müminbiri
- 13 Ağu 2025
- 1,324 Mesaj
- TIM Görevleri
- 1
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Merhabalar ben yues25 Lojistik grup adına paylaşılan Java ile E-Ticaret Backend Sistemi Tasarımı Nasıl Yapılır? adlı makalesinde sizi görmekten mutluyum.
⧽ Java ile E-Ticaret Backend Sistemi Tasarımı Nedir ?
E-ticaret sektörü her geçen yıl büyümeye devam ederken, bu alanda kullanılan yazılım altyapıları da daha karmaşık ve ölçeklenebilir hale geliyor. Backend geliştirme becerilerimi ileri seviyeye taşımak ve gerçek dünya senaryolarını deneyimlemek amacıyla Java kullanarak sıfırdan bir e-ticaret backend sistemi tasarladım.Bu süreçte kullanıcı yönetiminden sipariş sistemine, ürün yönetiminden ödeme entegrasyonlarına kadar birçok önemli modül üzerinde çalışma fırsatı buldum. Bu yazıda geliştirdiğim sistemin mimarisini ve kullandığım teknolojileri paylaşacağım.
⧽ Projenin Amacı
Projeye başlarken hedefim, modern bir e-ticaret platformunun ihtiyaç duyacağı temel backend altyapısını oluşturmaktı.Sistemin aşağıdaki işlemleri desteklemesini planladım:
- Kullanıcı kayıt ve giriş işlemleri
- Ürün yönetimi
- Kategori yönetimi
- Sepet sistemi
- Sipariş oluşturma
- Ödeme süreçleri
- Stok takibi
- Yetkilendirme ve güvenlik
⧽ Kullanılan Teknolojiler
Backend tarafında performanslı ve sürdürülebilir bir yapı oluşturmak için şu teknolojilerden yararlandım:- Java 21
- Spring Boot
- Spring Security
- Spring Data JPA
- Hibernate
- MySQL
- JWT Authentication
- Maven
- RESTful API
- Docker
⧽ Sistem Mimarisi
Projeyi katmanlı mimari yaklaşımına göre tasarladım.Temel katmanlar şunlardan oluşuyor:
⧽ Presentation Layer
API isteklerinin karşılandığı katman.Bu katmanda:
- Controller yapıları
- HTTP istekleri
- Response yönetimi
⧽ Service Layer
İş kurallarının bulunduğu katman.Örneğin:
- Sipariş oluşturma
- Stok kontrolü
- İndirim hesaplamaları
⧽ Repository Layer
Veritabanı işlemlerinin yürütüldüğü katman.Bu yapı sayesinde kod okunabilirliği ve sürdürülebilirliği önemli ölçüde arttı.
⧽ Kullanıcı Yönetimi
E-ticaret sistemlerinin temelinde kullanıcı yönetimi bulunuyor.Bu nedenle ilk olarak:
- Üye olma
- Giriş yapma
- Şifre güncelleme
- Profil düzenleme
Kullanıcı şifrelerini düz metin olarak saklamak yerine güvenli hash algoritmaları kullanarak veritabanında depoladım.
⧽ Yetkilendirme ve Güvenlik
Güvenlik tarafında JWT tabanlı kimlik doğrulama sistemi kullandım.Kullanıcı giriş yaptıktan sonra kendisine bir erişim tokenı oluşturuluyor.
Bu token sayesinde:
- Kullanıcı doğrulanıyor
- Yetkiler kontrol ediliyor
- API güvenliği sağlanıyor
⧽ Ürün Yönetim Sistemi
Ürün modülü e-ticaret altyapısının en önemli bölümlerinden biri oldu.Her ürün için şu bilgileri sakladım:
- Ürün adı
- Açıklama
- Fiyat
- Stok miktarı
- Kategori bilgisi
- Görsel URL'leri
⧽ Kategori Yapısı
Kullanıcıların ürünleri daha kolay bulabilmesi için kategori sistemi geliştirdim.Örnek olarak:
- Elektronik
- Giyim
- Ev ve Yaşam
- Spor
- Kitap
Ayrıca alt kategori desteği ekleyerek daha esnek bir yapı kurdum.
⧽ Sepet Sistemi
Sepet modülü kullanıcı deneyimi açısından kritik bir öneme sahip.Bu modülde kullanıcılar:
- Ürün ekleyebiliyor
- Ürün çıkarabiliyor
- Miktar güncelleyebiliyor
⧽ Sipariş Yönetimi
Sipariş sürecini gerçek e-ticaret sistemlerine benzer şekilde tasarladım.Sipariş oluşturulurken:
- Sepet doğrulanıyor.
- Stok kontrolü yapılıyor.
- Toplam tutar hesaplanıyor.
- Sipariş kaydı oluşturuluyor.
- Stok miktarı güncelleniyor.
⧽ Ödeme Altyapısı
Backend tarafında ödeme işlemleri için entegrasyona uygun bir yapı hazırladım.Doğrudan ödeme almak yerine ödeme servisleriyle haberleşebilecek API katmanı oluşturdum.
Bu yapı ileride:
- Sanal POS
- Kredi kartı işlemleri
- Dijital cüzdan sistemleri
⧽ Stok Yönetimi
Birçok e-ticaret projesinde stok yönetimi göz ardı edilse de oldukça önemlidir.Bu nedenle sipariş tamamlandığında stokların otomatik olarak düşmesini sağladım.
Ayrıca kritik stok seviyelerine ulaşıldığında yöneticilere bildirim gönderilebilecek bir yapı tasarladım.
⧽API Tasarımı
REST prensiplerine uygun API uç noktaları oluşturdum.Örneğin:
- GET /products
- POST /products
- GET /orders
- POST /orders
- GET /cart
Bu yapı sayesinde mobil uygulama veya web arayüzü kolayca backend sistemine bağlanabiliyor.
⧽ Performans ve Ölçeklenebilirlik
Sistem büyüdükçe performansın korunabilmesi için bazı önlemler aldım.Bunlar arasında:
- Sayfalama (Pagination)
- Cache kullanımı
- Veritabanı indeksleme
- Lazy Loading
- Docker konteynerizasyonu
Bu yaklaşımlar yüksek kullanıcı trafiğinde sistemin daha stabil çalışmasına yardımcı oluyor.
⧽ Gelecekte Eklemeyi Planladığım Özellikler
Temel backend sistemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki geliştirmeleri yapmayı planlıyorum:- Redis Cache entegrasyonu
- Elasticsearch ürün arama sistemi
- Mikroservis mimarisi
- RabbitMQ ile mesaj kuyruğu
- Bildirim sistemi
- Kampanya yönetimi
- Kupon ve indirim modülü
- Çoklu dil desteği
- Çoklu para birimi desteği
⧽ Sonuç;
Java ile sıfırdan bir e-ticaret backend sistemi geliştirmek, kurumsal yazılım geliştirme süreçlerini anlamak açısından oldukça değerli bir deneyim oldu. Kullanıcı yönetimi, sipariş süreçleri, güvenlik, veritabanı tasarımı ve API geliştirme gibi birçok kritik konuda pratik yapma fırsatı elde ettim.Günümüzde başarılı e-ticaret platformlarının arkasında güçlü ve ölçeklenebilir backend sistemleri bulunuyor. Java ve Spring Boot ekosistemi ise bu tür sistemleri geliştirmek için hâlâ en güçlü seçeneklerden biri olarak öne çıkıyor.
Makalemi okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın.
LOJİSTİK TİM SUNDU
LOJİSTİK TİM SUNDU