Hoşgeldin Misafir

Kali Linux Nessus Kullanım

NasyoneL

NasyoneL

Karanlık Özgürlüktür
25 Ağu 2017
25,060 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Bu yazıda Nessus kurulumu ve Nessus ile Network Penetration Test işlemlerinin nasıl yapılacağına değiniyor olacağız. İlk olarak Nessus nedir diyerek başlayabiliriz.

Nessus : Ağlar arası ve web uygulamalarında güvenlik testi yapmaya yarayan bir pentest aracıdır. Oluşturulan tarama profilleri ile, bir network veya belirli hostlar taranıp, güvenlik açıklıkları keşfedilebilir.​

Nessus Home versiyonu ücretsiz bir pentest aracıdır ve Linux dışında diğer işletim sistemlerinde de kullanılabilir. Diğer versiyonları ücretli olup versiyon farkına göre yıllık ödemeler yapabilirsiniz.​

052817_2131_NessusKurul1.jpg

Ücretsiz versiyonunun diğer versiyonlarında farkı 16 adet IP taraması gerçekleştiriyor olabilmenizdir.​

Nessus’u indirmek için ‘ www.tenable.com‘ adresine giriş yapıp üst menüdeki ‘Products’ kısmına tıklayıp oradan ‘Nessus Download’ adresine giriş yapıyoruz.​

052817_2131_NessusKurul2.png
Resim-1​

Karşımızda işletim sistemlerinin olduğu bölüm çıkmaktadır. Hangi sistem üzerinde kullanacaksanız o sistemin üzerine tıklayınız. Ben Kali Linux üzerine kurulum yapacağım.​

052817_2131_NessusKurul3.png
Resim-2​

File yazan kısımdaki link’e tıklayarak indirme işlemini gerçekleştiriyoruz.​

İndirme işlemi gerçekleştirdikten sonra terminal ekranını açıp aşağıdaki gibi dosyanın indiği klasöre gelip ‘ dpkg -i Nessus-6.10.4-debian_amd64.deb ‘ komutunu girerek kurma işlemini başlatıyoruz.​

052817_2131_NessusKurul4.png
Resim-3​

Paket kurulum işlemi tamamlandıktan sonra ‘/etc/init.d/nessusd start’ yazarak nessus servisini başlatma işlemini gerçekleştiriyoruz.​

052817_2131_NessusKurul5.png
Resim-4​

Nessus servisimizi başlattıktan sonra tarayıcımıza gelip ‘ https://locahost:8834‘ yazıp giriş yapıyoruz ve karşımıza sertifikayı güvensiz gördüğüne dair uyarı çıkabilir.​

Uyarıyı atlayıp işlemlerimize devam ediyoruz.​

052817_2131_NessusKurul6.png
Resim-5​

Continue diyerek devam ediyoruz ve karsımıza kurulum işlemlerine başlamak için üye olmamızı gerektiren bilgiler çıkmaktadır.​

052817_2131_NessusKurul7.png
Resim-6​

Üyelik bilgilerini girdikten sonra ilerliyoruz ve karşımıza Register penceresi geliyor buradaki kısımda e-mail adresinize gelen aktivasyon kodunu buraya yazıyoruz ve ilerliyoruz.​

Not: Aktivasyon kodunu almak için http://www.tenable.com/products/nessus/nessus-plugins/obtain-an-activation-code buradaki linkten karşınıza çıkan pencerede Nessus Home kısmının altında olan Register Now’a giriş yaparak bilgilerinizi girip kodu temin edebilirsiniz.​

Nessus ile Network Penetration Test​

Nessus’un kurulumunu bitirdikten sonra Nessus’u biraz daha tanıyacağız ve ağlar arası pentest işlemi gerçekleştireceğiz.​

Nessus port tarama toolları gibi sistem portlarını ve sistemlere dair servisleri tespit etme işlemini de gerçekleştirir.​

Httos://localhost:8834 den Nessus’a bağlantı sağlıyoruz ve giriş yapıyoruz daha sonra karşımıza çıkan ekranın sol kısmında New Scan diyerekten yada Policies kısmından işlemlerimize başlayabiliriz.​

Aşağıda ki fotoğrafta tarama seçenekleri mevcuttur.​

052817_2131_NessusKurul8.png
Resim-7​

Üzerinde Upgrade yazısı olan araçlar ücretli araçlardır.​

Tam olarak Nessus’un free versiyonu ile yapabileceğimiz işlemler ;​

1-Host Keşfi​

2- Network Taraması​

3-Windows Zararlı Yazılım Taraması​

4-Heartbleed​

Şimdi network taraması işlemimizi gerçekleştirmeye başlayalım, ekrandaki ‘Basic Network Scan’ yazan kısma giriş yapıyoruz ve bu kısımda yapacağımız olan network scan’e dair policy oluşturacağız.​

052817_2131_NessusKurul9.png
Resim-8​

Save diyerek kaydediyoruz ve sol taraftaki sekmelerden kendi isteğinize göre kurallarınızı belirleyebilirsiniz.​

Örnek vermek gerekirse tarama tipine dairde kurallar oluşturabilirsiniz.​

052817_2131_NessusKurul10.png
Resim-9​

Credentials kısmından sisteminize dair sizlerden bilgiler isteyecektir. Windows bir sistemde tarama işlemi gerçekleştirecekseniz sisteminize dair bilgilerinizi girerek daha detaylı tarama yapmasını sağlayabilirsiniz.​

Linux işletim sisteminde tarama yapacaksanız SSH bilgilerini girerek detaylı tarama sağlayabilirsiniz.​

052817_2131_NessusKurul11.png
Resim-10​

Şimdi tarama işlemimizin ayarlarını yapacağız.​

Karşımıza çıkan sayfadaki bölümleri dolduruyoruz ve Target kısmına test yapmak istediğiniz hedefin IP’sini veya domain adını yazabilirsiniz.​

Not: Düzenlemiş olduğumuz Policy’i tarama profilimiz Default olarak algılamaktadır eğer birden fazla policy belirlersek o zaman tarama ayarları ekranında karşımıza çıkmaktadır.​

052817_2131_NessusKurul12.png
Resim-11​

Görüldüğü üzere EFA Pentest adında oluşturmuş olduğum klasörüme testleri gerçekleştireceğim hedef eklendi.​

052817_2131_NessusKurul13.png
Resim-12​

Ağı tarama işlemine başlamadan önce ‘ Schedule Settings’ bölümünden yani takvim simgesinde de erişebilirsiniz tarama yapacağınız zamanı belirleyebilirsiniz ben now diyip kaydettim ve sağ üstten launch diyerek tarama işlemimizi başlatıyoruz.​

Aşağıda görüldüğü üzere tarama işlemi başladı.​

052817_2131_NessusKurul14.png
Resim-13​

Tarama isminin üstüne tıkladığınızda taramaya dair daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.​

‘Vulnerabilities’ kısmına bakarak ne tür açıkların bulunduğunu görebilirsiniz ve açıklar belli bir sınıflandırma içinde karşınıza çıkmaktadırlar bunlar ‘ Info – Low –Medium, Critical’ olarak seviyeleri belirlenmiştir ve bu sayede sizlerde risk seviyesine göre analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.​

052817_2131_NessusKurul15.png
Resim-14​

Bulunan herhangi bir zafiyetin üzerine gelip tıkladığınızda karşınıza gelen ekranda size o zafiyet ile ilgili bilgiler vermektedir.​

052817_2131_NessusKurul16.png
Resim-15​

Not: Reference Information kısmından CVE ve OSVDB numaraları ile bu numaralara dair metasploitten arama yaparak uygun exploiti bulup sisteme sızma işlemi gerçekleştirebilirsiniz bu konuyu ileri zamanda yazacağım makalede bahsedeceğim.​

Sistemimize dair tarama işlemimiz ve bulduğu zafiyetlere dair işlemlerimiz bitti.​

Şimdi bulunan açıkları rapor haline getirme işlemini anlatacağım sizlere.​

052817_2131_NessusKurul17.png
Resim-16​

History kısmında menünün sağ üst kısmından Export diyerek istediğiniz formattan raporu hazırlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz ben Pdf olarak export işlemini gerçekleştirdim.​

052817_2131_NessusKurul18.png
Resim-17​

Gördüğünüz üzere düzenli bir şekilde bize raporları sundu ben hem açıklara dair hem de hostlara dair 2 adet rapor Export ettim.​

Raporda bulunan zafiyetlere dair detaylı açıklamalar vardır bu açıklamalara göre sisteminizde bulunan açıklara dair aksiyonlar gerçekleştirebilirsiniz.​