Hoşgeldin Misafir

HBM’ye Rakip Olmaya Hazırlanan Yeni Bellek Teknolojisi Kepler’in 7 Yıllık Projesinde Kritik Aşama

Graves

Graves

Karanlık Özgürlüktür
Moderator
9 Eki 2024
10,560 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
haber-kapak.webp

HBM’ye Rakip Olmaya Hazırlanan Yeni Bellek Teknolojisi: Kepler’in 7 Yıllık Projesinde Kritik Aşama!

Yapay zeka sistemlerinin hızla büyümesiyle birlikte yüksek performanslı bellek çözümlerine olan ihtiyaç da artıyor. Bu alanda HBM teknolojisine alternatif geliştirmek isteyen Kepler Computing, yaklaşık yedi yıldır büyük ölçüde gizli yürüttüğü çalışmasında önemli bir aşamaya ulaştı. Şirket, daha düşük üretim maliyeti hedefleyen yeni nesil bellek mimarisinin ilk sonuçlarını paylaşmaya başladı.

haber-ici-0.jpg

Kepler’in Tercihi FeRAM Oldu

Yeni çözümün temelinde, klasik DRAM mimarisinden ayrılan ferroelektrik RAM (FeRAM) teknolojisi bulunuyor. Kepler, özel malzeme bileşimleri ve üç boyutlu yığınlama yaklaşımıyla HBM sınıfına benzer bir bellek yapısı oluşturmayı amaçlıyor. Şirketin dikkat çektiği noktalardan biri ise sistemin üretiminde en ileri üretim düğümlerine duyulan ihtiyacın azaltılması.

Bu yaklaşımın arkasındaki temel hedef, yüksek kapasiteli belleği daha ulaşılabilir üretim maliyetleriyle ortaya çıkarmak. Günümüzde gelişmiş belleklerin üretim süreçleri hem karmaşık hem de pahalı hale gelirken Kepler, daha olgun üretim teknolojilerinden yararlanarak bu maliyet baskısını azaltmayı planlıyor.

35 Farklı Tasarım Test Edildi

Kepler’in geliştirme süreci ise kolay ilerlemedi. Özellikle teknolojinin daha büyük ölçeklere taşınması sırasında çeşitli teknik problemlerle karşılaşan ekip, nihai tasarımı belirlemeden önce 35 farklı kompozit kombinasyonunu değerlendirdi. Yapılan çalışmaların ardından seri üretime uygun olduğu düşünülen tek bir tasarım üzerinde karar kılındı.

EUV Bağımlılığını Azaltma Planı</B]

Kepler’in stratejisi yalnızca FeRAM tabanlı yeni mimariyle sınırlı değil. Şirket, HBM ve SRAM üretiminde de daha olgun üretim süreçlerini kullanmayı planlıyor. Böylece modern çip üretiminde giderek daha fazla önem kazanan EUV litografisine olan ihtiyacın ortadan kaldırılması veya önemli ölçüde azaltılması hedefleniyor.

Bu yöntem, şirket açısından iki farklı avantaj sağlayabilir: Üretim maliyetlerini kontrol altında tutmak ve mevcut fabrikalardan daha hızlı şekilde yararlanabilmek. Kepler’in yeni teknolojisini ölçeklendirme planında mevcut üretim altyapısının kullanılması bu nedenle kritik bir rol oynuyor.

GlobalFoundries ile 28 Nm Üretim Hamlesi

Üretim tarafında Kepler’in en dikkat çekici adımlarından biri GlobalFoundries ile gerçekleştirilen çalışma oldu. İki şirket, standart bir 28 nm üretim tesisini yalnızca yaklaşık sekiz ay içerisinde bellek üretimine uygun hale getirdi. Geleneksel DRAM üretimi için yeni bir fabrikanın hazırlanmasının yaklaşık iki yıl sürebildiği düşünüldüğünde, bu süre şirketin yaklaşımının önemli göstergelerinden biri olarak öne çıkıyor.

