Hoşgeldin Misafir

Hindistan’ın uzay aracı, Ay’daki ilk verileri gönderdi

By_N4rK0ZzZzz

10 Ocak 2023
2,049 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO), Ay’ın yüzeyine muvaffakiyetle inen Chandrayaan-3’ün iniş aracı Vikram’ın üzerine takılı Ay’ın ısıl iletkenliği ve sıcaklığının ölçümünü yapan “ChaSTE” isimli sistemle elde edilen birinci dataları paylaştı.

ISRO, X toplumsal medya platformunda yaptığı paylaşımda, Ay yüzeyinin 8 santimetre derinliğinde kaydedilen sıcaklığın eksi 10 santigrat dereceye düştüğünü ve yüzeye yaklaştıkça sıcaklık artışının gözlemlenebileceğini açıkladı.

Yüzeyin üzerinde kaydedilen sıcaklığın 50-60 santigrat derecede seyrettiğini kaydeden ISRO, bilgilere ait olarak, Ay’ın güney kutbu için bu türlü bir profilin birinci kere çıkarıldığına işaret ederek, incelemelerin sürdüğünü belirtti.

HİNDİSTAN, AY’A YUMUŞAK İNİŞ GERÇEKLEŞTİREN 4’ÜNCÜ ÜLKE OLDU

Hindistan’ın Ay’ın güney kutup bölgesinde inceleme yapması için 14 Temmuz’da uzaya gönderdiği Chandrayaan-3’ün, 23 Ağustos’ta Ay’a başarılı iniş yaptığı bildirilmişti.

Chandrayaan-3 uzay keşif aracının başarılı inişiyle Hindistan, ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin’den sonra Ay’a yumuşak iniş gerçekleştiren 4’üncü ve Ay’ın “güney kutbu yakınlarına yumuşak iniş yapabilen” birinci ülke olmuştu.

Ay’ın yüzeyini incelemesi hedeflenen iniş platformu ve gezginci araç modüllerinden oluşan yaklaşık 3,9 ton tartısındaki Chandrayaan-3’ün, bilim insanlarının donmuş su ve pahalı elementlerin kıymetli rezervlerini barındırabileceğine inandıkları, keşfedilmemiş bir bölge olan Ay’ın güney kutbuna inişinin akabinde 14 gün vazife yapacağı açıklanmıştı. (AA)