Hoşgeldin Misafir

İçerik Paylaşırken Hangi Kanunlara Dikkat Etmeliyiz?

Stronger_Cracker

25 Tem 2022
6,408 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Forumumuzda siber güvenlik, eğitim, sertifika, teknik rehber, ekran görüntüsü, log örneği, ağ yapısı, hata ekranı ve zaman zaman gerçek sistemlerden alınmış çıktılar paylaşılabiliyor.

İşin teknik tarafı kadar hukuki tarafı da önemli.

Çünkü bazen iyi niyetle paylaşılan bir içerik;
  • kişisel veri ihlaline,
  • yetkisiz erişim tartışmasına,
  • telif hakkı sorununa,
  • veya hukuka aykırı içerik paylaşımına dönüşebiliyor.

Bu yüzden sitede içerik üretirken bize en çok temas eden temel mevzuatları kısa kısa bir başlıkta toparlayalım istedim.

1) Türk Ceza Kanunu açısından bilişim suçları

Bilişim hukuku denince en çok bilinen başlıklardan biri, Türk Ceza Kanunu içindeki bilişim suçlarıdır.

Özellikle şu maddeler dikkat çeker:
  • TCK 243: Bilişim sistemine girme
  • TCK 244: Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme
  • TCK 245: Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması

Yani özetle:
Bir sisteme izinsiz girmek, sistem işleyişini bozmak, veriyi silmek/değiştirmek ya da hukuka aykırı teknik müdahale yapmak “merak ettim baktım” diye geçiştirilecek işler değildir.

Bunun bize bakan yönü şudur:
  • Gerçek sistemlere yönelik izinsiz deneme yapılmamalı
  • Canlı kurum verisi paylaşılmamalı ;)
  • “PoC” diye gerçek hedefe yönelik saldırı anlatımı verilmemeli
  • Log, ekran görüntüsü ve panel görselleri anonimleştirilmeden paylaşılmamalı

2) 5651 sayılı Kanun neden önemli? (İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN)

Forumlar, web siteleri ve çevrim içi platformlar için 5651 sayılı Kanun çok önemlidir.

Bu kanun internet ortamındaki yayınlar, içerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı ve bazı sorumluluk alanlarını düzenler.

Bizim tarafta bunun pratik karşılığı şu:
  • Foruma yazılan içerik “nasıl olsa kullanıcı yazdı” diye tamamen sorumsuz alan değildir
  • Hukuka aykırı içerik, ihlal, kişilik hakkı veya özel hayat ihlali şikayetlerinde süreç önemlidir
  • İçerik kaldırma, düzenleme, kayıt tutma ve platform sorumluluğu tarafı hafife alınmamalıdır

Özellikle teknik forumlarda “ifşa”, “dump”, “panel görüntüsü”, “veri tabanı örneği”, “müşteri listesi”, “kimlik bilgisi”, “gsm”, “mail listesi” gibi içerikler ciddi risk üretir.

3) KVKK: Sertifika, ekran görüntüsü ve kullanıcı verisi paylaşırken dikkat

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (kvkk)
, bizim gibi forumlar ve eğitim toplulukları için en hassas alanlardan biridir.

Çünkü aşağıdaki veriler çoğu durumda kişisel veri sayılabilir:
  • Ad soyad
  • E-posta adresi
  • Öğrenci numarası
  • IP bilgisi
  • Telefon numarası
  • Kullanıcı adı
  • Sertifika üzerindeki kimlik bilgileri
  • Sınav sonucu, başarı belgesi, ekran görüntüsü

Mesela bir sertifika görseli paylaşırken üzerinde kişinin açık adı soyadı, belge numarası, QR bilgisi veya doğrulama bağlantısı varsa dikkat gerekir.

Aynı şekilde hazır sistemlerde:
  • Moodle ekran görüntüsü
  • BBB oturum listesi
  • Yoklama ekranı
  • OBS veya kurum paneli görüntüsü
  • Destek kaydı ekranı
  • Güvenlik duvarı users logları

gibi paylaşımlarda kişisel veriler görünüyorsa doğrudan paylaşmak doğru değildir.

Önemli not:
KVKK 2026’ Şubat'da da açık rıza ile aydınlatma metinlerinin ayrı hazırlanması gerektiğini ayrıca vurguladı. Yani “tek metinle her şeyi hallederiz” yaklaşımı güvenli bir yaklaşım değildir.

4) Eğitim notu, PDF, video ve sertifika içeriğinde telif boyutu

Siber güvenlik ve yazılım eğitimlerinde sık yapılan hatalardan biri de budur:
başkasına ait PDF, eğitim notu, kurs videosu, özel hazırlanan sunum veya ücretli içerik sanki serbestmiş gibi paylaşılabiliyor.

Burada telif ve eser hakkı boyutu unutulmamalı.

Yani:
  • Bir eğitmenin özel notlarını izinsiz paylaşmak
  • Ücretli eğitimin PDF’ini yaymak
  • Kapalı platform içeriğini kopyalamak
  • Sertifika üretim şablonlarını izinsiz dağıtmak ciddi sorun çıkarabilir.

Forumda en güvenli yaklaşım:
  • Tam dosyayı paylaşmak yerine resmi kaynağa yönlendirmek
  • Alıntı yapılacaksa sınırlı ve kaynak belirterek yapmak
  • Ücretli/özel içeriği kopyalamamak

5) Sitede güvenli paylaşım için basit kural seti

Bence forumda bu çizgi net olmalı:

1. Gerçek kurum, gerçek kullanıcı, gerçek sistem verisini paylaşma
  2. IP, mail, kullanıcı adı, öğrenci numarası, belge numarası gibi alanları maskele
  3. Canlı sisteme saldırı niteliğinde içerik verme
  4. Yetkisiz erişimi teşvik eden anlatım yazma
  5. Telifli eğitim materyalini doğrudan yükleme
  6. Sertifika veya başarı belgesi paylaşırken kişisel verileri kapat
  7. Şüpheli hukuki durumda resmi kaynak ver, yorumda kesin hüküm kurma

Teknik topluluklarda bilgi paylaşımı çok kıymetli ama teknik doğruluk kadar hukuki farkındalık da gerekiyor.

Özellikle siber güvenlik alanında;
“öğrenmek”, “test etmek”, “incelemek”, “göstermek” ve “ifşa etmek” birbirine benzeyen ama hukuken aynı olmayan şeylerdir.

Bu yüzden hem kendimizi hem forumu koruyacak bir paylaşım kültürü oluşturmamız lazım.

Dark-Wise

Dark-Wise

Özgür Filistin 🌹Özgür Doğu Türkistan
"Karanlıkta Yolunu Aydınlatan Bir Hilal Vardır"
12 Şub 2022
1,181 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Benim paylaşımları haber içeriklidir ve İddia Ediliyor diyorum net bilgi değildir. Çalınan bilgileri paylaşmıyorum kaynağını paylaşmıyorum, sadece haber kısmını paylaşıyorum. Firmalar sonradan açıklamalarda yapanlar oldu, zaten sanalda haberler dönüyor. içerik sorun olacak yayınlamam ama zaten Bilgilerimiz ekmek peynir olmuş. :sneaky:

YARBAY

28 Haz 2025
1,341 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Çok şükür makalelerimiz, kendimizin ürettiği makalelerdir. Emek hırsızlığı yapmak bize ters . Siber alanda başlattığımız tek bir konu var onda da her konuda "TCK" maddelerini vurgulayıp uyarılarımızı yapıyoruz. Bizim hedefimiz balık yemek değil, balık tutmayı öğretmek. Bu yüzden hassas içeriklere özen gösteriyoruz

teksass

9 Kas 2022
1,434 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Çok şükür makalelerimiz, kendimizin ürettiği makalelerdir. Emek hırsızlığı yapmak bize ters . Siber alanda başlattığımız tek bir konu var onda da her konuda "TCK" maddelerini vurgulayıp uyarılarımızı yapıyoruz. Bizim hedefimiz balık yemek değil, balık tutmayı öğretmek. Bu yüzden hassas içeriklere özen gösteriyoruz
uyarlaması yapıyoruz dedın makalelerın hepsını yapan yapay zeka var kımse ınsana yazdırmıyor gidiyo chatgpt vs paralı premıum hesap yaptırıyor gordumde bilginiz olsun balık tutmayı ogrenmek isteyen kısıler yasa dısı seylere bulasmaz ama bulasan opuyorlar ulkede adaletın a sı kalmadı

Son düzenleme:

teksass

9 Kas 2022
1,434 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
belirttin kanun resmi olarak varsa noter tastık kaydı gecerlı mahkemede eger tasdik belgesı yoksa gecmez mahkemede ulkede 55 bin ustunde dava olan seyde tutup 2) 5651 sayılı Kanun neden önemli? (İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA KANUN) bu madde bakıcak ılk oncelıgı belgesı olur en ufak mahkeme uzlasma arabuluculuk onerıyor kabul etmezsen mahkeme masrafını hem arabuculugun ucretı yargı gideri olarak alıyor acık net kımse bu kadar fazla mahkeme olan ulkede ugrascanı sanmam ekleme yapayım icerik olsa yasal gizligi olsa verisi kvk ıcerıgı data olsa vpn giris olsa hepsıne erısım hakkı var baska dıyecegım yok fark etmıyor hersekılde herkesı bulması kolay ıstedıgı zaman

Son düzenleme:

