iPhone İşlemcili Ucuz MacBook Geliyor: Çıkış Takvimi ve İlk Detaylar
Apple sonunda uzun süredir konuşulan uygun fiyatlı MacBook hamlesini gerçeğe dönüştürmeye hazırlanıyor. Yeni modelin kalbinde, iPhone 16 Pro’da kullanılan A18 Pro çipi yer alacak. Hedef doğrudan Chromebook piyasası.
A18 Pro Gücü ile Yeni Nesil Giriş Segmenti
Yeni 13 inç MacBook, Apple’ın kendi telefon işlemcisinden güç alacak. Yani artık M serisinden değil, doğrudan A serisinden bir çip geliyor.
Performans tarafında A18 Pro, M4’ten yaklaşık %40 daha zayıf ama M1 seviyesine yakın bir CPU gücü sunuyor.
Grafik kısmında ise M1’i bile geçtiği söyleniyor. Bu da cihazın günlük kullanım, eğitim, içerik tüketimi ve hafif üretkenlik işleri için gayet yeterli olacağı anlamına geliyor.
Bağlantı ve Donanım Detayları
A18 Pro çipinde Thunderbolt desteği bulunmuyor, bu yüzden yeni MacBook’ta sadece standart USB-C portları olacak.
RAM tarafında 8 GB sınırı korunuyor, depolamada ise 256 GB ve 512 GB SSD seçenekleri bekleniyor.
Yani cihaz tamamen giriş seviye bir kullanıcıyı hedefliyor ama Apple kalitesinden ödün vermeden.
Tasarım: İnce, Hafif ve Renkli
Yeni modelin tasarımı modern MacBook Air çizgilerinde olacak: ince, hafif ve sade.
Söylentilere göre gümüş, mavi, pembe ve sarı gibi renk seçenekleri planlanıyor. Bu da özellikle öğrenci ve genç kullanıcılar için cihazı daha çekici hale getiriyor.
Ekran tarafında 13 inç IPS panel kullanılacak ve çözünürlük MacBook Air seviyesinde olacak.
Fiyat: Gerçek Anlamda “Uygun” MacBook
Ming-Chi Kuo’nun raporuna göre fiyat 599 - 699 dolar aralığında olacak.
Bu, 999 dolardan başlayan MacBook Air modellerine kıyasla ciddi anlamda ucuz.
Apple’ın amacı burada açık: Eğitim kurumları ve Chromebook kullanıcılarını kendi ekosistemine çekmek.
Üretim ve Çıkış Takvimi
Yeni MacBook’un üretimi 2025’in son çeyreğinde başlayacak.
Yıl bitmeden resmi olarak duyurulması, en geç 2026’nın ilk çeyreğinde ise satışa çıkması bekleniyor.
Apple bu cihazla, uzun zamandır planladığı “giriş seviyesi MacBook serisinin” ilk adımını atmış olacak.
Hedef Kitle: Öğrenciler ve Eğitim Pazarı
Bu modelin ana hedefi, eğitim sektöründe Chromebook’ların karşısına dikilmek.
A18 Pro’nun düşük güç tüketimi sayesinde pil ömrü uzun olacak.
macOS’in optimizasyonlarıyla birleştiğinde, günlük işler ve üretkenlik yazılımlarında yüksek verimlilik sunacağı tahmin ediliyor.
Uygun fiyat, taşınabilirlik ve Apple ekosistemine entegrasyon ile bu modelin öğrenciler arasında çok tutulması bekleniyor.