Esenlikler, bugün sizlerle işletim sistemleri hakkında bilgi paylaşmak ve bilgi edinmek için bu konuyu açıyorum.
öncelikle windows harici işletim sistemlerinin, özellikle linux ve ubuntu tabanlı işletim sistemleri, sanal makine haricinde kullanılması gerçekten zorlayıcı olabiliyor. Bunun sebebi ise linux veya ubuntu tabanlı işletim sistemlerinde her şeyi kendinizin yapması gerekmesi. Bu yüzden ana işletim sistemi olarak kullanmak yerine sanal makine(VMware ve Vitrual Box gibi) içerisinde kullanmak daha yararlı olacaktır. Bir yandan kendi günlük kullanımınız için işlevli bir işletim sistemi kullanabiliyorsunuz hemde sanal makinede bildiğim kadarıyla sizi birnevi gizliyor ve hasar büyük oranda sanal makinede oluyor. Yani siz yanlışlıkla virüslü bir siteye girdiğinizde virüs direkt olarak sizin makinenize bulaşmıyor. Her neyse kendi konumuz olan Linux işletim sistemi zorluklarına geri dönelim. Windowsta adını tam olarak bilmediğim ama elimden geldiğince açıklayacağım bir özellik var, Windows işletim sistemli bir makineyi Samsung marka bir yazıcıya bağladınız diyelim. Bu durumda makinenizdeki bir pdf dosyasını veya mümkün olan dosyaların çıktısını basit bir şekilde çıkarabilirsiniz. Ancak Linuxta bu böyle değildir, çünkü Windowsun aksine Linux işletim sisteminin Samsung yazıcısıyla bir bağlantısı veya senkronizasyonu bulunmamakta. Windows büyük bir işletim sistemi ve fazlaca tercih edilmesinden dolayı yazıcı gibi makineler windows senkronizasyonlu üretilir. Linuxta ise kendiniz senkronizasyonu sağlamalısınız ki bu hem uğraştırıcı hemde hatalar almaya müsait bir hareket. Üstelik ne kadar güvenilir olduğu tartışmaya açık şekilde Windows'un kendi defender özelliği bulunmakta fakat Linuxta bu yok ve internette dolaşırken daha dikkatli olmanız gerekiyor.
Asıl konu olan işletim sistemi önerisi,
Öncelikle işletim sistemini ne için kullandığınız önemli, ben bugün hack ile uğraşanlar için bilindik işletim sistemlerinden bahsedeceğim.
öncelikle windows harici işletim sistemlerinin, özellikle linux ve ubuntu tabanlı işletim sistemleri, sanal makine haricinde kullanılması gerçekten zorlayıcı olabiliyor. Bunun sebebi ise linux veya ubuntu tabanlı işletim sistemlerinde her şeyi kendinizin yapması gerekmesi. Bu yüzden ana işletim sistemi olarak kullanmak yerine sanal makine(VMware ve Vitrual Box gibi) içerisinde kullanmak daha yararlı olacaktır. Bir yandan kendi günlük kullanımınız için işlevli bir işletim sistemi kullanabiliyorsunuz hemde sanal makinede bildiğim kadarıyla sizi birnevi gizliyor ve hasar büyük oranda sanal makinede oluyor. Yani siz yanlışlıkla virüslü bir siteye girdiğinizde virüs direkt olarak sizin makinenize bulaşmıyor. Her neyse kendi konumuz olan Linux işletim sistemi zorluklarına geri dönelim. Windowsta adını tam olarak bilmediğim ama elimden geldiğince açıklayacağım bir özellik var, Windows işletim sistemli bir makineyi Samsung marka bir yazıcıya bağladınız diyelim. Bu durumda makinenizdeki bir pdf dosyasını veya mümkün olan dosyaların çıktısını basit bir şekilde çıkarabilirsiniz. Ancak Linuxta bu böyle değildir, çünkü Windowsun aksine Linux işletim sisteminin Samsung yazıcısıyla bir bağlantısı veya senkronizasyonu bulunmamakta. Windows büyük bir işletim sistemi ve fazlaca tercih edilmesinden dolayı yazıcı gibi makineler windows senkronizasyonlu üretilir. Linuxta ise kendiniz senkronizasyonu sağlamalısınız ki bu hem uğraştırıcı hemde hatalar almaya müsait bir hareket. Üstelik ne kadar güvenilir olduğu tartışmaya açık şekilde Windows'un kendi defender özelliği bulunmakta fakat Linuxta bu yok ve internette dolaşırken daha dikkatli olmanız gerekiyor.
