Hoşgeldin Misafir

Kernel Nedir ? - Lojistik Tim

eisenheim

Hilal-i ahmer C*
21 Kas 2017
714 Mesaj

Aktiflik

Seviye

Deneyim

TIM / GÖREV:
Kernel Nedir ?

kc6qy28.png

Merhabalar bugün Lojistik Tim olarak sizlerle birlikte "Kernel Nedir ?" konusunu işleyeceğiz.

Öncelikle kernel'in tanımını yapmakla başlayalım.
Kernel; Türkçe ismi çekirdek olarak geçen, bilgisayarda donanım (hardware) ve yazılım (software) arasındaki bağlantıyı sağlayan arabirime verilen isimdir. Örnek vermek gerekecek olsaydık eğer bugün kalbimiz software olsaydı vücudumuzdaki uzuvları (ellerimiz kollarımız ayaklarımız vs) hardware olarak tanımlasaydık tüm bunlar arasında bağlantıyı sağlayan beynimiz bir kernel olurdu.

Daha bilimsel terimlere geçecek olursak kernel bir işletim sistemi çalışırken sisteme bağlı temel işlemler arasında iletişim kurarak işlemci, bellek yönetimi ve hatta G/Ç (giriş - çıkış) işlemleri gibi bir çok işlemin yürütülmesinde ve bu işlemlerin paylaşılmasında görev alır.
Kısaca anlatmak gerekirse, kernel bir kontrol merkezidir ve bilgisayardaki yazılımların tamamı bu çekirdek tarafından kontrol edilmektedir.

Kernel Türleri

ew2hlfx.jpg

Her bilgisayar ve işletim sistemine uygun kernel mevcuttur. Kernel türleri arasında "exokernel, hybrid kernel, monolithic kernel, vkernel, unikernel, microkernel, rump kernel" yer almaktadırlar. Bugün en yaygın kullanılanları "Microkernel ve Monolithic kernel" olanlarıdır. Hatta 1991 yılında piyasaya sürülen ve "Linus Torwalds" tarafından kendi kişisel bilgisayarı için üretilen isminin sonundaki S harfini kaldırıp yerine X harfini getirerek "Linux" olarak bildiğimiz işletim sistemi bile unix benzeri olan "Monolithic kernel" üzerine inşa edilmiştir ve geliştirilmiştir. Sonrasında bilgisayar alanında kullanım mimarileri artmış olup açık kaynak bir sistem olduğu için 1200'den fazla şirket ve 12 bin üzeri programcı bu sisteme katkıda bulunmuşlardır. Bugün piyasada bulunan bir çok android cihazlar, akıllı televizyonlar, set üstü uydu cihazları, router ve kablosuz erişim cihazları bu kernel sistemini kullanmaktadırlar.

Peki günlük ihtiyaçlarımız için kullandığımız cihazkar (telefon,tablet,bilgisayar) hangi kernel türlerini kullanıyor ?

Aslında bir çoğu yukarıda da bahsettiğimiz gibi "Linux Kernel" olarak adlandırdığımız çekirdek sistemini kullanmakta ama diğer çekirdek türlerini kullanarak geliştiren ve ona uygun yazılımlar kodlayan şirketler mevcut biz en çok kullandığımız ve en yaygın kullanılan hayatımızı kolaylaştıran cihazların kullandığı sistemleri inceleyeceğiz.

15musjb.jpg

Windows : 1985 yılında MS-DOS olarak piyasaya sürülen bu sistem bugün hem görsel olarak hem de yazılımsal olarak kendini geliştirerek bilgisayarlar arasında en çok kullanılan ve tercih edilen işletim sistemi olmayı başarmıştır. Bu sistem kendi geliştirdiği NT çekirdeğini kullanır ve bu çekirdek türü Unixkernel ile benzerdir.

Android: Bugün hala Google tarafından geliştirilmeye devam edilen bu sistem Linux üzerine kurulmuş bir mobil işletim sistemidir ve bilindiği gibi Linux çekirdeğini kullanmaktadır.

Mac-Os: Apple tarafından üretilen ve Mach Mikrokernel ve BSD üzerine kurulu bir işletim sistemidir. 1996 yılından itibaren ise Darwin işletim sisteminin bir parçası olan XNU çekirdeği kullanılmaktadır bu kernel monolitchickernel ve micro kernel özelliklerini taşır. Bugün sadece kendi markaları adına üretilen macintosh bilgisayarlarda kullanılmaktadır.

IOS : Yine sadece apple tarafından üretilen mobil cihazlarda kullanılan bir işletim sistemidir iphone - ipod - ipad cihazlarında kullanılır ve Mac-Os üzerinde geliştirilen XNU çekirdeği kullanılır.

Evet Kernel Nedir konumuzun sonuna geldik, ve basit anlaşılır bir dil ile kullandığımız cihazların işletim sistemlerinede değinerek kernel'in mantığını ve türlerini anlatmaya çalıştık.
Okuyan gözlerinize sağlık diliyor, yorum ve beğenilerinizi bekliyorum.

Sağlıcakla kalın.

Lojistik Tim Sundu
btn1pyf.png

Moderatör tarafında düzenlendi: