Hoşgeldin Misafir

Google Robotlara “Düşünme” Yeteneği Kazandıran Yeni AI Modelini Tanıttı

Stronger_Cracker

25 Tem 2022
6,408 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Herkese iyi forumlar,

Geçenlerde instagramda bu konunun videosunu görmüştüm ve sizler için araştırayım dedim.

Google tarafında robotlarla ilgili ilginç gelişmeler her gün çıkarken bugün ise düşünme yeteneği kazandırıldığı bildiriliyor. Yeni tanıtılan yapay zeka modeliyle birlikte robotlar artık sadece verilen komutu yapan cihazlar olmaktan çıkıp, biraz daha “durumu anlayan” sistemlere dönüşüyor. Gerçekten gelecek şimdiden şekillenmeye ve filmler gibi olmaya başlıyor.

Geliştirilen modelin amacı, robotların bulunduğu ortamı analiz edebilmesi ve ona göre hareket etmesi. Yani klasik şekilde tek tek komut vermek yerine, robotun ne yapması gerektiğini kendi çıkarabilmesi hedefleniyor.

Mesela önüne karışık şekilde bırakılmış objeleri ayırt edebiliyor, hangisinin nerede olduğunu anlayabiliyor ve işi adım adım planlayarak tamamlayabiliyor. Bu da özellikle fiziksel işlerde robotların daha bağımsız çalışabilmesinin önünü açıyor.

Olayın özeti ne?

Şu ana kadar çoğu robot sistemi net komutlarla çalışıyordu. Ama burada iş biraz değişiyor:

Robot → görüyor → yorumluyor → karar veriyor

Yani olay artık sadece hareket değil, işin içine bir nevi “mantık yürütme” giriyor.

Kendi düşüncem

Açıkçası bu tarz gelişmeler kağıt üzerinde çok iyi duruyor ama gerçek hayatta işler her zaman bu kadar temiz olmuyor. Ortam karışık, şartlar değişken, hata payı yüksek. Ama yine de yön belli:
Robotlar yavaş yavaş daha az komutla daha çok iş yapmaya başlayacak gibi duruyor.

Siz ne diyorsunuz?

Bu tarz sistemler gerçekten günlük hayata iner mi, yoksa yine demo videolarda izleyip geçeceğimiz şeyler mi olur?