Hoşgeldin Misafir

İbrahim Yattara

Dr Leland Townsend

6 Eyl 2017
16,496 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Ibrahim Yattara ya da Türk vatandaşlığı aldıktan sonraki ismiyle İbrahim Üçüncü (d. 3 Haziran 1980; Kamsar, Gine), Gineli futbolcu. Sağ açık ve forvet bölgelerinde oynayabilen oyuncu, Süper Lig ekiplerinden Trabzonspor'da forma giymektedir.

Futbola ülkesi Gine takımlarından San Garedi'nin altyapısında başladı. 1998'de aynı kulüpte profesyonel oldu. Bir yıldan kısa süre Athlético de Coléah'ta top koşturan Yattara, 2000'de Belçika ekiplerinden Royal Antwerp ile anlaştı. 2003 yılında kariyerinin büyük bir kısmını teşkil eden Trabzonspor'a 400 bin dolar karşılığında transfer oldu. Trabzonspor kariyerinde inişli çıkışlı dönemler yaşayan Yattara, Trabzonspor kariyerinde iki Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Türkiye'de beş yıldan fazla zaman geçiren Yattara, Türk vatandaşlığı için başvurma hakkı kazandı ve başvuruda bulundu. Önceleri başvurusu kabul edilmese de 29 Ekim 2010'da resmen Türk vatandaşı oldu.








Kulüp kariyeri


Gine kulüpleri

Ibrahim Yattara, futbol hayatına 1990'da, ülkesi Gine'nin San Garedi takımında başladı. 1998'de bu kulüpte profesyonel oldu. 2000'de, Gine'nin en üst düzey futbol ligi Guinée Championnat National ekiplerinden Athlético de Coléah'a transfer oldu.



Royal Antwerp

Athlético de Coléah'ta Avrupalı futbol gözlemcilerinin ilgisini çekti ve kardeşi Naby Yattara ile birlikte 2001 yılının ilkbaharında Belçika'nın Royal Antwerp takımına transfer oldu. Burada sağ kanat oyuncusu olarak oynadı. Royal Antwerp'in o zamanki teknik direktörü Henk Houwaart'ın yönetiminde yeterince forma şansı bulamadı ve teknik direktör tarafından zaman zaman rezerv takıma yollandı.



Trabzonspor



İbrahim Yattara, 2003-2004 futbol döneminde yeni yapılanmaya gitme kararı alan zamanın Trabzonspor Başkanı Özkan Sümer tarafından 20 dakika izlendi ve Trabzonspor'a 400 bin dolar karşılığında transfer edildi.Yattara bu transferden sonra, Trabzonspor'un 49. yabancı futbolcusu oldu.Yattara, ilk sezonunda oynadığı 36 resmî maçın sadece 10'unda ilk 11'de başlamasına rağmen, ligde oynadığı 30 maçta 15 asist yaptı. Aynı sezon beş de gol atan Yattara, Spor Toto Süper Lig'in asist kralı oldu.İlerleyen dönemlerde Trabzonspor'un teknik direktörlerinin bir çoğuyla problem yaşayan Yattara, ilk 11'de birçok kez forma bulamadı.Fatih Tekke, Gökdeniz Karadeniz ile birlikte mücadele ettiği takımda "muhteşem üçlü" olarak bilinen üç oyuncudan biri oldu.2004'de gittiği millî takım kamplarından geç dönmesi ve disiplinsiz davranışları yüzünden, İbrahim Ege ile birlikte kadro dışı bırakılmasına rağmen, daha sonra affedildi.Daha sonraki dönemlerde ise Yattara'nın ülkesine gidiş gelişleri sorun oldu ve bazen affedildi bazen de para cezasına çarptırıldı.Bunun yanında hakkında polise ve mahkemeye de şikayetlerde bulunuldu.Oynadığı göze hitap eden futboluyla taraftarın en sevdiği futbolculardan olan Yattara, savunmalara yaşattığı zor anlardan dolayı taraftar tarafından "kara bela" lakabına layık görüldü.Spor yorumcusu Haşmet Babaoğlu Yattara için: "Yattara'nın 15 dakikada yaptıklarını diğer büyüklerin kanat oyuncuları 90 dakikada ancak yapabiliyor." yorumunu yaparken,Yattara'nın gününde olduğunda neler yapabileceğini belirtti. Milliyet gazetesi spor yazarı ve GOAL dergisi çalışanı olan Uğur Meleke ise, Yattara'dan "Gineli Sanatçı" olarak bahsetti. 2008-2009 futbol sezonunun 28. haftasında Trabzonspor'un 2-0 kazandığı maçta, Gençlerbirliği'ne attığı gol World Soccer'ın Haziran sayısında ayın en güzel 5. golü seçildi.Kazanılan maçlardan sonra oynadığı ve ünü Macaristan'a kadar giden kolbastı oyunuyla dikkat çekti. Oyunu yakın arkadaşı Hasan Üçüncü'den öğrendiğini söyledi.

