Merhabalar Ben @scholar Lojistik grup adına paylaşılan Kapalı Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri Nedir ? makalesinde sizi görmekten mutluyum.
Kapalı Kaynak Kodlu İşletim Sistemleri Nedir?
Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, kaynak kodunun yalnızca geliştirici firma tarafından erişilebildiği ve genel kamuya kapalı olan yazılım sistemleridir. Bu tür işletim sistemlerinde, kaynak kodu gizli tutulur ve yalnızca yetkili geliştiriciler tarafından incelenebilir ve değiştirilebilir. Kullanıcılar, sistemin iç işleyişi ve kodu hakkında bilgi sahibi olamazlar, bu da şeffaflık açısından bazı sınırlamalar getirir.Microsoft Windows
Windows işletim sistemleri ilk kez 1985 yılının sonlarına doğru piyasaya çıkarılmıştır. Microsoft tarafından geliştirilen Windows işletim sistemleri, kapalı kaynak işletim sistemidir. İlk yayınlanan sürümü Windows 1.0′ dır. Son çıkan sürümü ise 22 kasım 2021 tarihinde Windows 11′ dir. Windows işletim sistemi, şu anda dünya da en çok kullanılan bir işletim sistemidir.
Mac OS X
MAC OS X, Macintosh işletim sistmi ailesinin bir sürümüdür. Şu anda yeni ismi MAC OS olarak geçmektedir. Apple Inc. tarafından geliştirilmektedir. MAC OS işletim sistemi her ne kadar açık kaynak kodlu bileşenleri olsa da MAC OS işletim sistemi kapalı kaynak bir işletim sistemi olarak geçmektedir. MAC OS X işletim sistemi Unix tabanlı bir işletim sistemidir. MAC OS işletim sistemi C, C++ ve Objective C dilleri ile geliştirilmiş bir işletim sistemidir.Chrome OS
Google tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Linux çekirdeği kullanmaktadır ancak kapalı kaynak bir işletim sistemidir. İlk kez Haziran 2011 yılında piyasaya sürülmüştür. C dili ile geliştirilmiştir. 2014 yılında Chrome OS işletim sistemi Android uygulamaları tarafından kullanılmaya başlamıştır.Chrome OS, Google tarafından geliştirilen bir işletim sistemidir. Linux çekirdeği kullanmaktadır ancak kapalı kaynak bir işletim sistemidir. İlk kez Haziran 2011 yılında piyasaya sürülmüştür. C dili ile geliştirilmiştir. 2014 yılında Chrome OS işletim sistemi Android uygulamaları tarafından kullanılmaya başlamıştır.
Chrome OS, Google'ın Chrome tarayıcısı üzerine kurulmuştur ve web tabanlı uygulamalar için optimize edilmiştir. Chrome OS, Chromebook adı verilen özel dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Chrome OS, hızlı ve güvenli bir işletim sistemidir ve Google'ın bulut tabanlı hizmetleri ile entegre edilmiştir.
Kapalı Kaynak Kodlu İşletim Sistemlerinin Avantajları
Kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerinin bazı avantajları vardır:- Güvenlik: Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, kaynak kodunun gizli olması nedeniyle daha güvenli olabilir. Çünkü kaynak kodu gizli olduğu için, saldırganlar tarafından kolayca erişilemez.
- Performans: Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, optimize edilmiş kod yapısı nedeniyle daha hızlı ve daha verimli olabilir.
- Destek: Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, genellikle profesyonel destek ve bakım hizmetleri sunar.
- Kullanıcı Dostu: Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, kullanıcı dostu arayüzleri ve kolay kullanım özellikleri sunar.
Kapalı Kaynak Kodlu İşletim Sistemlerinin Dezavantajları
Kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerinin bazı dezavantajları vardır:- Lisans Ücreti: Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, genellikle lisans ücreti gerektirir.
- Kısıtlı Özelleştirme: Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, kaynak kodunun gizli olması nedeniyle özelleştirme seçenekleri kısıtlıdır.
- Güvenlik Açıkları: Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, güvenlik açıklarına karşı daha savunmasız olabilir.
- Bağımlılık: Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, belirli bir şirket veya organizasyona bağımlı olabilir.
Makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz.Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, kod yapısı gizli ve genellikle ücretli olan işletim sistemleridir. Bu tür işletim sistemlerinde, kaynak koduna halka erişim verilmediği anlamına gelir. Kapalı kaynak kodlu işletim sistemleri, bazı avantajları ve dezavantajları olan bir işletim sistemi türüdür. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına göre kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerini tercih edebilirler. Tek Tek Açıkladım. Bu makalede daha fazla bilgi edinmek veya bu konudaki deneyimlerinizi paylaşmak için yorum yapmayı ve beğenmeyi unutmayın!
LOJİSTİK TİM SUNDU