DevilMcRayn
- 20 Kas 2017
- 665 Mesaj
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Merhabalar bu yazımızda Lojistik grup adına Linux’ta Yapay Zeka Geliştirmek İçin En İdeal Dağıtımlar Hangileri? Hakkında bilgileri siz değerli Turkhacks üyelerimize Anlatmaya çalışacaz.
Yapay zeka odaklı Linux dağıtımları, makine öğrenimi iş yüklerini dağıtan geliştiricileri, araştırmacıları ve işletmeleri desteklemek için gelişmiş özellikler sunacak.
Yapay zeka ve makine öğrenimi son on yılda hızla artarak doğal dil işlemeden otonom araçlara kadar her şeye güç verdi. Bu gelişmelerin çoğunun merkezinde, yapay zeka ve makine öğrenimi iş yükleri için açıkça optimize edilmiş Linux dağıtımları yer alıyor. 2025'te, birkaç dağıtım araştırmacılar, geliştiriciler ve kuruluşlar için son teknoloji özellikler yayınladı. Bu makale, en dikkat çekici yapay zeka odaklı dağıtımları ve bu yılki yenilikleri vurgulamaktadır.
Temel Özellikler:
Fedora AI, gelişen teknolojileri hızla benimsemesiyle biliniyor ve bu da onu geliştiricilerin gözdesi haline getiriyor.
Temel özellikler:
Temel özellikler:
Temel özellikler:
Temel özellikler:
Temel özellikler:
Yapay zeka odaklı Linux dağıtımları, makine öğrenimi iş yüklerini dağıtan geliştiricileri, araştırmacıları ve işletmeleri desteklemek için gelişmiş özellikler sunacak.
Yapay zeka ve makine öğrenimi son on yılda hızla artarak doğal dil işlemeden otonom araçlara kadar her şeye güç verdi. Bu gelişmelerin çoğunun merkezinde, yapay zeka ve makine öğrenimi iş yükleri için açıkça optimize edilmiş Linux dağıtımları yer alıyor. 2025'te, birkaç dağıtım araştırmacılar, geliştiriciler ve kuruluşlar için son teknoloji özellikler yayınladı. Bu makale, en dikkat çekici yapay zeka odaklı dağıtımları ve bu yılki yenilikleri vurgulamaktadır.
Ubuntu AI: Basitleştirilmiş AI Geliştirme
Canonical'ın Ubuntu AI çözümü, yapay zekaya hazır bir ortam sunmak için popüler Ubuntu platformundan yararlanıyor.Temel Özellikler:
- Önceden Yüklenmiş Çerçeveler: TensorFlow, PyTorch ve Scikit-learn'ü içerir.
- GPU Desteği: Derin öğrenme iş yüklerini hızlandırmak için NVIDIA (CUDA) ve AMD (ROCm) için optimize edilmiştir .
- Snap Paketleri: Yapay zeka araçlarının kurulumunu ve güncellemelerini basitleştirir.
- Gelişmiş Güvenlik: Yapay zeka modellerinin daha güvenli dağıtımı için konteynerleştirilmiş ortamları kullanır.
2025'teki yenilikler:
- Ubuntu AI Edge: IoT ve mobil AI uygulamaları için tasarlanmış hafif bir versiyon.
- AI İş Akışı Otomasyonu: ML kanallarını yönetmek için JupyterLab ve MLflow ile entegrasyon.
- Gerçek Zamanlı Çekirdek Seçenekleri: Robotik ve otonom sistemler için gerçek zamanlı işlemenin iyileştirilmesi kritik öneme sahiptir .
Fedora AI: Yapay Zeka Profesyonelleri için Son Teknoloji Araçlar
Fedora AI, gelişen teknolojileri hızla benimsemesiyle biliniyor ve bu da onu geliştiricilerin gözdesi haline getiriyor.
Temel özellikler:
- Konteynerleştirilmiş Yapay Zeka: İzole geliştirme ve dağıtım için Podman entegrasyonu.
- En Son Python Desteği: Python'un en yeni sürümünü (şu anda 3.12) ve NumPy, Pandas ve Dask gibi AI kütüphanelerini içerir.
- Wayland Optimizasyonu: Görselleştirme ve model eğitimi için grafik performansını artırır.
2025'teki yenilikler
- Açık Sinir Ağı Değişimi (ONNX) desteği: Yapay zeka çerçeveleri arasında gelişmiş birlikte çalışabilirlik.
- Donanım Hızlandırma Kütüphaneleri: Intel tabanlı sistemler için oneAPI kütüphaneleri.
- Kuantum Yapay Zeka Araç Seti: Kuantum makine öğrenimiyle deneyler yapmak için araçlar.
Pop!_OS AI: Geliştirici Odaklı AI Platformu
System76'nın Pop!_OS AI'sı, yapay zeka geliştiricileri için kullanılabilirlik ve performansa odaklanıyor.Temel özellikler:
- Sezgisel Arayüz: Cilalı bir GNOME masaüstü ortamı.
