Hoşgeldin Misafir

İTÜ’de “beyaz şapkalı” hackerlar yetişiyor

By_N4rK0ZzZzz

10 Ocak 2023
2,049 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Yükseköğretim Şurası Başkanlığı (YÖK) ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ortasında imzalanan protokol kapsamında kurulan İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu, bu yıl 25 öğrenci kabul etti.

Öğretim lisanı en az yüzde 30 İngilizce olarak belirlenen okulda, öğrencilere siber güvenlik alanındaki temel hususların yanı sıra güvenlik teknolojileri, ağ güvenliği, sızma testleri ve bilgi tahlili üzere hususlarda eğitim veriliyor.
Okulda, makûs gayeli yazılımlara ve siber taarruzlara karşı Siber Vatan’ın koruyucusu “beyaz şapkalı” hackerların (iyi niyetli siber güvenlik uzmanı) yetiştirilmesi hedefleniyor.

İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Kemal Bıçakcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl açılan okula 25 öğrenci aldıklarını söyledi.

Okulda öğrencilerin 1 yıl İngilizce hazırlık, 2 yıl da ön lisans eğitimi alacağını belirten Bıçakcı, “Öğrencilerin siber güvenlik derslerinden evvel ön hazırlık yapmaları, altyapıyı sağlam kurmaları gerekiyor. Bu kapsamda öğrenciler eğitimlere programlama, ağ ile bilişim teknolojileri, işletim sistemleri üzere derslerle başlıyor. Bunun yanında öğrenciler siber güvenliğe giriş ve ardından de daha özelleşmiş siber güvenlik dersleri alıyorlar.” tabirlerini kullandı.

Bıçakcı, öğrencilerin penetrasyon testleri, taşınabilir uygulamaların güvenliği, siber olaylara müdahale üzere hususlarda eğitim alacaklarını anlattı.

Öğrencilerin okulun dördüncü periyodunda ise staj yapacakları bilgisini veren Bıçakcı, “Yani okulda aldıkları eğitimle yetinmiyorlar. Öğrenciler, bu eğitimlerini birebir vakitte uygulamaya da geçirme bahtına sahip oluyorlar.” dedi.

Bıçakcı, İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu’nu tercih eden öğrencilerin 4 yıllık bir lisans programında okumak yerine, ön lisan programı okumayı tercih ettiğini belirterek, “Siber güvenliğin çok kıymetli bir alan olması, ileride hoş bir meslek yapma imkanı sunulan bir program olmasından kaynaklı öğrencilerin ilgisi fazla oldu.” diye konuştu.

Okulda ayrıyeten sanallaştırma ve bulut teknolojisiyle ilgili ders yaptıklarını anlatan Bıçakcı, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Yapay zekayla ilgili ders vermeyi hedefliyoruz. Dijitalleşme çağındayız ve daima bir halde dijitalleşiyoruz. Yalnızca bilgisayarlarımızla yahut cep telefonlarımızla internete girmiyoruz. ‘Siber Vatan’ diye bir kavram var. Nasıl ki biz vatanımızı koruyoruz, siber varlıklarımızı da muhafazamız gerekiyor. Ayrıyeten yerli eserlerin geliştirilmesi, yerli uzmanlar tarafından bu sistemlerin denetim edilmesi, taarruzlara karşı gerekli güvenlik tedbirlerinin, savunma sistemlerinin kurgulanması gerekiyor. Bu noktada insan gücüne, insan kaynağına çok gereksinimimiz var. Bu kapsamda meslek yüksekokuluna olan gereksinim belirlenmiş. Plan doğrultusunda da bizim okulumuz açıldı ve eğitim hayatına başladı.”

Prof. Dr. Bıçakcı, İTÜ Siber Güvenlik Meslek Yüksekokulu’ndan mezun olacak öğrencilerin her alanda rahat bir halde iş imkanı bulabileceğini ve aranan elemanlar olacağını söyledi.

Okulda öğrencilere hem akın hem de savunma tekniklerini anlattıklarını kaydeden Bıçakcı, “Hacker yetiştiriyoruz lakin bizim yetiştirdiğimiz hackerlar beyaz şapkalı olanlar. Hasebiyle etik dışı bir faaliyetlerde bulunmaması gerektiğini biz özellikle söylüyoruz. Fakat bu arkadaşlar sızma testleri yapacaklar, ne çeşit zafiyetler olduğunu kurumlara iletecekler, raporlar hazırlayacaklar. O yüzden hücum yollarının de öğrenilmesi programın değerli bir başka emeli. Gayemiz siber güvenlik uzmanları yetiştirmek.” sözlerini kullandı.