Yattara, Trabzonspor taraftarı olduğunu belirtmiş ve kendinden Sürmeneli Yattara olarak bahsetmiştir.Altı seneyi aşan Trabzonspor kariyeri ile Trabzonspor'da en uzun süre forma giyen yabancı futbolcudur.Yattara, 2009-2010 futbol sezonu öncesi Trabzon ilinin plaka numarası olan ve taraftar tarafından ilin simgesi olarak benimsenen "61" numarayı giymeye başladı.2010-2011 Sezonunda Trabzonspor'un kaptanı olarak görev yapmaktadır.



Hakkındaki transfer dedikoduları


Yattara'nın bir çok kez Fenerbahçe ile adı transfer dedikodularına karışmıştır. Fenerbahçe'nin yanı sıra, Mayıs 2008'de biten sözleşmesini uzatmadan önce, Beşiktaş ve Galatasaray'ın da Yattara ile ilgilendiği iddia edilmiştir.2008-2009 sezonu başında Katar kulübü Al-Sadd 15 milyon € teklif etmiş ve yönetim tarafından kabul edilmiştir;ancak kulübün son anda parayı yatırmayı geciktirmesi üzerine transfer gerçekleşmemiştir.Gerçekleşmeyen bu transferden sonra basında:"Aynı sakatlık Hüseyin'de de var, o oynuyor, Yattara niye oynamıyor?" diye sorular sorulmuş, Yattara da bunlara cevaben:"Bilerek veya tepki için oynamadığım iddiaları çok çirkin... Nasıl böyle bir şey düşünülebilir." demiştir.Yine aynı yılın ara sezon transfer döneminde adı Real Madrid ile anılmıştır.Ayrıca Yattara, Trabzonspor'a gelmeden önce Chelsea'den teklif aldığını söylemiştir.


Başarıları

Yattara'nın kulüp kariyerindeki en büyük başarılar, Trabzonspor'la 2002-03, 2003-04 ve 2009-2010 sezonlarında kazandığı; Fortis Türkiye Kupası şampiyonlukları ve 2010 Süper Kupa şampiyonluğudur.Ayrıca, eski adı Türkiye Birinci Ligi olan Spor Toto Süper Lig'de 2003-2004 futbol sezonunda takım arkadaşı Gökdeniz Karadeniz'in önünde asist kralı olmuştur.



Kişisel yaşamı

14 kardeşi bulunan Yattara'nın babası Salifou da eski bir futbolcudur.Yattara, Aminata Pendessa ile evli olup, Salifou Junior ve Amadu Pokou adında iki çocuğu vardır.Kendisi gibi futbolcu olan oğlu Salifou Junior, Trabzonspor'un altyapısında mücadele etmektedir.Yattara, dininin İslam olduğunu açıklamıştır.
Yattara'nın, Konakri'de kurduğu FC Pokou ve Espaire de Yattara, adında iki futbol kulübü vardır.Yattara, bu takımlardaki iyi oyuncuları pazarlamak için kısa bir dönem menajerlik de yapmıştır.Kardeşi Naby Yattara, Gine Millî Futbol Takımı'nda ve Fransa Lig 2'deki AC Arles-Avignon takımında kalecilik yapmaktadır.
Estetik futbolundan dolayı, Gine'de kendisine "Poku" lakabı takıldı.




Sponsorluk ve tanıtım anlaşmaları


Yattara, 2008-09 futbol sezonu öncesi Avea ve Türk Telekom ile birlikte yapılan anlaşmayla,hizmete sunulan Trabzoncell'in reklam filminde oynadı.Trabzonspor'a gelmeden önce, Belçika'da iki firmanın tanıtım çekimlerinde de yer alan Yattara, Haziran 2005'te Mavi Show Jeans adlı kot firmasının tanıtım katalogları için objektiflerin karşısına geçti.Eylül 2005'te Lotto Sport Italia ile yaptığı özel anlaşmayla; kramponlarının ve diğer giyim eşyalarının karşılanmasını İtalyan şirketine bıraktı.Yine aynı yıl, zamanın Beşiktaşlı futbolcusu Ahmed Hassan ile Lotto'nun katalog çekimlerine katıldı.



Türk vatandaşlığı başvurusu


Yattara, Türkiye'deki 5 yılını doldurduktan sonra, Türk vatandaşlığı için başvurdu.Ancak, Gine ve Türkiye arasında çifte vatandaşlık anlaşması olmadığından süreç uzadı. Bunun üzerine Yattara, Türkçe'yi rahatlıkla konuşabilmesine rağmen; küskünlüğünü dile getirmek için bir süre basın toplantılarında tercüman eşliğinde Fransızca konuşmuştur.29 Ekim 2010'da Türk vatandaşlığına kabul edildiği açıklanmıştır. Eski takım arkadaşı Hasan Üçüncü'nün soyadını alarak; İbrahim Üçüncü adını almıştır.​