2025'teki yenilikler
- Pop!_AI Cloud Sync: Ölçeklenebilir iş yükleri için GCP ve AWS ile bulut entegrasyonu.
- LLM Optimizasyonu: İnce ayar ve çıkarımı hızlandıran performans ayarlamaları.
- Tensör Çekirdek Kullanımı: NVIDIA Tensör Çekirdekleri için geliştirilmiş destek.
Red Hat Enterprise Linux (RHEL) AI: Kurumsal Düzeyde Kararlılık
RHEL AI, kritik öneme sahip yapay zeka iş yüklerini çalıştıran işletmeleri hedefliyor.Temel özellikler:
- Ölçeklenebilirlik: Küçük ve büyük kümeler için optimize edilmiştir.
- SELinux ile Güvenlik: Yapay zeka modelleri ve hassas veriler için güçlendirilmiş güvenlik .
- Sertifikalı Donanım: Kurumsal düzeydeki sistemlerle geniş uyumluluk.
2025'teki yenilikler
- Yapay Zeka Uygulama Kataloğu: Red Hat sertifikalı yapay zeka uygulamaları ve çerçeveleri.
- Federasyonlu Öğrenme Araçları: Dahili gizlilik korumalarıyla merkezi olmayan model eğitimi desteği.
- OpenShift Entegrasyonu: Bulut tabanlı altyapılarda yapay zeka modeli dağıtımını basitleştirir.
Arch Linux AI: Maksimum Özelleştirilebilirlik
Arch Linux AI, ileri düzey kullanıcılar için ideal olan tam kontrol ve özelleştirme olanağı sunar.Temel özellikler:
- Sürekli Sürüm: Her zaman en son AI araçları ve kütüphaneleriyle güncellenir.
- Arch Kullanıcı Deposu (AUR) Erişimi: Geniş, topluluk odaklı bir yazılım deposuna erişin.
- Minimum Temel Kurulum: Belirli AI projeleriniz için ortamınızı sıfırdan özelleştirin.
2025'teki yenilikler
- AI Ortam Oluşturucu: Popüler AI çerçevelerinin kurulumunu otomatikleştirir.
- ONNX Çalışma Zamanı Artışı: Daha iyi ONNX modeli performansı için optimize edildi.
- Karşılaştırma Aracı: Donanımınızdaki derin öğrenme çerçevesinin performansını karşılaştırmak için bir yardımcı program.
Derin Öğrenme AMI (Amazon Linux): Buluta Hazır AI Geliştirme
Amazon'un Derin Öğrenme AMI'si, AWS'de yapay zeka modellerinin dağıtımı için optimize edilmiştir .Temel özellikler:
- AWS Araçları: AWS CLI, Boto3 ve SageMaker SDK ile önceden yüklenmiştir.
- GPU Hızlandırma: NVIDIA GPU'ları için CUDA ve cuDNN desteği.
- Entegre Çerçeveler: TensorFlow, PyTorch ve MXNet önceden kurulu olarak gelir.
2025'teki yenilikler
- Graviton AI Optimizasyonları: ARM tabanlı Graviton işlemciler için geliştirildi.
- SageMaker Entegrasyonu: Eğitim ve dağıtım için daha sorunsuz iş akışları.
- Edge Dağıtım Araçları: AI modelini AWS IoT'ye bağlı edge cihazlarına dağıtın.
Doğru AI Odaklı Linux Dağıtımını Seçmek
Yapay zeka ve makine öğrenimi iş yükleri için bir dağıtım seçerken aşağıdakileri göz önünde bulundurun:- Donanım uyumluluğu: Dağıtımınızın GPU'lar, TPU'lar ve diğer hızlandırıcılar dahil olmak üzere donanımınızı desteklediğinden emin olun.
- Kullanım kolaylığı: Bazı dağıtımlar nispeten kullanıcı dostudur, bazıları ise daha ileri düzey kullanıcılara hitap eder.
- Önceden Kurulu Araçlar: Gerekli çerçeve ve kütüphaneleri içeren dağıtımları arayın.
- Ölçeklenebilirlik: Büyük projeler için kümelemeyi ve bulut tabanlı dağıtımları destekleyen dağıtımları seçin.
- Güvenlik: Özellikle hassas verilerle çalışıyorsanız, güçlü güvenlik özelliklerine sahip dağıtımları tercih edin .
Yapay Zeka Optimizasyonlu Linux Dağıtımlarının Önündeki Yol
2025, AI-optimize edilmiş Linux dağıtımları için önemli bir yıl olacak. Gelecekteki trendler şunları içerir:- Genişletilmiş LLM Desteği: Büyük veri kümelerini ve önceden eğitilmiş modelleri işlemek için optimizasyon.
- Edge AI İlerlemeleri: Edge cihazlarda AI dağıtımı için daha hafif seçenekler.
- Kuantum Entegrasyonu: Ortaya çıkan kuantum makine öğrenme araçlarına destek .
- Sürdürülebilirlik: Yapay zeka modellerinin eğitiminin çevresel etkisini azaltmak için enerji açısından verimli çerçeveler .
LOJİSTİK TİM SUNDU