Graves
- 9 Eki 2024
- 10,447 Mesaj
- TIM Görevleri
- 2
Aktiflik
Seviye
Deneyim
Forum ahalisi selamlar! Apple'ın geleneksel WWDC 2026 etkinliğini yakından takip edenler bilir, dün gece rüzgar oldukça sert esti. Cupertinolu teknoloji devi, Mac dünyasının yeni işletim sistemi macOS 27 Golden Gate sürümünü resmen sahneye çıkardı. "İşletim sistemine yapay zeka ekledik" klişesini bir kenara bırakın; bu adamlar Apple Intelligence ekosistemini doğrudan sistemin temel taşı haline getirmiş.
Açık konuşalım: Bu güncelleme bazı Mac sahiplerini fazlasıyla sevindirecek, ancak emektar Intel işlemcili cihaz kullananları biraz üzecek. Gelin, forumda uzun süre tartışacağımız bu yeni sürümün tüm detaylarına, performans verilerine ve can alıcı yeniliklerine birlikte dalalım.
Göze Hitap Eden Arayüz: "Liquid Glass" Tasarımı ve Akıllanan Siri
Görsel tarafta ilk dikkat çeken şey, Apple'ın bir süredir üzerinde durduğu Liquid Glass tasarım dilinin artık olgunlaşmış olması. Yeni sürümde pencerelerin saydamlık seviyesini tamamen kendi zevkimize göre ayarlayabileceğimiz yepyeni bir kaydırıcı (slider) eklenmiş. Pencere kenarları monitörün sınırlarına kadar pürüzsüzce uzanırken, alt katmandaki kırılma efektleri arayüze inanılmaz bir derinlik katıyor. Hatta bu cam efekti uygulama ikonlarına bile yedirilmiş.
Gelelim işin asistan boyutuna. Karşımızda artık o eski, "Bunu webde buldum" diyen Siri yok. Baştan aşağı yenilenen Siri, ekranda o an ne yaptığınızı anlık olarak görebiliyor ve kişisel alışkanlıklarınızı analiz ederek bağlam kuruyor. En güzel yanı ise çok adımlı komutları tek seferde anlayabilmesi. Örneğin; "Şu uygulamadaki fotoğrafı al, rengini aç ve X kişisine mail at" dediğinizde uygulamalar arası mekik dokuyarak işlemi saniyeler içinde bitiriyor.
Yaratıcı Ekip Yaşadı: Fotoğraflarda Üretken Yapay Zeka Dönemi
Kreatif işlerle uğraşan forum üyelerini buraya alalım. macOS 27 ile birlikte yerleşik Fotoğraflar uygulaması adeta mini bir Photoshop'a dönüşüyor. Yapay zeka desteği sayesinde fotoğraflardaki eksik bölgeleri tek tıkla gerçeğe uygun şekilde tamamlayabiliyor ya da kadrajı bozmadan yapay zeka optimizasyonuyla yeniden boyutlandırabiliyorsunuz.
Ayrıca Image Playground tarafında çok daha gerçekçi ve yüksek çözünürlüklü görseller üretebilen yeni modeller sisteme entegre edilmiş. Canınız sıkıldığında, tamamen o anki modunuza uygun yapay zeka destekli benzersiz duvar kağıtları oluşturabileceğiniz sistem içi bir araç da işletim sistemindeki yerini almış durumda.
Kestirmeler (Shortcuts) Evrim Geçirdi: Sadece Yazın, O Yapsın!
İş akışını otomatize etmeyi sevenler için Kestirmeler uygulaması tamamen baştan yazılmış. Artık karmaşık blokları alt alta dizmekle, mantık hatalarıyla uğraşmak yok. Yapay zekaya sadece "Her akşam saat 18:00'de masaüstündeki gereksiz dosyaları çöp kutusuna at ve bana raporla" gibi ne yapmak istediğinizi düz bir metin olarak yazıyorsunuz; sistem arka planda gerekli algoritmayı kurup kısayolu hazır hale getiriyor.
Sistem genelinde çalışan Yazma Araçları ise dil bilgisi kontrolü yapmanın çok ötesinde. Yazdığınız bir maili veya makaleyi tek tıkla daha kurumsal, daha samimi ya da daha kısa hale getirebiliyor.
Performans Sayfası: "Hız" Kelimesi Yeniden Tanımlanıyor
Apple lansmanda sadece yapay zekayı değil, donanım optimizasyonundaki gücünü de rakamlarla gösterdi. Çoklu sekmelerle çalışanların kabusu olan tarayıcı şişmelerine Safari tarafında akıllı sekme analizi ve otomatik gruplandırma ile çözüm bulunmuş.
Gelelim Apple'ın havada uçuşan resmi performans verilerine:
Hem sistem uygulamaları hem de popüler üçüncü parti yazılımlar artık %30 daha hızlı açılıyor.
Fotoğraf kütüphanesindeki devasa arşivlerin önizlemeleri ve yüklenme süreleri %70 hızlanmış durumda.
Cihazlar arası AirDrop ile fotoğraf transfer hızı tam %80 artış gösteriyor.
iPad Dosyalar uygulamasından harici disklere yapılan veri aktarımı ve tarama işlemleri ise eski sürümlere kıyasla tam 5 kat daha hızlı gerçekleştiriliyor.
Intel Mac Sahiplerine Kötü Haber: Devir Resmen Kapandı!
Lansmanın en çok konuşulacak ve muhtemelen forumda yeni tartışma konuları açtıracak kararı ise Apple'ın radikal kesiği oldu. macOS 27 Golden Gate ile birlikte Apple, Intel işlemcili Mac modellerine olan tüm desteğini tamamen sonlandırdı.
Yeni işletim sistemi yalnızca M1 ve üzeri Apple Silicon mimarisine sahip bilgisayarlarda çalışacak. İşin daha da kritik boyutu; eski mimarili uygulamaları Apple Silicon donanımlarda çalıştıran emektar köprü yazılımı Rosetta 2 desteğinin de kademeli olarak işletim sisteminden tamamen kaldırılacağı açıklandı.
Özetle: Eğer elinizde M serisi işlemciye sahip bir Mac varsa, önümüzdeki aylarda son kullanıcıya sunulacak bu devasa yapay zeka güncellemesinin tadını çıkarabilirsiniz. Ancak Intel tabanlı bir cihaz kullanıyorsanız, sanırım yavaş yavaş terfi zamanı gelmiş demektir.
Siz yeni sürümü nasıl buldunuz? Intel desteğinin tamamen kesilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda tartışalım!