Kepler böylece sıfırdan yeni bir üretim tesisi kurmak yerine mevcut altyapıyı dönüştürerek üretim sürecini hızlandırmayı hedefliyor. Şirket açısından bu model, yeni teknolojinin daha kısa sürede ölçeklendirilmesine yardımcı olabilir.

2.000 Wafer İşlendi, İlk HBM Örnekleri Yolda

Şirketin açıklanan üretim verilerine göre bugüne kadar yeni bellek teknolojisiyle yaklaşık 2.000 wafer işlendi. Kepler’in ilk HBM benzeri örneklerini ise 2026’nın ilerleyen dönemlerinde göstermesi bekleniyor.

Ancak teknolojinin gerçekten HBM karşısında güçlü bir alternatif olup olmadığını belirlemek için yalnızca ilk örneklerin ortaya çıkması yeterli olmayacak. Özellikle bellek yoğunluğu, bant genişliği, kapasite, güç tüketimi ve üretim verimliliği gibi kriterler, yeni çözümün geleceğini belirleyecek.

Hedef 2027’de Hacimli Üretim

Kepler, geliştirme sürecinin ardından üretim hedeflerini de ortaya koydu. Şirket, 2027 yılında GlobalFoundries’in Singapur tesisinde hacimli üretime geçmeyi planlıyor. ABD'deki üretim faaliyetleri içinse 2028 yılı hedefleniyor.

Bu takvimin gerçekleşmesi halinde Kepler’in yaklaşık yedi yıldır geliştirdiği teknoloji, birkaç yıl içerisinde laboratuvar ortamından çıkarak ticari üretim seviyesine ulaşabilir. Fakat bunun gerçekleşmesi, teknolojinin performansının yanı sıra üretim verimliliğinin de beklentileri karşılamasına bağlı olacak.

468 Milyon Dolarlık Yatırım Desteği

Kepler’in arkasındaki yatırım desteği de projenin ölçeğini ortaya koyuyor. Şirket, son birkaç yıl içerisinde toplamda yaklaşık 468 milyon dolar yatırım aldı. Yatırımcılar arasında GlobalFoundries’in yanı sıra Intel Capital ve AMD Ventures gibi sektörün önemli şirketleriyle bağlantılı yatırım kuruluşları da bulunuyor.

Bu finansman, Kepler’in geliştirdiği FeRAM tabanlı mimariyi daha ileri bir üretim aşamasına taşımasında önemli bir kaynak oluşturuyor. Şirketin bundan sonraki en büyük sınavı ise prototip seviyesindeki teknolojiyi yüksek verimlilikle ve ekonomik biçimde seri üretime taşıyabilmek olacak.

HBM’nin Yerini Alabilecek mi?

Kepler’in yaklaşımı şimdiden dikkat çekici olsa da yeni belleğin HBM karşısındaki gerçek konumu, ilk ürünlerin teknik sonuçları ortaya çıktığında anlaşılacak. Özellikle yapay zeka hızlandırıcılarında kritik önem taşıyan bant genişliği ve yoğunluk değerleri, teknolojinin rekabet gücünü belirleyen başlıca unsurlar arasında yer alacak.

Şirketin yedi yıllık gizli geliştirme sürecinin ardından 2026 içerisinde ilk HBM örneklerini göstermesi bekleniyor. Ardından 2027'de Singapur'da hacimli üretim, 2028'de ise ABD üretimi hedefleniyor. Eğer Kepler bu takvimi gerçekleştirebilir ve performans beklentilerini karşılayabilirse, FeRAM tabanlı bellek teknolojisi yapay zeka donanımlarında HBM’ye alternatif oluşturabilecek yeni bir seçenek haline gelebilir.

Şimdilik gözler, Kepler’in açıklayacağı ilk gerçek ürün sonuçlarında. Yeni belleğin kapasite, hız ve maliyet tarafında HBM ile arasındaki farkı ne kadar kapatabileceği, projenin sektör açısından önemini belirleyecek.