yeni modeller geliştirirken Çin merkezli şirketler de güçlü ve daha düşük maliyetli alternatiflerle rekabeti artırıyor.

Google'ın elinde ise çok önemli avantajlar bulunuyor:

• Çok büyük kullanıcı kitlesi
• Arama motoru
• Android ekosistemi
• Google Cloud
• YouTube
• Büyük veri kaynakları
• Güçlü yapay zekâ araştırma ekipleri

Dolayısıyla Gemini'nin başarısı yalnızca bir chatbot'un başarısı değil, Google'ın gelecekteki teknoloji stratejisi açısından da kritik.

5. Yönetim Değişikliğinin Arkasında Rekabet Baskısı mı Var?

Yapay zekâ yarışında hız artık her şeyden daha önemli hale geliyor.

Yeni bir model geliştirmek kadar, onu doğru zamanda kullanıcıya sunabilmek de büyük önem taşıyor.

Google'ın son dönemde bazı model takvimlerinde gecikmeler yaşaması ve bazı önemli yapay zekâ araştırmacılarının rakip şirketlere geçmesi, yeniden yapılanmanın arka planındaki baskıyı artırmış durumda.

Google'ın artık sadece güçlü modeller üretmek değil, bu modelleri daha hızlı şekilde ürüne dönüştürmek istediği görülüyor.

6. DeepMind'ın Araştırma Kültürü Değişecek mi?

DeepMind uzun yıllardır temel yapay zekâ araştırmalarına büyük önem veren bir yapı olarak biliniyor.

AlphaGo'dan AlphaFold'a kadar birçok önemli proje, uzun vadeli araştırmaların ne kadar değerli olabileceğini gösterdi.

Fakat günümüzde yapay zekâ şirketleri çok daha hızlı hareket etmek zorunda.

Artık yalnızca geleceğin teknolojisini araştırmak değil, bugün kullanılabilecek ürünleri de hızla geliştirmek gerekiyor.

Yeni yönetim yapısının en önemli sınavlarından biri de bu iki yaklaşım arasındaki dengeyi kurmak olacak.

7. Gemini İçin Yeni Dönem Başlıyor

Yönetim değişikliğinin en önemli sonuçlarından biri Gemini'nin geliştirilme sürecinde görülebilir.

Önümüzdeki dönemde kullanıcıların daha hızlı model güncellemeleri, daha gelişmiş kodlama yetenekleri, daha iyi AI ajanları ve Google servisleriyle daha güçlü entegrasyon görmesi beklenebilir.

Özellikle AI ajanları konusunda büyük bir yarış yaşanıyor.

Bir yapay zekânın yalnızca sorulara cevap vermesi artık yeterli görülmüyor.

Kullanıcının adına araştırma yapabilen, dosyaları inceleyebilen, kod yazabilen ve farklı araçları kullanabilen sistemler yeni hedef haline geliyor.

8. Google'ın En Büyük Avantajı Ekosistemi

Gemini'nin en büyük avantajlarından biri Google'ın sahip olduğu dev teknoloji ekosistemi.

Düşünün:

• Gmail
• Google Drive
• Google Docs
• YouTube
• Android
• Google Search
• Google Maps
• Google Cloud

gibi çok sayıda platform aynı şirketin çatısı altında bulunuyor.

Gemini bu servislerle daha güçlü şekilde bütünleştiğinde ortaya yalnızca bir sohbet robotu değil, Google ekosisteminin yapay zekâ katmanı çıkabilir.

İşte Google'ın OpenAI ve Anthropic karşısındaki en büyük kozlarından biri de tam olarak bu.

9. Sergey Brin de Yeniden Devrede

Yapay zekâ yarışındaki baskının Google'ın en üst seviyelerine kadar ulaştığını gösteren başka bir gelişme daha var.

Google kurucu ortağı Sergey Brin'in Gemini konusunda ekiplere daha fazla odaklanmaları yönünde baskı yaptığına ilişkin haberler gündeme geldi.

Bu durum Gemini'nin Alphabet için ne kadar stratejik hale geldiğini gösteriyor.

Google artık yapay zekâ yarışında yalnızca geride kalmamak değil, yeniden liderlik koltuğuna oturmak istiyor.

10. Bu Değişiklik Kullanıcıya Nasıl Yansıyacak?

Kullanıcı açısından bakıldığında yönetim değişikliğinin en önemli sonucu daha hızlı ürün geliştirme olabilir.

Eğer yeni yapı beklenen sonucu verirse Gemini'nin;

• Daha hızlı güncellenmesi
• Daha güçlü kodlama yapması
• AI ajanlarında gelişmesi
• Google servisleriyle daha iyi çalışması
• Daha hızlı cevap vermesi
• Profesyonel kullanıcılara daha fazla özellik sunması

mümkün olabilir.

Ancak asıl önemli nokta, bu değişikliklerin sonuçlarını önümüzdeki model sürümleri gösterecek.

Yapay zekâ dünyasında artık yönetim kararları bile doğrudan model performansına ve ürün hızına dönüşüyor.

Sonuç olarak,

Google DeepMind'daki yönetim değişikliği, sıradan bir görev değişikliğinden çok daha büyük anlam taşıyor.

Demis Hassabis'in uzun vadeli bilimsel stratejiye yönelmesi, Koray Kavukcuoğlu'nun günlük yönetimi devralması ve Google'ın Gemini'ye daha fazla odaklanması, yapay zekâ yarışının ne kadar kızıştığını gösteriyor.

OpenAI ve Anthropic'in hızlı ilerlediği bir dönemde Google'ın elindeki dev ekosistemi Gemini ile ne kadar iyi birleştireceği büyük önem taşıyor.

Belki de önümüzdeki dönemde asıl yarış "en iyi yapay zekâ modeli kimde?" sorusundan çok, "en iyi yapay zekâ ekosistemini kim kuracak?" sorusuna dönüşecek. 🤖

Sizce Google Gemini bu yeni yönetim yapısıyla OpenAI ve Anthropic karşısında yeniden lider olabilir mi?

Yorumlarda düşüncelerinizi paylaşmayı unutmayın. 👇

LOJİSTİK TİM SUNDU

14.png