YARBAY

28 Haz 2025
1,341 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
uyarlaması yapıyoruz dedın makalelerın hepsını yapan yapay zeka var kımse ınsana yazdırmıyor gidiyo chatgpt vs paralı premıum hesap yaptırıyor gordumde bilginiz olsun balık tutmayı ogrenmek isteyen kısıler yasa dısı seylere bulasmaz ama bulasan opuyorlar ulkede adaletın a sı kalmadı
Hakkındır haklısın hocam. Ama herkes herkes kadar müsait olamıyor zaman tasarruffu önemli, noktalama işaretleri paragraf başlıklar vs önemli bu gelişen çağda bu gibi llmlerden faydalanmak istemeyen çok nadirdir artık. Elbette ki llm ler kullanılacak, ama faideli kullanmak bir yana okumadan copy paste bir yana. Şahsım adıma söyliyim en azından llm ile ürettiğim makalenin üzerinden en 4 5 günde ben ugraşıyorum.

teksass

9 Kas 2022
1,434 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Hakkındır haklısın hocam. Ama herkes herkes kadar müsait olamıyor zaman tasarruffu önemli, noktalama işaretleri paragraf başlıklar vs önemli bu gelişen çağda bu gibi llmlerden faydalanmak istemeyen çok nadirdir artık. Elbette ki llm ler kullanılacak, ama faideli kullanmak bir yana okumadan copy paste bir yana. Şahsım adıma söyliyim en azından llm ile ürettiğim makalenin üzerinden en 4 5 günde ben ugraşıyorum.
okumadan paste yapan gormedım dun makelecı adam yurtdısına 1500 euroluk 500 sayfa ustunde ıcerıgı yazdırdı yabancı prımeum hesapla trde yapan var yapay zeka yazdırdı metnı ıcerıgı word belgesıne alıp yazım hatasını duzeltıp alıcısına verıyor turkiye herkes yapay zeka gecti nadır makela yazdıran normal cıkar artıkca bu sıstem gelıstıkce normale gerek kalmayacak sıstemlerı entregesı yapılır api acık kod sunucak ust paket alanlara otomatık yapay zeka domain oneri aracı gibi

YARBAY

28 Haz 2025
1,341 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
okumadan paste yapan gormedım dun makelecı adam yurtdısına 1500 euroluk 500 sayfa ustunde ıcerıgı yazdırdı yabancı prımeum hesapla trde yapan var yapay zeka yazdırdı metnı ıcerıgı word belgesıne alıp yazım hatasını duzeltıp alıcısına verıyor turkiye herkes yapay zeka gecti nadır makela yazdıran normal cıkar artıkca bu sıstem gelıstıkce normale gerek kalmayacak sıstemlerı entregesı yapılır api acık kod sunucak ust paket alanlara otomatık yapay zeka domain oneri aracı gibi
hocam var zaten bahsettiğin sistemler llm ile üretilen çıktıları bir insan düşüncesiyle , kaleminden çıkmış gibi sunuyor. Her türlü platfordan da eğitim kurumlarından da vs geçerli not alıyor. Aklını kullanan bu işi paraya döküyor. gerisi yetindiğiyle kalıyor

teksass

9 Kas 2022
1,434 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Hayırlı uyurlu olsun vpn erısım kurulum girişler tum operatorden yasaklancak telefonlar dahil onaylandı herkese gecmıs olsun artık resmilesti meclısten btkdan gecti karar hızlıca uygulancak

CwMuhibban

20 Ara 2025
67 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Hayırlı uyurlu olsun vpn erısım kurulum girişler tum operatorden yasaklancak telefonlar dahil onaylandı herkese gecmıs olsun artık resmilesti meclısten btkdan gecti karar hızlıca uygulancak
Selamınaleyküm dönem dönem bazı VPN servislerine ait sunucu ip adresleri hali hazırda yasaklanıyor zaten fakat VPN sağlayıcılar yeni ip adresleri atayarak bu süreci geçiyor eğer tüm VPN sağlayıcılarının yasaklanmasına dair bir karar varsa bizimle resmi yazıyı paylaşır mısınız?

teksass

9 Kas 2022
1,434 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Selamınaleyküm dönem dönem bazı VPN servislerine ait sunucu ip adresleri hali hazırda yasaklanıyor zaten fakat VPN sağlayıcılar yeni ip adresleri atayarak bu süreci geçiyor eğer tüm VPN sağlayıcılarının yasaklanmasına dair bir karar varsa bizimle resmi yazıyı paylaşır mısınız?
belgesı resmıyetı olmayan turkiye olsa yurtdısı fırması olsa turkiye btk kurallarına serverlerı olmayan kımse kullanamayacak yasaklandı meclısten gectı hızlıca operatorlere ıletımı yapıcaklar karar meclısten gecelı 2 saat oluyor sosyal medya kadar dustu yazı dunyadan haberınız yok avukatlar 2026 subat konusulması yapılan sey haberınız yoksa dıyecegım yok bu yasak resmi oldu btk onay gectı an operatorler uygulaması yapmak zorunda turkiye eskı turkiye degil normal avukat dedı ankara btk avukatı

Son düzenleme: