Hoşgeldin Misafir

Keffaret Orucunu Bozmak Keffaret Gerektirir mi?

Ebu Ubeyde

Ebu Ubeyde

Özgür Filistin 🇵🇸 Free Palestine
Dünyalı
13 Ocak 2024
2,880 Mesaj
TIM Görevleri
2

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Fatih Kalender Hoca ile Fetvalar

Keffaret Orucunu Bozmak Keffaret Gerektirir mi?​

Bir kimse İhtiyat amaçlı olarak Kefaret Orucu tutsa Yani bir borcu yoktu ama yine de bir kefarat orucu tuttu sonra bu orucu bozsa bunun da kefareti gerekir mi? demiş seyircimiz

Hocam şimdi Kefaret Orucu nedir önce bunun üzerine durmamızda fayda vardır ramazan-ı Şerif ayında ki burada bahsedilen ramazandaki orucu bozulmasından kaynaklı kefaretten bahsediyor Onun haricinde başka türlü kefaretlerde vardır ama Genelde halkımızın Algıladığı kefaret bu olduğu için bunun üzerine duruyorum Ramazan'ı Şerif ayında bir kişinin başlamış olduğu orucu kasıtlı olarak ruhsat kendisine tanınmadığı halde bozma yetkisi kendisine verilmediği halde gün içinde başlamış olduğu oruca yani
başladığı oruca gün içinde yoksa gün içinde başlamayı kastetmedim başlamış olduğu orucu bozacak olursak kasıtlı olarak Böylesi bir insana kefaret gerekir nedir kefaret 2 ay peş peşe oruç tutmasıdır artı bir günde o günü kaza etmesidir halk arasında 61 olarak ifade
ediliyor Aslında bu 61 olması değildir Çünkü ay 29 da çekebilir 30 da çekebilir Eğer ay hesabı bunu yapıyorsa Bu bazen daha düşük de çıkabilir Ama genelde ay ortasından başlanıyorsa bu gün hesabı olarak yapılır 2 ay peş peşe bu kişinin oruçlu tutması gerekir kefarettir ve bu iki ayda da ara vermemesi lazım ama o bir gün ise yani son tutacağı bir gün ise kazadır orada ara vermesi hep buna
engel değildir ve kefaret sadece ve sadece Ramazan orucunun bozulması durumunda gerekli olan bir ameliyettir bu şu demektir nafil olarak tutulan bir orucu kasıtlı olarak bozdu mu kefaret gerekmez Hatta bir tık daha ileri gidelim bir insanın Ramazan borcu olsa Ramazan ayının haricinde o borcu kaza ediyor Peki kaza ettiği O borç ki o da farzdır Aslında onu kasıtlı olarak bozsa kefaret gerekir mi cevap yine kefaret gerekmez Evet kefaret sadece ve sadece ramazan-ı Şerif ayında Ramazan orucunu Eda etme anında kişi için bir zaruret bir mecburiyet herhangi bir Ruhsat yok iken kasıtlı orucunu bozması durumundadır şimdi kardeşimizin ifadesinde diyor ki ihtiyatsa dediğinde kefaret tutuyorum yani Nafile oruç tutuyor her ne kadar bunu kefaret olarak isimlendirse de tuttu oruç Nafile
oruçtur ve böyle bir orucu da işte gün içinde bozuyorum veyahut da araya fasula giriyor Bunun için ayrı bir kefalete ihtiyaç var mıdır Bunun için ayrı bir kefalet ihtiyaç yoktur Çünkü dediğimiz gibi kefaret sadece ve sadece ramazan-ı Şerif ayında Ramazan orucunu Eda etme anında zaruret ihtiyaç olmaksızın ve herhangi bir ruhsatla da kendisine bir ruhsat tanınmamış iken kasıtlı orucunu bozan bir kişi için gerekli olan bir ameliyattır bunun haricindeki kefaret gerekmeyecektir Bu konuyla alakalı Müsaade ederseniz temas etmek isterim kefaret başlanılmış olan orucun
bozulması durumunda gerekli dedi peki bir insan ramazan-ı Şerif ayında hiç oruç tutmaya başlamayacak olsa yani başlamasa tutmuyorum Tabii burada imani noktada bir helal getirecek tarzda demeyelim ona yani bir Meydan okurcasına tutmuyorum derse Haşa Bu adi bir sorundur Ama yok tembelliğinden dolayı tutmuyor Yani onun farz olduğuna itikad ediyor Ama nefsine Galip gelemeyip de mağlup oluyor Ve bu yüzden oruca başlamıyor ise tutmuyor ise bu Kimseye kefaret var mıdır bu Kimseye kefaret yoktur Peki başlasa gün içinde boşsa kefaret var mıdır Evet kefaret
vardır sanki O zaman şöyle bir şey akla gelebiliyor ya bir adam başlıyor tutmaya gayret ediyor gün içinde yeniliyor nefsine bozuluyor bu adama kefaret gerekiyor diyoruz öteki adam hiç nefsiyle mücadele etmiyor hiç başlamıyor bu adama kefaret yok diyoruz sanki ona biraz daha pahe vermiş oluyorsun Aslında mana bu değildir kefaret bir telafidir
Yani bir nevi bir tövbedir bir insan bir oruca Ramazan orucuna hiç başlamamışsa başlamadan onu bozmuş ise diyelim Bu insan öyle bir günah işlemiştir ki onun kefareti yoktur o kişiyi yalvarsın yakarsın mevlaya karşı gözyaşı döksün affını talep etsin Ama diğerini yani gün içinde başladı adam bir vursun ortaya koydu ama bir şekilde nefsine mağlup oldu bozdu bu adamın bir kefareti vardır Dolayısıyla burada kefaretin olması bu cerinin daha büyük bir suç olduğu kefaretin olmaması
Bu kelimenin daha hafif bir suç olduğu anlamı taşınmamalıdır.