Hoşgeldin Misafir

Grafik Tasarım Nedir & Yardımcı Programlar - Lojistik TİM

eisenheim

Hilal-i ahmer C*
21 Kas 2017
714 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Merhabalar, Lojistik tim olarak bugün grafik tasarım programlarından bazılarına göz atacağız.
Bir çok grafik programı bulunmakta fakat biz en çok kullanılan ve yaygın olanları, bu programlarla ne gibi tasarımlar yapılabileceğini inceleyeceğiz.

Öncelikle grafik tasarım nedir ? sorusuna cevap verelim sonra programlarımıza geçebiliriz.

Grafik Tasarım Nedir ?

b6um7de.jpg

Efendim bu konuda Wikipedia şöyle diyor;

"Grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu veya üç boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir."

Yani kısacası bir görsel oluşturmaya veya geliştirmeye grafik tasarım deniyor.

Şimdi bu kısa bilgi ile grafik tasarımın ne olduğunu öğrendiğimize göre buyurun hangi programlar ile nasıl tasarımlar yapabiliriz onu öğrenelim.

1 - Adobe Photoshop

4bixjh6.jpg

Bu grafik tasarım programın adını eminim herkes duymuştur, hatta hiç bilgisayarla alakası olmayanlar bile doğru veya yanlış olarak bu programın ismini telaffuz edebilirler.
Hani vardır ya etrafımızda bazı böyle fantastik dayılar gelirler size ve " Yeğenim benim fotoşokla! resmimi şöyle bir tane ejderyanın yanına koysan bende böyle ejderyayı simitle besliyormuşum gibi poz versem olur mu ?" derler. Yani o dayılar bile bu programın ismine yanlış telaffuz etseler bile aşinadırlar. Onun haricinde yıllardır gelin damat adaylarının stüdyo resimlerini gerek şelale ile, gerek çiçek böcek ile bu programda süslemişlerdir zaten.
Photoshop programının halk dilinde tanımını kenara bırakıp asıl tanımına gelecek olur isek, bu programın amacı var olan bir resmin üzerine başka bir resim ekleyerek yeni bir tasarım ortaya çıkarmak veya resimleri birleştirerek hayal gücünüzüde kullanarak tasarımlar yapabilmektir. Photoshop pixel tabanlı bir grafik tasarım programıdır ve sürekli gelişmekte olup yeni eklentiler eklenerek bir çok fonksiyon özelliğini kazanmaya devam etmektedir.

2 - Corel Draw

45bncnp.jpg

Bu program 1989 yılında ortaya çıkarak vektör tabanlı tasarımlar yaratmakta öncü olmuştur diyebiliriz.
Matbaa ve baskı işiyle uğraşanların olmazsa olmazlarındandır.
Genel olarak kullanımı baskı grafiği üzerinedir. Dijital baskı, reklam tabelaları, kartvizitler ve aklınıza gelen daha bir çok vektörel tasarımlar bu program ile yapılmaktadır. Hatta tekstil firmalarında üretilen giysilerin üzerine baskı tasarımları bile bu programla yapılır. Kullanımı ve arayüzü kolay olması sebebiyle başlangıç için ise gayet idealdir.

3 - Autodesk 3ds Max

e41cbai.jpg

Benim çok sevdiğim tasarım programlarından bir tanesidir. Gerçi bugün piyasada bir çok alternatifi bulunmakta ama yinede yeri bambaşkadır gönlümüzde. Bu program ile üç boyutlu tasarımlar yapabilirsiniz. Artık böyle hayalinizdeki bir evi mi tasarlarsınız yoksa batman'in bat mobile arabası gibi fantastik bir otomobil mi tasarlarsınız tamamen size kalmış. İç mimarların veya çizgi animasyonu ile uğraşanların en çok tercih ettiği tasarımlardan biridir. Normal bir görüntüyü 3 boyutlu olarak ele aldığı için dilerseniz yukarıda bahsettiğim gibi kişisel zevkleriniz ve tasarımlarınız içinde kullanabilirsiniz. Arayüzü biraz zor gelebilir ama internette kaynak bulup kendinizi geliştirmek kolaydır.

4 - Adobe InDesign

mclldws.jpg

Hani biri bana dese ki tasarım alanında böyle yaratıcılığımı konuşturabileceğim bir program önerebilir misin ? İlk aklıma gelen Adobe InDesign olurdu herhalde diyebilirim. Bu program ile tasarım işi ile uğraşanlar ciddi manada kendini geliştirebilir ve oluşturdukları görseller üzerinde değişiklikler yapıp kendilerine özgü çalışmalar ortaya koyabilirler. Adobe InDesign ile kataloglar, gazeteler, dergiler hatta kitap gibi çalışmalarınızın tasarımlarını bile tek yerden yönetebilir ve projelerinizi geliştirebilirsiniz. Çok sayfalı tasarımları bile mümkün kılabildiği için bu program profesyonel firmaların ilk tercihleri arasındadır öyle ki Newyork Times gibi bir kuruluş bile aktif olarak kullanarak yayınlar yapmakta ve içerik üretmektedir.

Evet bugün sizlere grafik tasarım kelimesinin ne anlama geldiğini ve hangi programlar ile neler yapılabileceğini kısa ve öz olarak anlatmaya çalıştık. Her ne kadar grafik tasarımın mihenk taşları gibi gözüksede bu programlar bugün gelişen teknoloji ile alternatifleri mevcuttur araştırarak ve öğrenme kabiliyetinize hangisi yatkın ise onları tercih edebilirsiniz. Mesele aslında programdan ziyade hayal gücünüzede kalmış. Hatta en önemlisi o diyebilirim zira bir programı kullanabilseniz bile hayal gücünüz zayıf ise grafik tasarım projelerinizde hüsrana uğrayabilirsiniz. Bu yüzden hayal etmekten ve onları görsele dökmekten asla vazgeçmeyin.

Aslında konularımı teşekkür edip okuyan gözlerinize sağlık diyerek bitirdim ben hep. Fakat bugün yüreğimden geçenlerle bitirmek istiyorum.
Evet konumuz grafik tasarım ve hayal gücümüzü görsellere hangi programlar ile dönüştürebileceğimizi öğrendik.
Bugün ben aramızdan ayrılan
NasyoneL hocamızı böyle yine forumda online yöneticiler kısmında hiç gitmemiş gibi ve hep aramızdaymış gibi düşünüp tasarlayıp görmek isterdim.
Keşke bu kadar kolay olsaydı fakat hayatın gerekliliklerinden biri olan ölüm değerli dostumuzu aramızdan aldı.
Kendisini rahmetle ve özlemle anıyor, THS ailesi ve Lojistik tim olarak sevenlerine ve ailesine baş sağlığı diliyoruz.
Sizlerde bir duayı çok görmeyin, şimdiden amin diye açılan ellerinize ve dua okuyan dillerinize sağlık diyorum.

Sağlıcakla Kalın.

Lojistik Tim Sundu
btn1pyf.png

Son düzenleme:

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,873 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Eline emeğine gözlerine sağlık hocam çok güzel bir dökümantasyon.

En sonda ki duyguların için bilmukabil

“Hiç şüphesiz ölüm ansızın gelir.”

Cenab-ı Allah hepimize imanlı bir ölüm ve arkasından şerefle yadedecek kardeşler dostlar bırakabilmeyi nasip etsin. Biz senden razıyız Cenab-ı Allah’ta senden razı olsun.

@NasyoneL canım kardeşim foruma girmek zor geliyor…