Hoşgeldin Misafir

Google’dan geri adım… Yeni yapay zekâ modelinin çıkışını erteledi

By_N4rK0ZzZzz

10 Ocak 2023
2,049 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Yapay zekâ teknolojisi için birbirinden ünlü teknoloji devleri son süratle çalışıp kıyasıya bir rekabet içerisinde. Lakin vakit zaman yaptıkları çalışmaları piyasaya sunmak pek de kolay olmuyor. Google da Bard ile yapay zekâ alanında adımlar atsa da yeni projesi Gemini ile çok daha tezli bir formda ilerlemeyi hedefliyordu; fakat bu yıl bitmeden tanıtılması planlanan Gemini’nin lansmanını gelecek yıla erteledi.

Yeni bir rapora nazaran Gemini’yi kullanmak isteyen teknoloji meraklıları bir mühlet daha beklemek zorunda kalacak. New York, Washington ve California’da önümüzdeki haftalarda yapılması planlanan lansmanın 2024’ün başlarına yine planlandığını bildirdi.

Gemini, çok modlu yeni jenerasyon bir yapay zekâ olarak tanımlanıyor. Bu da birden fazla bilgi tipini işleyebileceği manasına geliyor ve bir taslak yahut çizime dayalı olarak metin ve manzaraları manaya ve oluşturma kapasitesine sahip olduğu söyleniyor.

Henüz kamu kullanımına sunulmamış olsa da Gemini’nin, rakiplerinden çok daha fazla bilgi süreç gücünden yararlanması nedeniyle OpenAI’nin GPT-4’ünden güçlü bir halde daha uygun performans gösterdiği söyleniyor.

Google’ın Bard ve Google Asistan’ın yöneticisi Sissie Hsiao, “Oldukça şaşırtan şeyler gördüm. Mesela, pasta yapmaya çalışıyorum, bana üç katmanlı bir pastanın nasıl dondurulacağına ait adımları istediğimde Gemini aslında bu imgeleri yaratabilecek ve bunlar büsbütün yeni fotoğraflar. Bunlar internetten alınan fotoğraflar değil. Artık beşerlerle sırf metinle değil, manzaralarla de konuşabiliyor.”

Google’ın halihazırda Bard isminde kendi üretken yapay zekâ modeli olmasına karşın, ChatGPT şu ana kadar yapay zekâ alanını domine etmiş durumda. Lakin analistler, Gemini’nin piyasaya sürülmesi halinde bu durumun değişebileceğini öne sürüyor.