Asıl konu olan işletim sistemi önerisi,
Öncelikle işletim sistemini ne için kullandığınız önemli, ben bugün hack ile uğraşanlar için bilindik işletim sistemlerinden bahsedeceğim.
- Windows
Windows işletim sistemi üstteki paragrafta bahsettiğim gibi oldukça işlevli ve gündelik kullanım için gayet ideal bir işletim sistemidir. Emin değilim ama hack konularında bilgili ve tecrübeli bir arkadaşım bana işletim sisteminin Windows olmasının çok bir şey değiştirmediğini yine normal Hack işlerini Windows üzerindende halledebileceğimi söylemişti. Sanırım bilgisayarı onun kadar iyi bilmediğim için ne kadar doğru olduğundan emin değildim. Ama şuanda azda olsa fikir sahibi olarak söyleyebilirimki gizliliğiniz muhtemelen garanti olmaz, ki zaten günümüzde internette anonim olmak gerçekten aşırı zor, ama hack işlerinizi yeteri kadar bilginiz varsa rahatlıkla halledebilirsiniz. Bunun en büyük örneği Video Oyunları hileleri, örneğin Valorant ve CS2 gibi oyunlar için yazılmış hileler Windows üzerinden yazılıyor.(hile yapmayınız!)
- MACOS
Apple bilgisayarların işletim sistemidir, Linux tabanlı bir işletim sistemidir ve hack için kullanımı Linux tabanlı olmasından dolayı çok işlevlidir. Üstelik güvenlik duvarı bulunmakta. Kullanabilmek için yeterli bilgi birikimine sahip olmanız bir yere kadar yeter.
- Kali Linux
Evet gelelim şimdi başlangıç düzey ve orta düzeyin vazgeçilmezi Kali Linux. Kali Linux siber güvenlik uzmanları tarafından geliştirilen ve etik hacker(Beyaz Şapkalı Hacker) simülasyonu olarak düşünebileceğiniz bir işletim sistemi. Bu işletim sistemi başlangıç seviyesi için oldukça uygundur çünkü içerisinde hali hazırda geliştirilmiş bir sürü farklı alanlarda kullanabileceğiniz toollar bulunmakta. Ancak söylediğim gibi bu işletim sistemi siber güvenlik uzmanları tarafından geliştiriliyor ve içerisinde kullandığınız toollar yaptığınız şeyler şuana kadar kanıt var mı bilmiyorum ama takip edilebildiği söyleniyor. Başlangıç seviyesinde belli tecrübeye ulaşmak için ve bilgi birikimini arttırmak için ideal bir işletim sistemi fakat dikkatli olmanız önerilir çünkü yasadışı olsa da siyah şapkalı hacker(kötü) ve gri şapkalı hacker(tarafsız, kendi işine geliyosa) başta olmak üzere gerçek siber güvenlik uzmanları da daha işlevli, gizli ve rahat olduğu için farklı işletim sistemleri kullanıyor.
Konumuzun sonuna geldik, eğer bilgi yanlışlarım ve eksiklerim varsa şimdiden özür diliyorum, Bildiğim kadarıyla işletim sistemlerini anlattım. Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim.
burdaki bilgiler benim bildiklerimdir, işinize yaradıysa onur duydum. Benim gibi başlangıç seviyesinde meraklı bireyler için söylüyorum, Unutmayın ki bu işler çokça okumak, deneyimlemek, araştırmak şartlarını istiyor. Eğer hevesle yapıyorsanız hevesinizi kıracak şeyler illaki olacaktır ama önemli olan pes etmemektir. Kinlenip öfkelenip böyle işlere yeltenmenn sonu iyi bitmeyecektir.
üsttekilerden bağımsız olarak, daha farklı ve işlevli, tercih edilebilecek başka işletim sistemleri öneriniz var mıdır? eğer yardımcı olursanız çok sevinirim.
Bol sağlık ve bol bilgiyle kalınız,
İyi günler, İyi akşamlar, ve esenlikler dilerim